Reactie van Nederlandse cloud provider op slechte privacy situatie VS

Deze week is er veel onrust op internet over de veiligheid van cloud data. Buitenlandse overheden hebben vaak onverwacht toegang de de cloud met data. De data in Dropbox, Google Docs of andere online media lijkt erg veilig te zijn, maar Amerikaanse opsporingsdiensten kunnen vaak gewoon meelezen, Ook de gegevens van andere landen waaronder Europa lopen risico om bekeken te worden.

Er is uit een vorige week uitgekomen onderzoek gebleken dat buitenlandse overheden vaak onverwacht toegang tot cloud data blijken te hebben. Dit onderzoek van het Instituut voor Informatierecht (IViR) is vervolgens breed besproken en was zelfs aanleiding voor kamervragen. Eén van de oplossingen in het rapport was een Nationale Cloud voor onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Veel Nederlandse cloud providers zijn het hier echter niet mee eens en vinden dat (semi-) overheids clouds slecht zijn voor zowel de Europese cloud sector als voor de belasting betaler.

CloudVPS directeur Lennard Zwart heeft hier een artikel over geschreven. De inleiding van het artikel staat hieronder. Lees hier het volledige artikel.

Nationale clouds geen antwoord op datagraaien US:

Er is vorige week vrijdag een belangwekkende studie uitgekomen van het Instituut voor Informatierecht (IViR) in opdracht van SURF, de ICT-organisatie voor het hoger onderwijs en onderzoek.De studie gaat over de impact die de USA Patriot Act en andere gerelateerde Amerikaanse wetgeving hebben op privacy in de cloud. Het was kennelijk vrij taai om helemaal goed te lezen want in zowel de kamervragen van de SP als in sommige berichten in de pers leek het alsof alle cloud-oplossingen gegevens zouden moeten afstaan aan de Amerikaanse overheid. Dit is zeker niet het geval.

De verwarring kan echter gemakkelijk zijn veroorzaakt door enkele onverwachte sprongen in de management summary en in de conclusie van het onderzoek. Deze secties suggereerden het vormen van een nationale cloud voor onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Wij nemen nu zelf even een sprong door aan te nemen dat SURF, de sponsor van het onderzoek, zichzelf een erg geschikte partij zou vinden om een dergelijk project op te mogen zetten. CloudVPS is van mening dat elke vorm van (semi-)overheids cloud een enorm slecht idee zou zijn voor de toekomst van een Europese cloud industrie.

Lees verder op de website van CloudVPS

Vorig artikelApple verwijdert alle Java plugins uit OS X webbrowsers
Volgend artikelErnstige beveiligingsproblemen in Android Apps

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in