Blackberry Z10 + algemene informatie

Blackberry Z10, één van de nieuwe BB10 toestellen

Over een kleine maand is het dan zover: De onthulling van Blackberry 10. Niet alleen het nieuwe besturingssysteem, maar ook verschillende toestellen zullen worden onthuld. Een van die toestellen is de Blackberry Z10. Blackberry fansite Crackberry meldt dat zij de specificaties van de Z10 al in handen hebben. Of alle gegevens kloppen weten wij niet, dan weten we pas op de officiële onthulling op 30 januari.

De Z10 heeft een scherm van 4,2 inch met een resolutie van 1280×768 pixels. Achterop zit een 8 megapixel camera, voorop zit er ook een met een respectabele 2 megapixels. Het toestel kan video’s opnemen in HD resolutie en heeft een verwijderbare 1800 mAh batterij. Het toestel beschikt over een 1,5 Ghz dualcore processor en heeft 2 GB RAM geheugen. De Z10 heeft 16 GB intern geheugen, wat uitbreidbaar is door middel van een micro SD kaartje. Daarnaast heeft het toestel verschillende sensoren, waaronder een magnetometer, gyroscoop en Face Detect. Daarnaast ondersteunt de Z10 Bluetooth 4.0, Micro HDMI-out, Micro USB en NFC. NFC is nog redelijk nieuw en het is een goede zet van Blackberry om de Z10 ermee uit te rusten. In de toekomst zullen (bijna) alle smartphones de NFC mogelijkheid krijgen. Natuurlijk kunt u met de telefoon op Wifi en 3G.

De Blackberry Z10 is helemaal geen slecht toestel, maar persoonlijk vind ik dat de telefoon op sommige punten toch wat teleurstelt. Bijvoorbeeld de batterij, die is maar 1800 mAh. In vergelijking met recente toestellen zoals de Samsung Galaxy Note II (3100 mAh) is de batterij van de Z10 erg klein en dus sneller leeg. Wat ik ook apart vind is dat de processor maar 2 kernen (dualcore) heeft. De meeste recente toestellen met deze specificaties hebben toch wel een processor met 4 kernen (quadcore). We zullen zien hoe soepel de Z10 gaat lopen.

Blackberry 10, wat ging er aan vooraf & wat gaat er gebeuren?

Nog even over Blackberry 10 in het algemeen. Op 30 januari wordt het nieuwe besturingssysteem samen met diverse toestellen (waarschijnlijk hoort de Z10 daar ook bij) gepresenteerd aan de internationale pers. RIM (Research In Motion) werkt al ruim 1 jaar aan dit project. De nieuwe toestellen moeten in combinatie met het nieuwe besturingssysteem Blackberry weer uit het slop trekken. De afgelopen jaren zag RIM de omzet flink dalen. Terwijl Samsung en Apple de wereld veroverden met de Galaxy-serie en de iPhone zat Blackberry stil. Er kwamen bijna geen nieuwe toestellen, en de toestellen die op de markt werden gebracht waren niet zo innovatief als de telefoons van andere merken. Consumenten kozen massaal voor een telefoon met touchscreen en keerden Blackberry de rug toe.

Samsung kwam ”bijna iedere week” (lees; heel vaak) wel met een nieuw toestel en die waren qua specificaties stukken beter dan de Blackberry’s. Ook bij Apple zaten ze niet stil, de iPhone werd enorm populair, mede door zijn ”simpele” en toch effectieve besturingssysteem iOS. Een snellere processor, een betere camera, meer applicaties, een fijner besturingssysteem, en ga nog maar even door. RIM hoopt met een nieuw besturingssysteem en vele nieuwe telefoons de weg naar boven terug te vinden. Of dat gaat lukken is de vraag, de concurrentie in telecomland is moordend.

Wat vinden jullie? Je kunt een reactie plaatsen onder het artikel

Wat denken jullie, gaat Blackberry de wereld terugveroveren met Blackberry 10 en de nieuwe telefoons? Of blijven iOS en Android oppermachtig en kan RIM beter vertrekken uit de smartphone-industrie?

Vorig artikelKomt er een Samsung Galaxy Note 7?
Volgend artikelAsus werkt aan nieuwe en bijzonder goede tablet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in