Nokia stopt met Symbian; einde van een tijdperk

Symbian, het jaren geleden ó zo bekende en veel gebruikte besturingssysteem zal niet meer verschijnen op nieuwe smartphones. Nokia maakte donderdag 24 januari bekend dat het stopt met het produceren van smartphones voorzien van Symbian. Het laatste toestel wat uitkwam met Symbian als besturingssysteem was de Nokia 808 PureView. Dit is het einde van het ”Symbian tijdperk”. Een eerst innovatief, en later verouderd besturingssysteem is niet meer.

Het Symbian tijdperk

In 1998 werd Symbian ontwikkeld door Nokia, Ericsson en Motorola. Symbian was toen één van de eerste besturingssystemen voor smartphones, althans; als je de telefoons uit die tijd zo wilt noemen. De eerste Nokia telefoon voorzien van Symbian, de 9210 Communicator, kwam in 2001 op de markt. Symbian is één van de redenen waardoor Nokia zo groot is geworden op de mobiele markt. Het besturingssysteem was innovatief en destijds eenvoudig in gebruik. Bedrijven zoals Samsung en Sony Ericsson gebruikten maar al te graag afsplitsingen van Symbian, die werden toegepast op bijvoorbeeld de Samsung Omnia HD. Helaas komt ook aan al het goede een einde.

Waarom Symbian ten onder ging

Symbian was al die jaren geliefd onder vele telefoongebruikers: het werkte snel, soepel en was handig in gebruik. Maar toen ging het mis, andere besturingssystemen werden gelanceerd. De wereld maakte kennis met iOS en Android. Mensen zagen in dat deze besturingssystemen veel effectiever waren in gebruik en stapten massaal over. Nokia kon de concurrentie niet bijhouden, was te traag met updates en paste vernieuwingen niet of nauwelijks toe. Waar Android en iOS steeds verder verbeterd en vernieuwd werden bleef Symbian hangen. De software kon niet omgaan met capacitieve touchscreens en was in vergelijking met de concurrentie stukken ingewikkelder.

Windows Phone (8)

Nokia merkte dit ook en stapte in 2011 bijna geheel over op Windows Phone, afkomstig van Microsoft. Nieuwe smartphones gingen draaien op Windows Phone en ook nu doen ze dat nog. Nokia heeft gouden tijden beleefd met Symbian, maar aan alles komt een eind. Nokia hoopt met Windows Phone (8) weer de grootste speler op de mobiele markt te worden, en ze zijn goed bezig. Onlangs werd bekend Windows Phone op de derde plaats staat wat betreft grootste besturingssystemen. BlackBerry is van zijn plaats gegooid, maar RIM hoopt met BlackBerry 10, wat eind deze maand onthuld wordt, de weg terug naar boven te vinden. Recent werd ook bekend dat Windows Phone gebruikers het tevredenst zijn met hun besturingssysteem, dus positieve signalen. Ook andere fabrikanten hebben dit opgemerkt, ze lanceren nu ook steeds meer telefoons die draaien op Windows Phone 8. Denk aan de HTC Windows Phone 8X en 8S. Of de Samsung Windows Phone Ativ S. En ook Huawei presenteerde onlangs nieuwe smartphones, draaiend op Windows Phone 8.

Symbian, ondersteuning tot 2016

Vorig jaar werd Symbian nog aangeboden bij wijze van transitie, maar dat was geen succes. Maar  definitief afscheid van Symbian hoeven we nog niet te nemen, Accenture, het bedrijf wat Symbian heeft gekocht heeft gezegd Symbian te ondersteunen tot 2016. Updates voor bijvoorbeeld de Nokia 808 Pureview, de 700 en andere toestellen blijven dus nog een aantal jaar verschijnen. Symbian gebruikers hebben dus nog even om afscheid te nemen. Maar nieuwe smartphones voorzien van Symbian; nee dat is uitgesloten.

Reageer

Dit was het dan, Symbian OS. Nooit meer zal er een telefoon, draaiend op Symbian, de fabriek verlaten. Wat vinden jullie ervan? Is het jammer dat het over is, over vinden jullie het niet erg? Had Symbian door moeten gaan of had het toch geen toekomst meer? Wij horen graag wat jullie ervan vinden!

 

 

Vorig artikelApple in één dag 50 miljard dollar minder waard
Volgend artikelTemple Run 2 nu ook te downloaden voor Android

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in