Review: QNAP HS-251

De review

Met de nieuwe HS-251 gaat Qnap een andere markt op in vergelijking met de andere NAS systemen, zo beschikt de Qnap-HS251 over HDMI waarmee het mogelijk is om verschillende multimedia functionaliteiten te gebruiken waaronder de nieuwe en geoptimaliseerde versie van XBMC. Het systeem draait op de QTS firmware, deze firmware is ook aanwezig op de overige NAS systemen. Dit OS biedt circa honderd verschillende applicaties welke geïnstalleerd kunnen worden het control panel van de NAS. Ook zijn er applicaties beschikbaar om het apparaat te bedienen vanaf de iPad, iPhone of Android smartphone.

Hardware

Met de nieuwe HS-251 gaat QNAP een stap verder op basis van de nieuwe processor technieken. Waar Synology en Asustor voornamelijk de Intel Atom processors gebruiken gebruikt Qnap de Intel Celeron processor, het voordeel van de reguliere Intel Atom is dat deze enorm snel kunnen converteren. Dit is vooral makkelijk om videostreams te bekijken op tablet of smartphones. QNAP kiest echter voor de nieuwste generatie Intel Celeron processors die beschikt over Intel Quick Sync Video technologie. Hierdoor is de NAS een van de snelste NAS systemen op gebied van multimedia, zeker het bekijken van streams gaat via de NAS een stuk sneller door de Intel Quick Sync video technologie.

Aansluitingen

Aan de achterkant van de HS-251 zijn een aantal aansluitingen aanwezig, de voorzijde is alleen voorzien van een power-led. Aan de achterzijde van de NAS vinden we de overige aansluitingen. Wel is het onhandig dat de power knop voor het systeem ook aan de achterkant is bevestigd. Op de achterkant vind je tweemaal een USB 2,0 aansluiting, twee gigabit netwerkaansluitingen en een hdmi connectie. Ook zijn er twee USB 3.0 aansluitingen aanwezig en een stroom ingang voor de meegeleverde adapter.

  • 2x USB 2.0
  • 2X USB 3.0
  • 1x HDMI
  • 1x stroom invoer

Design

Het design van de Qnap HS-251 past goed in de huiskamer, zo is de HS-251 NAS stijlvol uitgevoerd met een aluminium behuizing met geborsteld aluminium, ook is de voorzijde minimaal uitgevoerd met alleen een power-led. De power-led geeft de activiteit status aan van de NAS. Door het ontbreken van de interne fans is het een stil en gesloten ontwerp, wel wordt de metalen/ aluminium behuizing vrij warm aangezien de warmte via de behuizing wordt afgevoerd. Tijdens onze test behaalde de NAS een gemiddelde temperatuur van 45-50 graden.

Qnap-3

Software

De HS-251 is een goed opslagsysteem voor video’s, en volledige HD films. Media is dan ook de grootste doelgroep van het nieuwe systeem. De NAS wordt gevoed door een dual core Intel processor en beschikt over 1GB aan RAM. Met deze specs kan de Qnap op een zeer goede wijze Full HD transcoderen om de beelden met een goede FPS en rate te bekijken op meerdere apparaten waaronder, tablets, smartphones, smart Tvs en PC. De HS-251 kan ook offline transcoderen waardoor het zelf met een beperkte bandbreedte mogelijk is om moeiteloos video’s af te spelen door een lagere resolutie te selecteren. Deze optie werkt in de praktijk goed en is vooral gericht voor de gebruikers welke niet de internet capaciteit hebben. Meer informatie over de software vind je op Pagina:5 Software.

Qnap-NAS-1

Stilte

Wij hebben de NAS getest met twee WD Green schijven, het eerste wat opvalt is de stilte van het systeem. De HS-251 heeft daardoor ook de naam Silent NAS meegekregen. Ondanks dat er geen koeilig aanwezig is, kan je zeggen dat de NAS echt een rekenmonster is geworden. De HS-251 maakt gebruik van passieve koeling. Aan de bovenkant van de NAS is een aluminium plaat aanwezig welke speciaal is ontwikkeld op de koeling. Het is wel belangrijk dat je niets op de NAS zet aangezien de warmte dan niet kwijt kan. Het enige component wat draait binnen de NAS is de schijf, je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de NAS te voorzien van snelle en vooral stille SSD schijven.

Inhoudsopgave

Op de volgende pagina’s gaan we verder met de review van de HS-251 NAS:

Pagina 1: Inleiding
Pagina 2: De Qnap NAS
Pagina 3: De Review
Pagina 4: Installatie
Pagina 5: Software
Pagina 6: Benchmark en prestatie’s
Pagina 7: Conclusie

1
2
3
4
5
6
7
RECENSIES OVERZICHT
Algemene beoordeling
9
Mogelijkheden
9
Software
10
Prijs verhouding
8
Installatiegemak
9
Bouwkwaliteit
10
Vorig artikelWearables devices populair op de IFA
Volgend artikelSamsung toont nieuwe Gear S smartwatch tijdens IFA
review-qnap-hs-251De QNAP HS-251 is een zeer goede NAS welke voornamelijk geschikt is voor de media functionaliteiten, zo beschikt de QNAP NAS over goede componenten waaronder een Intel Celeron processor welke geschikt zijn voor de media toepassingen zoals XBMC.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in