Review: QNAP HS-251

Software

Tijdens onze test hebben qij de Qnap NAS getest in combinatie met de meest recente firmware van Qnap.  De NAS is gericht op de functionaliteiten welke je via de HDMI connectie kan aansturen, welke vooral als uitvoer op je TV terecht komen. Om alle media functionaliteiten uit de NAS te halen moet je nog wel de nodige apps downloaden. Vanuit het App Center kan je de multimedia apps downloaden. Onder HD-Station zijn vele apps beschikbaar weke geschikt zijn voor de multimedia toepassingen, denk hierbij aan XBMC, Chrome, My Nas, CodexPack. Tijdens onze review zullen wij niet alle software componenten beschrijven en review, gezien de hoeveelheid hebben wij alleen de belangrijkste en meest opvallende functionaliteiten besproken. Gezien de NAS is gericht op de media gaan wij vooral in op de media componenten.

Qnap-Hybridedesk

HybridDesk station apps:

Onder HybridDesk zijn verschillende applicaties aanwezig welke gericht zijn op de multimedia functionaliteiten denk hierbij aan:

  • HD Station
  • XBMC
  • Chrome
  • YouTube
  • CodexPack
  • QTS
  • Spotify

Gezien er infrarood beschikbaar is heb je de mogelijk om een Windows Mediacenter afstandsbediening te gebruiken voor de NAS. Wil je geen toetsenbord? dan kan je altijd nog via Qremote de NAS bedienen vanaf een tablet of smartphone. Qnap heeft zelf ook een afstandsbediening beschikbaar, het gaat hierbij om de: QNAP RM-IR002 welke gericht is om XBMC en de multimedia functionaliteiten.

XBMC

De meeste consumenten kopen de NAS waarschijnlijk alleen voor XBMC, de software van XBMC is sterk en vooral voorzien van vele functionaliteiten. Door de Intel Celeron processor is XBMC vooral geschikt voor de meest recente XBMC functionaliteiten. Ook is XBMC geoptimaliseerd voor de NAS zodat de software meteen goed staat geconfigureerd. Tussen deze add-ons zitten diensten als Uitzending Gemist (NPO) en de streams van Nederland 24.

Naast XBMC heb je ook een ander groot multimedia platform ter beschikking, het gaat hierbij om PLEX. Ook PLEX maakt zeer goed gebruik van de rekenkracht van de Celeron processor. Wij hebben het in de praktijk getest, zowel bij XBMC als Plex gaat het transcoden zonder problemen en erg snel.

De HDMI output interface werkt vooral op een tv zeer goed indien de NAS wordt aangesloten met een extern toetsenbord, in de interface zijn verschillende apps beschikbaar waaronder een volledige versie van XBMC, Chrome, YouTube en Spotify. Zowel een Windows mediacenter afstandsbediening als draadloos toetsenbord zijn geschikt voor de NAS.

Multimedia

In de praktijk werkt de audio uitgang voor de Qnap zeer goed. De HS-251 heeft een HDMI output om aan te sluiten op een HDTV of A/V receiver. De Full HD output heeft een ondersteuning voor 7.1 surround sound, de passthrough techniek is ook ondersteund. Ook ondersteund de HS-251 verschillende hardware transcodeing engines waaronder H.264, MPEG-4, en VC1. Ook is er streaming aanwezig, met de DLNA en Airplay techniek is het mogelijk om te streamen naar verschillende apparaten, waaronder via AirPlay naar de Apple TV. In de praktijk hebben wij getest met de dlna techniek, de streaming verloopt soepel en er is een actieve connectie zonder drops en signaal verlies.

Cloud

Tegenwoordig gaat steeds meer in de Cloud, ook bij Qnap wordt er volop ontwikkeld aan een eigen persoonlijke cloud, met een eigen cloud ben je zo goed als zeker van een veilig en gesloten systeem welke alleen door jouw beheerd kan worden. Met behulp van de QSync kan je de NAS inzetten als een grote dropbox. Met de MyQnapCloud functionaliteit heb je de mogelijkheid om de nas te beheren, en om deze overal ter wereld toegankelijk te maken.

QTS

De Qnap is uitgerust met de meest recente QTS firmware. De firmware van Qnap wordt veelgebruikt en is een enorm uitgebreid en sterk platform, ook zijn er vele mogelijkheden en is de software vrij instelbaar. Het startscherm is voorzien van een strakke look, de homepage kan je geheel naar eigen wens inrichten met de juiste widgets en instellingen.

Qnap-NAS-1

Qnap-opslagmanager

 

Inhoudsopgave

Op de volgende pagina’s gaan we verder met de review van de HS-251 NAS:

Pagina 1: Inleiding
Pagina 2: De Qnap NAS
Pagina 3: De Review
Pagina 4: Installatie
Pagina 5: Software
Pagina 6: Benchmark en prestatie’s
Pagina 7: Conclusie

1
2
3
4
5
6
7
RECENSIES OVERZICHT
Algemene beoordeling
9
Mogelijkheden
9
Software
10
Prijs verhouding
8
Installatiegemak
9
Bouwkwaliteit
10
Vorig artikelWearables devices populair op de IFA
Volgend artikelSamsung toont nieuwe Gear S smartwatch tijdens IFA
review-qnap-hs-251De QNAP HS-251 is een zeer goede NAS welke voornamelijk geschikt is voor de media functionaliteiten, zo beschikt de QNAP NAS over goede componenten waaronder een Intel Celeron processor welke geschikt zijn voor de media toepassingen zoals XBMC.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in