Mogelijk grootste bankroof ooit door hack – update

Hackers hebben digitaal minimaal 263 miljoen euro buitgemaakt van meer dan honderd banken wereldwijd, ook zijn er banken uit Nederland welke zijn getroffen door de hackers. Via geïnstalleerde malware konden de hackers in de computers van de banken terecht. De hack is ontdekt door Kaspersky Lab, het bedrijf wil niet bekend maken welke banken er zijn getroffen, maar het zijn voornamelijk Amerikaanse, Japanse en Russische banken, ook zouden er een aantal Nederlandse banken tussen zitten.

De diefstal kwam in 2013 aan het licht toen Kaspersky Lab werd ingeschakeld nadat een pinautomaat in Kiev plotseling geld vrijgaf. Op de pinautomaat werd malware ontdekt. Volgens Kaspersky gingen de hackers aan de haal met bijna 26 miljoen euro, volgens het bedrijf kan het bedrag ook drie keer zoveel zijn. Volgens de onderzoekers wisten de inbrekers via de per mail verstuurde malware te achterhalen hoe de banken hun internationale betalingsverkeer doen.

Het is nog niet bekend welke Nederlandse banken er zijn getroffen, inmiddels is de Nederlandse High Tech Crime Unit van de Politie ingelicht.

Update: Kaspersky Lab heeft het volgende laten weten ter update van ons artikel: Er zijn geen financiële instellingen het slachtoffer in de Benelux. Nederland is dus niet getroffen door de cyberaanval.

Vorig artikelYouTube bestaat 10 jaar; de eerste video
Volgend artikelNikon komt met D810A DSLR voor astrofotografie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in