Nederlands 4g-netwerk behoort tot wereldtop

Uit een onderzoek van OpenSignal blijkt dat het Nederlandse 4g-netwerk tot de beste netwerken ter wereld behoort. Hoewel we hier bij Technieuws eerder nog meldde dat het Nederland traag mobiel internet heeft, spreken de gegevens uit dit rapport dat tegen. De 4g-netwerken van KPN, Vodafone en T-Mobile hebben een gemiddelde dekkingsgraad van 80 procent, terwijl de gemiddelde snelheid op 14 mbit/s ligt.

afbeelding-1-artikel-44401

Nederland doet het goed

Nederland doet het met die cijfers op wereldniveau erg goed, de gemiddelde dekking van 80 procent is goed voor een vijfde plek wereldwijd en de gemiddelde snelheid van 14 mbit/s is goed voor een dertiende plek. Wat betreft snelheid doet vooral T-Mobile het goed, met een gemiddelde snelheid van ruim 20 mbit/s staat het op de derde plek in de ranglijst. KPN en Vodafone behoren met een snelheid van respectievelijk 10 en 13 mbit/s tot een grote groep middenmoters. Bij de dekking zien we een tegenovergesteld beeld, KPN scoort daar met 90 procent het beste, terwijl Vodafone en T-Mobile met respectievelijk 80 procent en 65 procent volgen.

Nieuwe inzichten

De cijfers uit het onderzoek van OpenSignal zijn echter zeker niet slecht te noemen en traag is ons mobiele netwerk blijkbaar niet. Toch geeft het State of the Internet-rapport van Akamai, waarover wij vorige maand al berichtten, een heel ander beeld. De gemiddelde Nederlander zou volgens dat rapport een mobiele snelheid van nog geen 5 mbit/s hebben, fors lager dan de hierboven genoemde snelheden. Een eenvoudige conclusie lijkt dan ook te zijn dat er nog maar weinig Nederlanders zijn die gebruik maken van het 4g-netwerk en dat onze score in het Akamai-rapport vooral daardoor laag is.

Verklaring

Een goede verklaring voor de grote verschillen tussen de onderzoeken zou de prijs van mobiel internet in Nederland kunnen zijn. Wanneer we er een derde onderzoek over de prijzen van mobiel internet in Europa bijnemen, dan blijkt namelijk dat Nederland tot de duurste landen behoort wat betreft mobiele data. Het lijkt er dan ook vooral op dat een hoge prijs en lage datalimieten, en niet een traag netwerk, voor de slechte mobiele cijfers in het Akamai-rapport hebben gezorgd en dat lagere prijzen voor data uiteindelijk zullen zorgen voor betere cijfers en dus een hogere plek op de ranglijst.

Afbeelding-2-artikel-44401

Vast internet

Die hogere plek heeft Nederland op dit moment namelijk wel wanneer we alleen kijken naar de vaste internetverbindingen. Ons land staat op de ranglijst voor vaste verbindingen van Akamai met gemiddelde snelheid van 15,3 mbit/s op de vijfde plaats achter Zuid-Korea, Ierland, Hong Kong en Zweden. Vast breedbandinternet is in Nederland, in tegenstelling tot in veel andere landen, vrijwel overal beschikbaar en op die markt kampen we niet met hogere prijzen dan in andere landen. Vooral sinds de komst van glasvezelinternet is het in Nederland mogelijk om voor een relatief laag bedrag zeer snelle internetabonnementen af te sluiten.

Verbetering op komst?

Gelukkig lijkt er op de mobiele markt op korte termijn ook een einde te komen aan de schrikbarend hoge prijzen. Doordat steeds meer Nederlanders overgaan op sim only-abonnementen en er op dit moment een ware prijzenoorlog aan de gang is op die markt, zal ook de prijs die de gemiddelde Nederlander betaalt voor data afnemen. En hoewel dat niet direct betekent dat we op het niveau van Zweden of zelfs het Verenigd Koninkrijk zitten, wordt het verschil kleiner en is de kans groot steeds dat meer Nederlanders gebruik zullen maken van snel mobiel internet. We zijn dan ook erg benieuwd naar de cijfers die de komende uitgaven van het State of the Internet-rapport ons zullen voorschotelen.

Vorig artikelOnePlus One goedkoper door aankondiging OnePlus Two smartphone
Volgend artikelWindows 10: Zo kan je het al installeren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in