Windows 10 installeren? Let op je privacygegevens

Windows 10 komt vanaf morgen beschikbaar, de gratis update is binnen één jaar gratis te installeren door Windows 7 en Windows 8/8.1 gebruikers. Maar consumenten die waarde hechten aan de privacy kunnen Windows 10 beter niet installeren met de aanbevolen standaardinstellingen. 

Windows-10

De Consumentenbond waarschuwt om meteen je privacy-instellingen aan te passen. En Windows 10 te installeren via de aangepaste privacy instellingen. De consumentenbond waarschuwt dat bij de standaardinstellingen er een aantal internettoepassingen worden geconfigureerd welke toegang geven tot veel persoonlijke gegevens. Zo is het bij Windows 10 mogelijk om persoonlijke documenten niet alleen op de computer te zetten maar ook in een clouddienst.

Ook zijn er een tal van nieuwe functies aanwezig waarmee Microsoft contact heeft met het web. Zo is een van de functies de persoonlijke assistent Cortana. Alle getypte en ingesproken tekst wordt door Cortana automatisch doorgestuurd naar Microsoft ‘om de gebruiker beter te leren kennen’

Andere zaken waar consumenten automatisch ‘ja’ tegen zeggen bij een standaardinstallatie zijn ondermeer:

  • Elk programma (app) op de pc of tablet mag de unieke reclame-ID’s uitlezen;
  • De pc registreert doorlopend de locatie van de gebruiker en deelt die aan alle programma’s (apps) die daarom vragen;
  • Programma’s (apps) die worden geïnstalleerd zien direct wie de gebruiker is (naam, foto), als die is ingelogd met een Microsoft-account.
  • Consumenten die hier niet van gediend zijn, wordt aangeraden de geavanceerde of handmatige installatie te gebruiken om zo deze functies uit te zetten.
BRONConsumentenbond
Vorig artikel‘Apple Music heeft in totaal 10 miljoen abonnees’
Volgend artikelWindows 10 direct gratis downloaden en installeren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in