Tesla Model S P90D Review

Autonome functionaliteiten en rij-eigenschappen

Het is geen geheim dat de Tesla Model S beschikt over meerdere sensoren, deze sensoren zitten er niet zomaar. De sensoren worden gebruikt voor de autopilot functionaliteit. Wel goed om te vermelden, autopilot is niet gratis, de optie kost 2800 euro. Wat ons betreft het geld meer dan waard.

DSC_0088
één van de vele sensoren welke aanwezig zijn.

Met autopilot kan de Model S binnen de rijbaan blijven, door een tikje tegen de richtingaanwijzer van rijstrook veranderen en met het verkeer meerijden door de verkeersbewuste cruise control. Hoe werkt het in de praktijk, durven we om de besturing uit handen te geven aan de Tesla?

Tesla-P90D-interieur
Ook zonder besturing blijft de Tesla prima zijn weg vervolgen.

Jazeker, de autopilot werkt nog niet op alle wegen, maar dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. Met de autonome functionaliteiten van de Tesla Model S is het onder andere mogelijk om zonder besturing de auto te besturen, gas geven en sturen gaat volledig automatisch en autonoom. Zelf het wisselen van rijstrook is mogelijk door een tikje tegen de richtingaanwijzer. Door de sensoren worden objecten gezien en herkend door de Tesla, deze worden getoond op het dashboard panel.

wanneer er veel verkeer op de weg is, wordt de snelheid automatisch aangepast, zoals te zien op onderstaande afbeelding. Is de weg weer vrij?, dan gaat de snelheid automatisch omhoog.

Tesla-Nav

Hoe werkt het?

De autopilot functionaliteit werkt eenvoudig, de bediening gaat via de ‘control hendel’ achter het stuur. Een tik activeert de optie voor adaptieve cruise control, twee tikjes en de autopilot functionaliteit is actief, onder andere te zien aan de twee blauwe icoontjes in het dashboard. Vanop dat moment rijdt en stuurt de auto volledig autonoom op de ingestelde snelheid die jij gekozen hebt. Wil je sneller of trager rijden? Dan moet je de hendel naar boven of naar beneden trekken.

Tesla-Pilot

Werkt goed, maar nog niet overal

Autopilot werkt goed, vooral op de hoofd/ N-wegen en snelweg. Op 50 wegen en bij middenbermen met voorsorteervakken werkt het in de meeste gevallen niet. Ook in scherpe bochten moet je goed uitkijken. Hij analyseert enkel de lijnen op de weg, en als die ineens haaks draaien dan wordt het lastig. Maar daar zal zeker verandering in komen, aangezien de software van Tesla op een hoog tempo wordt ontwikkeld.

Autopilot wordt de toekomst en zal alleen nog maar beter worden. De functionaliteiten werken goed, maar perfect is het nog niet.

Rijervaring

Een Tesla koop je uiteraard niet alleen voor de mooie technische functionaliteiten, het rijcomfort en de rijervaring zijn ook belangrijk. Wanneer je met de P90D met 120KM/u zal rijden moet 400KM mogelijk zijn, ga je zuinig rijden en kom je niet boven de 100KM/u, dan is een range haalbaar van 500KM. Tesla heeft een range-bereken tool online gezet op de productpagina.

P90D-324

De P90D is snel, heel snel. Door de ruim 700 pk is het oprekken vanuit stilstand eenvoudig voor de P90D, en wordt de gemiddelde Ferrari, BMW en Audi er vierkant en compleet uit gereden. Met zijn ruim 2200 kilo is de Model S P90 geen lichtgewicht, ondanks het gewicht stuurt de P90D soepel, snel en is de wegligging subliem.

Inhoudsopgave

Op de volgende pagina’s gaan we verder met de review:

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelEx-medewerkers Opera lanceren Vivaldi browser
Volgend artikelApple verhelpt iPhone 6S Siri-bug

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in