Review: QNAP TS-531P NAS

QNAP TS-531P

De QNAP TS-531P is geschikt voor meerdere doelgroepen, waaronder vooral voor de zakelijke markt. Zeker gezien de 10GbE mogelijkheden. Voor de power-user is de NAS ook prima te gebruiken als thuisgebruik oplossing.

Qnao-ts-531P-2-3QNAP heeft de QNAP TS-531P voorzien van een Annapurna Labs processor, het gaat hierbij om de ARM Cortex A156 processor welke een zeer laag stroomverbruik geeft voor de dagelijkse werkzaamheden. Het gaat hierbij om een Annapurna Labs Alpine AL-314 Quad-core 1.4 GHz Cortex-A15 processor met 2GB of 8GB aan RAM. Het testmodel welke wij gedurende de review gebruiken beschikt over 2GB RAM. Intern is er een 250w voeding van Delta Electronica aanwezig.

Er zijn vijf hot swap bays aanwezig, deze bays kan je uiteraard geheel naar eigen wens configuratie met een RAID setup of uiteraard zonder RAID niveau.Qnao-ts-531P-4Voor een RAID opstelling heb je minimaal twee schijven nodig zodat je deze in bijvoorbeeld mirror kan zetten. Naast deze raid functionaliteit heeft de NAS ook de mogelijkheid tot onderstaande RAID functie’s:

  • JBOD
  • RAID-0
  • RAID-1
  • RAID-1E
  • RAID-5
  • RAID-6
  • RAID10

Via de uitbreidingsunits heb je de mogelijkheid om de standaard capaciteit van 5 bays uit te breiden. Hiervoor is er de UX-800P of UX-500P uitbreidingsmodule, welke je eenvoudig op de QNAP TS-531P kan aansluiten.

Raid informatie

Voor de consument is Raid 1 en Raid 5 het meestgebruikte RAID platform. Bedrijven hebben vaker de voorkeur tussen Raid 5 en Raid 6. Het grote voordeel van Raid 6 is de betrouwbaarheid en herstel garantie, aangezien twee van de vier schijven defect kunnen raken zonder dat de data verloren gaat. Bij Raid 5 blijft het systeem bij één defecte schijf doordraaien. Bij Raid 5 worden de partitieblokken niet op een enkele schijf opgeslagen, de partitieblokken worden verdeeld over de schijven in de array. Bij een RAID 5 array kan ongeacht het aantal schijven altijd één willekeurige schijf sneuvelen en is al je data veilig. Wie dit nog niet veilig genoeg vind kan uiteraard ook kiezen voor een Raid 6 setup. Bij dit type wordt de andere vorm van parity altijd op twee schijven weg schreven, zo kunnen er altijd twee willekeurige schijven kapot gaan zonder dat ja data kwijt raakt.

In het geval van Raid 1 dupliceert het apparaat de eerste schijf op het tweede exemplaar. Mocht een van de schijven uitvallen, dan heb je nog een back-up. Je kunt er ook voor kiezen om de schijven alleen als opslag en niet als back-up te gebruiken. Hierdoor heb je een risico; mochten de schijven uitvallen dat je waarschijnlijk data kwijt ben. Ook hebben wij een externe hardeschijf gekoppeld waarop de data staat, zo ben je er zeker van dat de data veilig blijft bij het uitvallen crashen van het systeem of van de hardeschijven.

Bij Raid 5 worden de partitieblokken niet op een enkele schijf opgeslagen, de partitieblokken worden verdeeld over de schijven in de array. Bij een RAID 5 array kan ongeacht het aantal schijven altijd één willekeurige schijf sneuvelen en is al je data veilig. Wie dit nog niet veilig genoeg vind kan uiteraard ook kiezen voor een Raid 6 setup. Bij dit type wordt de andere vorm van parity altijd op twee schijven weg schreven, zo kunnen er altijd twee willekeurige schijven kapot gaan zonder dat ja data kwijt raakt.

Design QNAP TS-531P

Het design van de QNAP TS-531P heeft veel weg van de overige QNAP systemen. Zo is het design vrijwel identiek in vergelijking met de A serie van QNAP en de overige NAS systemen welke zijn geschikt voor het MKB.Qnao-ts-531P-6De gebruikelijke aansluitingen zijn aan de voorzijde te vinden, zo is er een LCD schermpje met daarop de algemene informatie. Verder zijn er een drietal status lampjes te vinden. Aan de voorzijde is er tevens een backup knop te vinden welke werkt in combinatie met de USB 3.0 poort. Via deze functionaliteit is het eenvoudig om een backup te maken van externe medium.Qnao-ts-531P-2-5Aan de achterzijde is er qua media connectiviteit weinig te vinden, dit heeft zo zijn redenen omdat de QNAP TS-531P niet volledig is gericht op de media functionaliteiten. Wel vinden we een viertal gigabit ethernet aansluitingen, tweemaal USB 3.0 en een expansion slot voor 10GbE netwerk. Uiteraard voldoende mogelijkheden om video’s over het netwerk te laten streamen in samenwerking met bijvoorbeeld Video Station.Qnao-ts-531P-2Inhoudsopgave

Op de volgende pagina’s gaan we verder met de review van de QNAP TS-531P:

Pagina 1: Inleiding
Pagina 2: De QNAP TS-531P
Pagina 3: Installatie
Pagina 4: Software
Pagina 5: Benchmark en prestatie’s
Pagina 6: Conclusie

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelEen snelle smartphone zonder een nieuwe te kopen
Volgend artikelPokémon Go en valsspelen? Een blokkade voor altijd is mogelijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in