Review: QNAP TS-531P NAS

Software

Qua software beschikt de QNAP TS-531P over veel mogelijkheden. De NAS is vooral gericht voor de zakelijke markt en richt zich op vele zakelijke producten en functionaliteiten. Ook zijn er bovenop het QTS veel serverfunctionaliteiten, zoals Container Station en virtualisatie mogelijkheden. Ook voor een privé cloud of backup-oplossing zijn er voldoende mogelijkheden. Om de review niet pagina’s lang te maken kunnen wij niet alle functionaliteiten bespreken in de review. Aangezien de NAS vooral op de zakelijke doelgroep is gericht richten wij deze review vooral op de extra functionaliteiten zoals de cloud en virtualisatie functies. Voor de overige functionaliteiten bekijk onze review van de QNAP TS-453A en QNAP TS-563 de overige reviews zijn te bekijken op de review pagina.

Qnap-8

QNAP Container Station

QNAP Container Station is een exclusief product welke beschikbaar is voor de QNAP systemen. De software integreert op een eenvoudige wijze  LXC en Docker, hierdoor is het mogelijk om virtualisatie technologieën te combineren. QNAP heeft het systeem in vergelijking met de concurrentie perfect geïntegreerd. De eenvoudigheid zit hem vooral in de configuratie, de setup is vrij van complexe installaties. Via een stapsgewijze wizard is het mogelijk om containers aan te maken en verder te configureren met een gewenst CPU en Memory limiet.

Qnap-10Via de Container Station portal is er een duidelijk overzicht te vinden van de totale container capaciteit, hierdoor heb je in één overzicht een duidelijk beeld van het totale verbruik en kan je via het overzicht de containers resetten, herstarten of afsluiten.

Hoe werkt ContainerStation?

Containerstation werkt redelijk eenvoudig. Alles start met een eenvoudig dashboard waarop verschillende informatie is te vinden, zoals CPU usage, Memory Usage en het aantal draaiende containers. Daarnaast zie je een eenvoudig overzicht met de containers waarop je verschillende acties snel kan uitvoeren. Qnap-11

De eerste container?

Via de button: “Create container” is het mogelijk om de container aan te maken. Standaard zijn er een aantal images welke beschikbaar zijn, zo is er een LXC Ubuntu, Debian LXC en Ubuntu Docker.Qnap-12

Voor de test gebruiken wij en Ubuntu Docker Image. Tijdens de setup kan je een aantal settings configureren zoals auto start, Name en CPU en Memory limit. Met de advanced settings heb je de mogelijkheid om de container verder te configureren met de aanvullende settings. Binnen enkele minuten wordt er een volledige container aangemaakt op basis van de docker techniek. Qnap-13

Wanneer de container is aangemaakt is er een volledige Ubuntu core setup aanwezig. Via de console pagina is het mogelijk om de console te beheren met verschillende commando’s. Tevens is het mogelijk om de container te stoppen of de settings te wijzigen. Qnap-14

Virtualisatie

QNAP stapt goed in op de markt van de toekomende populariteit van virtualisatie en cloud. VM, LXC en Docker zijn beide producten welke compatibel zijn met de NAS. Vooral in combinatie met de drie pakketten is er een uitgebreid aanbod van virtualisatie- functionaliteiten.

Qsirch

QNAP heeft de NAS voorzien van de Qsirch techniek, met deze techniek is het mogelijk om snel te zoeken op de NAS. Op deze manier is het eenvoudig om foto’s video’s en documenten te vinden. Zo is het mogelijk om naast de standaard documentnaam ook te zoeken op de inhoud van het documenten zoals woorden of zelfs zinsdelen in het document. In de praktijk werkt Qsirch behoorlijk snel, tijdens het zoeken wordt er al een preview getoond van de zoekopdracht.

Voor de beste prestaties is er wel minimaal 4GB RAM of meer vereist, aangezien de Qsirch techniek behoorlijk veel RAM capaciteit gebruikt. Opvallend is de snelheid waarmee de resultaten worden getoond als er wordt gezocht op tekst inhoud, dit is vrijwel real-time. Zeker in vergelijking met de concurrentie is deze techniek vrij uniek op een NAS.

AppCenterQnap-9

Niet genoeg aan de standaard functionaliteiten in QTS? In de aanwezige AppCenter store zijn vele extra apps te vinden welke je op de NAS kan installeren, het gaat hierbij om apps welke afkomstig zijn van QNAP en partners. Zo is er bijvoorbeeld PHPmyadmin, CloudLink, WordPress, OwnCloud, CrashPlan, Azure Storage en nog vele tientallen apps.

Inhoudsopgave

Op de volgende pagina’s gaan we verder met de review van de QNAP TS-531P:

Pagina 1: Inleiding
Pagina 2: De QNAP TS-531P
Pagina 3: Installatie
Pagina 4: Software
Pagina 5: Benchmark en prestatie’s
Pagina 6: Conclusie

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelEen snelle smartphone zonder een nieuwe te kopen
Volgend artikelPokémon Go en valsspelen? Een blokkade voor altijd is mogelijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in