Ransomware: Wel of niet betalen?

Ransomware is momenteel in populariteit aan het stijgen. De afgelopen maanden zijn er vele consumenten getroffen door ransomware. Vaak wordt ransomware binnen gehaald door een e-mail bijlage of via een website. Ransomware

Wat is ransomware?

Ransomware is een agressieve vorm van malware en wordt voor het grootste deel via de mail verspreid. Met ransomware wordt de bestanden op je pc versleuteld met een sterke encryptie. Om de bestanden te ontgrendelen is de enige mogelijkheid om losgeld te betalen.

De bestanden wordt verspreid via de zogeheten Phishing e-mails. Je kunt besmet worden wanneer je in een Phishing-mail op de links klikt of een bijlage opent. Vaak doet de mail zich voor als bedrijven uit Nederland met een openstaand factuur. Veel komende bedrijven zijn ABN Amro, ING en Intrum Justitia

Betalen of niet?

Na betaling kan je de documenten vrijgegeven. Volgens de politie en de beveiligingsexperts is het verstandig om vooral niet te betalen. Het belangrijkste argument om niet te betalen is volgens de politie dat je hiermee juist de criminaliteit ondersteunt, hierdoor worden er meer ransomware mailtjes verzonden.

Wanneer je betaald wil het nog niet zeggen dat je ook de bestanden kan terugkrijgen. Er zijn varianten waar je na betaling de bestanden niet kan vrijgegeven. Maar in de meeste gevallen werkt het ontgrendelen na een betaling.

Het is moeilijk in te schatten hoe groot de kans is dat je je bestanden ook daadwerkelijk terugkrijgt wanneer je betaalt. Er zijn verschillende varianten van ransomware.

Waarom niet betalen voor Ransomware?

  • Je weet nooit of je betaling lukt
  • Je wordt een nieuw doelwit, aangezien er persoonlijk contact is tijdens het betalen
  • Politie; Je laat zien dat ransomware criminaliteit werkt

Backup

Het is altijd verstandig om een te zorgen voor een goede online of offline backup, waardoor al je bestanden, foto’s en overige gegevens altijd veilig zijn. Ook is een goede virusscanner aangeraden en e-mail protectie. Open daarnaast geen e-mails welke er vreemd uit zien of een factuur bevatten, in de meeste gevallen komt ransomware in de vorm van een factuur of een zip bestand.

 

 

Vorig artikelIKEA 2017 catalogus-app beschikt over Augmented Reality functionaliteiten
Volgend artikelLumigon T3: Android smartphone met nachtcamera

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in