WordPress: het CMS met uitgebreide mogelijkheden

WordPress is een content management systeem  waarmee je eenvoudig websites kan opzetten. WordPress is ontstaan als een blogging tool. Op dit moment is WordPress één van de meest makkelijke en krachtige platforms voor websites.

wordpress-cmsWordPress werd uitgebracht als een blogging tool. Versie 0.7 was een van de eerste versies waarmee de dienst zich nog vooral richtte op een platform voor bloggers. Tegenwoordig zijn er vele mogelijkheden beschikbaar voor WordPress. Het CMS is de afgelopen jaren flink verbeterd. Van een specifiek blogging-platform is het CMS uitgegroeid tot een groot multifunctioneel platform.

Populairste CMS

WordPress is het populairste CMS. Zeker in vergelijking met de overige open source CMS pakketten is WordPress populair. In onderstaande grafiek de top 10 content management systemen in de wereld:wordpress-statistieken

WordPress is het ideale CMS voor de meest uiteenlopende projecten. Elk content management systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo is er een groot verschil op gebied van de gebruiksvriendelijkheid en het soort content dat op de site wordt getoond. Er zijn specifieke CMS pakketten voor nieuwswebsites en bijvoorbeeld webshops. Voor webshops is Magento een goed voorbeeld.

Nieuwswebsite of bedrijfswebsite

Met WordPress is het opzetten van een nieuwswebsite of bedrijfswebsite eenvoudig, hiervoor is er nauwelijks kennis vereist van HTML en CSS.

Wat is er mogelijk met het WordPress CMS

Al enkele jaren is WordPress meer dan een simpel CMS voor bloggers. Zo is het eenvoudig om bedrijfswebsites, nieuwswebsites en zelfs webshops met WordPress te bouwen en te beheren.

Plugins en themes

Een belangrijk onderdeel van WordPress zijn de externe ontwikkelaars. Er zijn vele ontwikkelaars die plugins ontwikkelen. Een plugin kan je het beste zien als een aanvulling op het WordPress CMS. Tegenwoordig zijn er duizenden plugins beschikbaar voor WordPress, waarmee je bijvoorbeeld eenvoudig een contactformulier kan toevoegen. Ook zijn er plugins beschikbaar waarmee je spam kan voorkomen en die je helpen om de SEO van de site te verbeteren.

Thema’s worden ook uitgebreid ontwikkeld door externe ontwikkelaars. Tegenwoordig is het aanbod WordPress thema’s zeer uitgebreid. Via WordPress.com en Themeforest zijn er gratis en betaalde premium thema’s te downloaden. Het grootste voordeel van een thema is dat de basis voor het grootste deel al is opgezet. Hierdoor kan je met relatief weinig aanpassingen een website online zetten.

Websites online

WordPress is gratis in gebruik te nemen en te publiceren op eigen hosting. Via WordPress.com is het mogelijk om een gratis versie te gebruiken en te hosten via WordPress. Het nadeel van de hosting via WordPress is wel dat er beperkte mogelijkheden zijn, er is bijvoorbeeld geen toegang tot de database en broncode van de website.

In onderstaand overzicht een duidelijk verschil tussen de verschillende hosting optie’s:

hosting-oplossingen

Via WordPress.org is het mogelijk om de meest recente versie van WordPress te downloaden. Vervolgens kun je je eigen webruimte gebruiken voor de installatie. Door de site zelf te hosten heb je volledige controle over de website. Hierdoor kan je ook extra plugins en thema’s installeren.

Bron: Strato.nl

 

Vorig artikelNikon D5600 met Snapbridge: Eenvoudig foto’s delen
Volgend artikelApple stopt met verkoop Withings-producten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in