Virus kijkt mee met financiële transactie’s

In het Midden Oosten is een nieuw computervirus opgedoken dat financiële transacties, e-mails en sociale netwerkactiviteiten kan bespieden. Dat heeft computerbeveiliger Kaspersky Lab vandaag bekendgemaakt.

Het virus dat de naam Gauss heeft gekregen is mogelijk ook in staat om cruciale infrastructuur aan te vallen en is in dezelfde labs tot leven gewekt als de computerworm Stuxnet. Van Stuxnet wordt gezegd dat de Verenigde Staten en Israël deze worm hebben gebruikt om Iran’s nucleaire programma aan te vallen.

Volgens het Russische Kaspersky heeft Gauss personal computers geïnfecteerd in Libanon, Israel en de Palestijnse Gebieden. Het beveiligingsbedrijf wil niet speculeren wie er achter het virus zitten, maar zegt wel dat het gerelateerd is aan Stuxnet en twee andere cyberspionagetools, Flame en Duqu.

“Na het bestuderen van Stuxnet, Duqu en Flame kunnen we met een hoge mate van zekerheid zeggen dat Gauss uit dezelfde fabriek of fabrieken komt. Al deze aanvalstoolkits vertegenwoordigen het neusje van de zalm van door naties gesponserde cyberspionage en cyberoorlog activiteiten.”

Het Gauss virus kan wachtwoorden en andere gegevens die via de internetbrowser zijn ingegeven stelen, informatie over systeemconfiguraties verzenden, legitimatiegegevens stelen om toegang te krijgen tot banksystemen en inloginformatie kapen voor sociale netwerksites, e-mail en instant messaging accounts.

Via: Telegraaf

Vorig artikelGoogle komt met eigen Flash-speler
Volgend artikelHTC One X accuduur sterk verbeterd door update 2.17

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in