Plextor M3 Pro SSD Review

Met dank aan Plextor  publiceren wij onze eigen review van de populaire M3 Pro SSD. Deze SSD is voorzien van SATA 6Gb/s. Voor onze review maakte we gebruik van een M3 Pro SSD met 128GB opslag. Deze SSD is voorzien van de True Speed-technologie. De SSD is voorzien van de nieuwe Marvell controller en hoogwaardig flashgeheugen van 24nm. Deze SSD is voorzien van een zeer compacte vorm met een dikte van 7 mm hierdoor is deze ssd geschikt voor notebooks, laptops en zelfs ultrabooks welke tegenwoordig steeds meer verkocht worden.

De M3 Pro SSD bevat een aantal belangrijke functie’s waaronder:

 • Verkrijgbaar met een capaciteit van 128 GB, 256 GB en 512 GB
 • True Speed-technologie( voor langere prestatie’s)
 • Random lees- en schrijfsnelheden van 70.000/69.000 IOPS
 • Ultracompacte vormfactor (7 mm)
 • Server-grade Marvell 88SS9174-stuurchip
 • SATA III 6Gb/s-interface
 • 5 jaar garantie en serviceondersteuning
De SSD is vekrijgbaar in drie verschillende formaten waaronder de 128GB, 256 en 512GB versie.  Er zitten wel enkele verschillen tussen de drie soorten, dit kan je uiteraard goed bekijken in onderstaande schema. Zoals je kan zien is de duurste versie (512Gb) voorzien van de beste schrijf snelheid. Wel is het goed om te weten dat je niet netto 128GB krijgt maar daar gaat een aantal GB vanaf. De beschikbare capaciteit kan je uiteraard ook in onderstaande schema bekijken.
Specificatie’s:
Wat zit er in de verpakking?
Deze SSD wordt standaard geleverd met een aantal accesoires welke je niet bij alle SSD’s zal tegen komen. Plextor heeft er voor gekozen om een bracket standaard mee te leveren waardoor je de SSD stevig kan bevestigen. Deze bracket is uitgevoerd met stevig materiaal en de ssd is makkelijk te monteren door middel van enkele schroeven. Verder zijn de volgende onderdelen standaard aanwezig:
 • M3 Plextor 128GB SSD
 • Bracket
 • Handleiding
 • SSD Disc Content met Acronis True Image
 • Schroefjes
De SSD:

De Plextor M3 Pro SSD is voorzien van een compacte behuizing waarin de ssd is gemonteerd. De behuizing is uitgevoerd met geborsteld aluminium. Opmerkelijk aan deze SSD is dat deze slechts 7mm dik is. Een reguliere 2.5 inch hardeschijf of SSD is meestal 9.5mm dik, hiermee is deze SSD prima geschikt voor een montage in bijvoorbeeld een ultrabook. 1TB hardeschijven halen vaak zelfs de 12.5mm.

Deze SSD is ook voorzien van een aantal accesoires zoals wat hier boven ook al besproken is. De SSD is standaard voorzien van een bracket dit is erg makkelijk hierdoor zal de SSD ook goed en stevig vast zitten in de SSD. Ook zit er standaard een Disc Content DVD bij, op deze DVD is een handleiding en Acronis True Image OEM HD meegeleverd.

Zoals je op onderstaande afbeeldingen kan zien is de SSD erg mooi uitgevoerd met een geborsteld aluminium behuizing:

Test Setup:

Het testsystemen is een krachtige computer welke is voorzien van een MSI Z77a-G43 en een krachtige Intel Core i5 2500K quadcore processor. Deze combinatie is prima geschikt voor onze review aangezien het MSI moederbord is voorzien van enkele SATA 6Gbps poorten, we hebben de SSD daarom ook aangesloten op deze 6Gbps poort.

De test is verder uitgevoerd op een Windows 7 64 professional installatie welke is voorzien van de laatste drivers.

Test-setup specificatie’s:

 • Corsair Vengeance Low profile 2x4GB DDR3
 • intel Core i5 2500K
 • Coolermaster 650 Watt voeding
 • Coolermaster Hyper 612 S cpu cooler
 • Plextor 128GB M3 pro SSD
Op onderstaande afbeelding kan je ons test-systeem bekijken uiteraard met de Plextor 128GB M3 Pro SSD:
SSD Software:
Zoals bovengenoemd is de SSD standaard voorzien van een Software DVD op deze DVD zijn de volgende onderdelen (programma’s) aanwezig:
 • Plextor SSD Quick installation Guide
 • Acronis True Image HD OEM
Het programma Acronis True Image HD is erg makkelijk omdat je hiermee verschillende image’s kan maken en uiteraard later weer kan terug zetten als het nodig is. Tijdens de image heb je een aantal functie’s. Acronis is voorzien van een gebruiksvriendelijke gebruikersinterface. Als er bijvoorbeeld een storing optreedt, kan je vanaf een back-up moeiteloos het systeem herstellen, inclusief alle gegevens en programma’s.
De installatie van Acronis True Image HD is ook erg makkelijk. Het eerste wat je uiteraard moet doen is de DVD invoeren in je computer/laptop als je dit heb gedaan zie je een simpel menu met een aantal functie’s. Klik nu op “Install Acronis True Image HD” en de installatie zal gestart worden.
Het is ook zeker een + punt dat dit software pakket is meegeleverd Acronis is normaal gesproken betaald software maar bij deze SSD krijg je de volledige OEM versie volledig gratis. Hierdoor is er een goed software programma aanwezig voor het maken van image’s, hierdoor kan je bijvoorbeeld bij een probleem erg gemakkelijk je OS terug draaien naar een eerder gemaakte image.
Installatie:
Het monteren van de SSD gaat erg makkelijk dit komt voornamelijk door de meegeleverde bracket. Wij gebruikte voor onze test een Coolermaster behuizing hierdoor hebben wij de bracket van de Coolermaster behuizing gebruikt. Ook in deze bracket is het monteren van de SSD erg gemakkelijk.
Op onderstaande afbeelding zie je de Plextor SSD gemonteerd in de Coolermaster bracket:
Ook de standaard meegeleverde bracket is erg goed en makkelijk te monteren in een desktop pc. Bij andere SSD’s zie je vaak geen meegeleverde bracket daarom heeft deze SSD zeker voordelen op gebied van montage gemak en accesoires. Op onderstaande afbeelding zie je de Plextor bracket:
De laatste stap is natuurlijk de SSD monteren in de computer. Omdat de coolermaster behuizing gebruikt maakt van een “slide” systeem is deze SSD binnen enkele seconden geplaats. Zoals je op onderstaande afbeelding kan zien zit deze stevig gemonteerd in de behuizing.
Eerste indruk: 
Puur naar de specificaties kijkend was mijn eerste indruk al zeer positief, vooral naar de schrijf en leessnelheid was ik erg benieuwd aangezien dit toch een heel belangrijk punt is van de SSD. Ook zijn alle meegeleverde accesoires erg goed en netjes verpakt dus nu de echte test van de SSD. Wat zijn de prestatie’s? en welke lees/schrijf snelheid zal deze behalen.
Om jullie het een en ander te laten zien hebben wij enkele benchmark testen uitgevoerd. Deze programma’s zijn zeer betrouwbaar, wij hebben deze daarom ook meerde malen uitgevoerd en hiervan het gemiddelde genomen.
Volgens de specificatie’s zal deze SSD een lees snelheid tot 535 MB/s kunnen behalen en een schrijf snelheid tot 350 MB/s. Wij zijn benieuwd naar de resultaten van deze SSD. Wij testen met diverse programma’s waaronder:
 • AS SSD Benchmark
 • ATTO Benchmark
 • Crystal Disk Mark
 • Winsat
Resultaten:
ATTO Benchmark:
ATTO is een veel gebruikt programma welke gebruikt wordt voor het testen van hardeschijven en SSD’s. Met dit programma kan je makkelijk in een grafiek de schrijf en snelheid afkijken en zo bekijken welke performance de SSD kan bieden.
Tijdens deze Atto Benchmark test zijn diverse file’s gekopieerd het kleinste bestand was 0,5KB en het groots bestand 8192 KB. Het is logisch dat de eerste test niet de maximale snelheid laat zien omdat het bestand gewoon te klein is. Maar hoe groter de bestanden hoe hoger en duidelijker de score’s worden. Tijdens onze test behaalde wij de volgende score’s in de ATTO Disk Benchmark:
Zoals je kan zien is de maximale write snelheid 350MB/s en de maximale read snelheid 540MB/s.  Dit zijn prima resultaten aangezien Plextor zelf aangeeft dat de maximale snelheid van read 535MB/s is en de maximale snelheid van write 350MB/s, dit zijn dus prima resultaten zelfs nog iets hoger dan verwacht.
Crystal Disk Mark:
De SSD heeft ook een test ondergaan met de Crystal Disk Mark benchmark, waarbij er gebruik is gemaakt van de x64 uitvoering. Ook bij deze test hebben wij diverse bestanden getest het grootste bestand tijdens deze test is 500MB. Tijdens deze benchmark kan je een aantal resultaten zien waaronder Sequentieel, random 512K en random 4k resultaten.
Op onderstaande grafieken kan je duidelijk de resultaten bekijken met diverse instellingen. We gebruikte de test van 50MB, 100MB en als laatste 500MB. Zoals je kan zien zitten alle resultaten erg dicht bij elkaar en ook netjes in de buurt van de aangegeven snelheid door Plextor zelf.
AS SSD benchmark:

AS SSD werkt met oncomprimeerbare data. De AS SSD test doet zowel lees- als schrijftests. Eerst wordt er getest met datablokken van 4 kB, met één instructie tegelijkertijd en daarna met 4 kB datablokken met 64 gelijktijdige instructies. Ten slotte wordt ook een sequentiële lees- en schrijftest uitgevoerd.
De totaal score van de Plextor M3 Pro SSD is: 853 punten. Op onderstaande grafiek kan je duidelijk bekijken op welke onderdeel de SSD goed scoort. Zoals je op onderstaande afbeelding kan bekijken scoort de SSD ook weer erg goed met de schrijf en lees snelheid. Voornamelijk de lees snelheid is erg goed bij deze SSD, dit is daarom ook zeker een plus punt aangezien dit bij veel andere merken SSD’s een stuk minder goed uitvalt
Met de AS SSD Benchmark tool is het ook mogelijk om de resultaten in iOSP te weergeven. IOPS betekend: IOPS (Input/Output Operaties Per Seconde) met deze prestatie berekening kan je een goede impressie krijgen van de snelheid. IOPS wordt gebruikt bij het testen van harde schijven (HDD), solid state schijven (SSD), en storage area networks (SAN)
Ook kan je met de AS SSD Benchmark een grafiek uitdraaien waarop je erg goed kan zien wat de maximale lees en schrijf snelheid is op een korte periode. Op onderstaande grafiek kan je duidelijk de constante lijn bekijken van de lees snelheid, de schrijf snelheid blijft iets minder constant maar laat nog steeds erg goede score’s zien.

Winsat:

Je bent vast wel eens de Winsat tool  tegen gekomen in Windows 7, dit programma is namelijk standaard aanwezig in Windows 7 en is ook wel bekend als de Windows Prestatie Index. De maximaal haalbare score is een 7.9, de laagste haalbare score is een 1.0. Bij een normale hardeschijf zit je meestal aan de max van een 5,9. Wil je hoger  dan zal je toch echt een SSD moeten aanschaven. Wij hebben uiteraard ook deze test gedraaid en behaalde hierbij de maximale score van een 7.9.

Conclusie:

Plextor heeft met deze M3 Pro een prima SSD afgeleverd welke is voorzien van goede functie’s. Allereerst is de snelheid natuurlijk erg goed van deze SSD, helemaal als je de SSD aansluit op een 6GB/s aansluiting, tegenwoordig is bijna elk moederbord/laptop/ultrabook voorzien van een Sata 6GB/s aansluiting.
De SSD is compleet geleverd inclusief montage materiaal wat je tegenwoordig niet vaak meer ziet, dit is daarom ook een groot plus punt van de SSD. Ook de meegeleverde software DVD met Acronis is erg mooi mee genomen en is natuurlijk ook een erg makkelijk programma om te gebruiken. Met Acronis kan je namelijk één keer een goede image maken met alle programma’s en drivers en deze later zo terug zetten waardoor je natuurlijk veel tijd en moeite bespaard.
Het belangrijkste van een SSD zijn natuurlijk de prestatie’s, bij deze SSD hoef je hierover niet te twijfelen en gaat prima mee met de concurrentie. Vooral de schrijf snelheid is erg goed bij deze SSD, zelf beschikken wij ook over een Crucial m4 128GB SSD en deze SSD behaald lagere resultaten.
De SSD is momenteel vekrijgbaar vanaf 160-170 euro (oktober 2012) dit is daarom ook een prima keus en zeker elke cent waard. Tegenwoordig worden de laptops/ultrabook steeds dunner en kleiner, ook voor dunne laptops en ultrabooks is deze SSD prima geschikt omdat deze maar een dikte heeft van 7mm. Kortom wil je een goede en betrouwbare SSD welke een zeer goede resultaten heeft? dan is deze Plextor M3 pro een prima keuze.
Sterke punten:
 • Dun Design (7mm)
 • Prijs
 • Performance
 • Acronis True Image gratis
 • SSD Bracket
 • Goede support en garantie
Verbeter-punten
 • Op dit moment nog geen verbeter punten tegen gekomen

Wij geven deze M3 Pro SSD van Plextor 5 sterren:

Meer informatie:
Wil je meer informatie over deze SSD? Dan kan je het beste de website van Plextor bezoeken. Klik hier om naar de website van Plextor te gaan
Afbeeldingen:
Vorig artikelBenchmark resultaten HTC One X+ opgedoken
Volgend artikelFoutje bij Bol.com vijftig laptops verkocht voor 95 euro

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in