Alles over Blackberry 10

Eindelijk heeft Blackberry het nieuwe besturingssysteem, Blackberry 10, gelanceerd. Het moet de concurrentie aangaan met onder meer Windows Phone, Android en iOS. Het is de bedoeling dat Blackberry met dit nieuwe besturingssysteem en nieuwe toestellen weer een grote speler op de markt wordt. Zo zijn vandaag de eerste twee toestellen voor dit jaar onthuld, de Blackberry Z10 en de Q10. Beide toestellen draaien op BB10, maar uiterlijke verschillen zijn er, welke dat zijn lees je hieronder.

De Z10 & Q10

De twee toestellen draaien op Blackberry 10 en lopen grotendeels op besturing via gebaren. Allereerst de Z10, dit toestel heeft als enige input een 4.2 inch LCD-touchscreen. De resolutie bedraagt 1280×768 pixels en daarmee heeft de Z10 365 pixels per inch (ppi).

Het tweede toestel wat Blackberry vanmiddag onthulde is de Q10. Iedereen sprak over de X10, maar deze naam klopte dus niet. Dit model beschikt wel over een fysiek toetsenbord, een vertrouwd Blackberry iets. Daarnaast beschikt ook de Q10 over een LCD-touchscreen, maar door het toetsenbord is dit scherm wel kleiner geworden. De diagonaal van het scherm is 3,1 inch en de schermresolutie is 720×720 pixels, waardoor het ppi uitkomt op 330. Beide telefoons beschikken niet over een home-knop of andere fysieke knoppen die wel te vinden zijn op andere smartphones. Ze kunnen allebei filmen in 1080p, dus scherpe video’s zitten maken zit erin met deze toestellen. Bijna alles wordt bestuurd via gebaren, wat voor veel mensen even wennen zal zijn. Beide telefoons zullen verkocht worden in de kleuren zwart en wit.

Blackberry 10; het nieuwe besturingssysteem

RIM introduceerde naast nieuwe smartphones ook het langverwachte Blackberry 10. Dit besturingssysteem moet de wereld veroveren en Blackberry uit het slop zien te trekken. De interface is volledig gericht op multitasking; meerdere apps tegelijkertijd gebruiken is volgens RIM geen enkel probleem. Wanneer een gebruiker een app minimaliseert wordt hij geplaatst naar een klein venster op het thuisscherm. De applicatie geeft nog wel informatie en controls, dus is eigenlijk een widget. Het besturingssysteem volgt Blackberry 7 op, wat inmiddels al weer een tijdje meegaat. Blackberry 10 is mede ontwikkeld door QNX, het bedrijf achter het Neutrino OS voor industriële toepassingen. Dit bedrijf is al weer drie jaar in handen van RIM en levert met BB10 en knap staaltje werk af.

Belangrijk in Blackberry 10 is onder meer Blackberry Hub, hier komen alle notificaties binnen. Het ziet eruit als een lijst waar alle mailtjes, sms’jes, Facebook-en Twitter meldingen binnenkomen. Ook aan de ontwikkelaars is gedacht, zij kunnen hun applicatie integreren in de Hub.

Blackberry World; de applicatiewinkel

Blackberry World is de applicatie winkel in BB10. Het biedt onder meer films, applicaties, muziek, games en televisieseries. Films worden in Blackberry World aangeboden op het moment dat de DVD ervan uitkomt en televisieseries komen online een dag nadat ze in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn uitgezonden. Voorlopig zijn deze functies nog niet beschikbaar voor Nederlandse gebruikers, het start in de VS. Er was ook wat gedoe over de prijzen van applicaties. RIM had eerder gezegd de prijzen van vele applicaties te verlagen, maar hierover is nog veel onduidelijk. Daarnaast is er ook nog nieuws over een voor veel mensen belangrijke applicatie; WhatsApp. Deze razend populaire chat-app zou eerst waarschijnlijk niet naar BB10 komen, de maker zei vorige maand nog dat hij geen plannen had om een BB10 WhatsApp- app te maken.  Vandaag werd bekend dat WhatsApp wél naar BB10 komt, dus kunnen we opgelucht adem halen.  Daarnaast zijn er vele tienduizenden applicaties beschikbaar; bij de release zijn het er ruim 70.000.

Korte specificaties van de Z10 & Q10

De Z10:

~ 4,2” touchscreen met een resolutie van 1280×768 pixels.

~ 1,5 Ghz dualcore-processor.

~ 2GB werkgeheugen.

~ Achterzijde; 8 megapixel camera. Voorzijde; 2 megapixel camera.

~ Draait op Blackberry 10.

~ Full-Touchscreen telefoon.

~ Werkt bijna geheel met gebaren i.p.v. Fysieke knoppen.

~ 16GB intern geheugen, uit te breiden d.m.v. een micro-SD kaart.

~ NFC & LTE geschikt.

De Q10:

~ 3,1” touchscreen met een resolutie van 720×720 pixels.

~ Voorzien van een fysiek QWERTY toetsenbord.

~ 1,5 Ghz dualcore-processor.

~ Achterzijde; 8 megapixel camera. Voorzijde; 2 megapixel camera.

~ Draait op Blackberry 10.

~ 16GB intern geheugen, uit te breiden d.m.v. een micro-SD kaart.

~ NFC & LTE geschikt.

Overig

RIM kondigde naast smartphones en een nieuw besturingssysteem ook aan om de bedrijfsnaam te veranderen in Blackberry. Dat was alleen de naam van de smartphone lijn, maar vanaf vandaag dus ook de bedrijfsnaam. Geen nieuws om wakker van te liggen, maar wel goed om even te weten. Daarnaast is het te hopen voor RIM dat Blackberry 10 aanslaat, vorig jaar verloren ruim vijfduizend mensen bij RIM hun baan en ook op de beurs ging het afgelopen jaar niet lekker; RIM zag ruim 52 miljard euro verdampen op de beursvloer. De Blackberry Playbook, de geflopte tablet van RIM, zal binnenkort de Blackberry 10 update krijgen. Daarnaast gaat Alicia Keys ook werken bij Blackberry, als Creative Director welteverstaan.

Waar, wanneer en tegen welke prijs?

Blackberry doet alles om de toestellen en het besturingssysteem tot een succes te brengen; waar de meeste fabrikanten hun apparatuur een maand of twee na de onthulling wel in de winkels hebben liggen liggen de Blackberry’s volgens RIM al deze week in de schappen. In de Amerikaanse en Engelse welteverstaan. In Nederland zou de Z10 vanaf 8 februari in de schappen moeten liggen, de Q10 volgt een maand later. Beide toestellen zouden rond de 500 euro moeten gaan kosten.

Wat vinden jullie?

Ik ben erg benieuwd wat jullie van de twee nieuwe telefoons vinden. Zouden jullie, als je een nieuw toestel zou mogen uitkiezen, voor een Blackberry 10 smartphone gaan? Of hebben jullie toch liever een telefoon die draait op Android, iOS, Windows Phone of een ander besturingssysteem? En wat vinden jullie van de specificaties, het design, Blackberry World en vooral; het nieuwe besturingssysteem? Gaat Blackberry het redden of gaan ze nog dit jaar failliet? Ik hoor graag van jullie ervan vinden. Laat hieronder een reactie achter!

Vorig artikelZTE showt 5,7” Grand Memo smartphone
Volgend artikelNieuwe Apple TV op komst

3 REACTIES

  1. Ik vind de nieuwe toestellen wel super mooi. Alleen denk ik niet dat ze het gaan halen in vergelijking met android en apple. Iedereen is al een beetje Android en apple minded. Oftewel iedereen is verslaafd aan het gebruikersgemak van wat we nu al hebben en al zeker de games en apps.

    Eigenlijk zouden ze bij Blackberry gewoon een toestel moeten maken en daar Android op draaien. Dan zou ik hem 100% zeker kopen en mijn Samsung SIII voor de haaien laten.

    Ik denk dat menig mens niet meer zonder Android of apple wil en kan. Kijk alleen al naar de tv. Is er een leuk programma en promoten ze een app dan is dat altijd een ios of android app. En al helemaal nooit een windows of blackberry app.

    Als zakelijke telefoon zou hij wel geschikt zijn maar ik denk niet dat ze het daar mee halen.

    Een Blackberry met meer of alle specs van een S3 of Iphone 5 zou zeker helpen. Helaas zullen ze het niet meer redden met hun huidige firmware. Kijk nu alleen al naar dat whatsapp eigenlijk geen whatsapp versie wilde maken voor de blackberry. Dat zegt genoeg. Al hadden ze dat niet gedaan dan waren ze zeker geflopt. de kans van slagen is behoorlijk klein nu als ik dat mag zeggen.

  2. Ik vind de nieuwe toestellen wel super mooi. Alleen denk ik niet dat ze het gaan halen in vergelijking met android en apple. Iedereen is al een beetje Android en apple minded. Oftwel iedereen is verslaafd aan het gebruikersgemak van wat we nu al hebben en al de games en apps.

    Eigenlijk zouden ze bij Blackberry gewoon een toestel maken en daar Android op draaien. Dan zou ik hem 100% zeker kopen en mijn Samsung SIII voor de haaien laten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in