Review: Wolfgang AT-AS45IPS dual-core

Met dank aan AT Telecom publiceren wij onze eigen review van de Wolfgang AT-AS45IPS dual core smartphone. Deze smartphone is vanaf 16 februari verkrijgbaar bij de Aldi In Nederland. De smartphone beschikt over een aantal goede specificaties en is de opvolger van de populaire Wolfgang ATAS45SE, deze smartphone is gelijk aan de voorganger maar is voorzien van een 4.5″ QHD IPS scherm met een resolutie van 960×540 pixels. De smartphone beschikt over een MT 6577 Chipset met een 1 GHz dual-core Cortex A9 processor.

Het toestel is aan de voorkant en achterkant voorzien van een camera. Aan de achterkant is een 8 megapixel camera aanwezig en aan de voorkant een 3 megapixel camera welke geschikt is voor videobellen. Het toestel heeft 4GB intern geheugen en 1GB ram geheugen, ook is er een 16GB Micro SD kaart meegeleverd waardoor er een flinke capaciteit beschikbaar is. Standaard heeft de telefoon ook 2GB opslaggeheugen. De accu is een flinke met een vermogen van 2050mAh waardoor het toestel redelijk lang mee zal gaan.

Ook een bijzondere functie is de dual sim mogelijkheid waardoor je 2 simkaarten afhankelijk van elkaar kan gebruiken, dit is erg handig voor mensen die een zakelijk en privénummer in één toestel willen combineren. Alle telefoons uit de Wolfgang serie beschikken over de dual sim mogelijkheid. De smartphone is vanaf 16 februari verkrijgbaar bij de Aldi voor 229 euro.

De Wolfgang AT-AS45IPS smartphone draait op Android 4.1, de vorige versie draaide op Android 4.0. Er zijn in Android 4.1 een aantal nieuwe functies aanwezig waaronder Google Now. Opvallend is dat deze Android versie geheel standaard is uitgevoerd zonder extra software, wat je vaak wel ziet bij smartphones van Samsung en HTC met HTC Sense en TouchWiz van Samsung. Een stock Android versie is daarom ook zeker een voordeel aangezien je dan zelf kan bepalen welke programma’s en tools je er op wil hebben. De opslagcapaciteit is ook redelijk groot aangezien het toestel is voorzien van standaard 4GB intern, en door middel van de meegeleverde MicroSD kaart van 16GB is dit 20GB in totaal.

Het toestel:

Het uiterlijk van het toestel is hetzelfde als de Wolfgang SE smartphone, het enige verschil is dat de Wolfgang AT-AS45IPS een 4,5-inch IPS touchscreen heeft waardoor de kwaliteit van het scherm duidelijker en vele malen scherper is. Het toestel is erg compact en heeft de volgende afmeting: 13.1×6.7×1.08 cm, ook zijn er drie extra meegeleverde covers aanwezig in de volgende kleuren:

 • Mat Oranje
 • Mat Zwart
 • Glanzend Wit
De Wolfgang AT-AS45IPS smartphone wordt geleverd met de volgende accessoires:
 • Wolfgang AT-AS45IPS Smartphone
 • Oplader
 • USB Kabel
 • In-Ear koptelefoon
 • Diverse covers: Zwart, Wit en Oranje

Specificaties:

In onderstaande tabel zijn de belangrijkste specificaties te vinden van de Wolgang AT-AS45IPS smartphone. Een uitgebreide lijst van de specificaties is zichtbaar op de website van Wolfgang.

Besturingssysteem Android 4.1
ProcessorMT6577 1Ghz
Werkgeheugen1GB Werkgeheugen
Opslag4GB intern geheugen
Accu2050mAh
Scherm4,5"
Resolutie540x960 IPS qHD
Camera achter8.0 Megapixels
Camera voor3.0 Mgeapixels
Sim mogelijkheidDual Sim
Garantie2 Jaar
Prijs229 euro

Review Wolfgang SE Smartphone:

AT telecom heeft al een aantal smartphones uitgebracht in de Wolfgang serie, enkele voorgangers zijn de AS43D, AS43D2 en de Wolfgang SE smartphone. Het laatste model is bijna exact gelijk aan de Wolfgang AT-AS45IPS alleen het grootste verschil is de Android versie en het IPS scherm. Deze smartphone heeft dus een redelijke verbetering ten opzichten van de voorgangers voornamelijk het scherm is vele malen beter dit komt door de nieuwe IPS technologie waardoor de kwaliteit van het scherm sterk verbeterd is.

Tijdens deze review zullen wij een aantal dingen bespreken waaronder het uiterlijk, de accessoires en natuurlijk de snelheid en de prestaties in vergelijking met de voorgangers. Ook zullen wij enkele benchmark testen uitvoeren om de prestaties te ontdekken van deze smartphone. Aangezien het toestel exact hetzelfde is als de Wolfgang SE zullen wij ook voor sommige topics dezelfde informatie gebruiken. Maar het belangrijkste zit er ook een snelheids verschil tussen de Wolfgang SE en de Wolfgang AS45IPS?

Uiterlijk:

De smartphone heeft een erg mooi uiterlijk en is toch nog erg compact met een 4,5-inch scherm. Het toestel heeft een gebogen zijkant waardoor de knoppen goed bereikbaar zijn en het toestel goed bediend kan worden. Qua uiterlijk ziet de smartphone precies hetzelfde eruit als de Wolfgang SE smartphone. Het toestel heeft een prima formaat welke goed bedienbaar is en mooi oogt. De achterkant van het toestel kan je omwisselen doormiddel van de meegeleverde covers, de covers met de kleuren Wit, Zwart en Oranje zijn standaard meegeleverd bij het toestel. De oranje en witte variant zijn uitgerust met een matte coating, de witte backplate beschikt over een glanzende laag.

Aan de achterkant bevind zich een camera met een 8.0 megapixel lens ook is er aan de achterzijde een led flitser aanwezig waardoor er in het donker ook mooie foto’s gemaakt kunnen worden. Zoals eerder besproken in deze review is het toestel standaard uitgerust met drie backplates in de kleuren, matzwart, oranje en wit.

Aan de bovenkant van het toestel zijn ook een aantal aansluiting en knoppen aanwezig. Aan de bovenkant is de koptelefoon/headset aansluiting aanwezig en is een USB aansluiting zichtbaar. Natuurlijk is er ook een aan/uit knop aanwezig waarmee je het toestel aan en uit kan zetten. De USB aansluiting is ook bedoeld voor het opladen van het toestel of om de smartphone te connecten met de computer voor het kopiëren van bestanden/ muziek etc.

 

Het toestel is aan de zijkant voorzien van een volume knop waarmee je het volume harder en zachter kan zetten. Deze knop werkt soepel en is erg makkelijk te bedienen, op onderstaande afbeelding is de knop goed en duidelijk zichtbaar. Ook kan je op onderstaande afbeeldingen duidelijk zien dat het toestel erg dun is uitgevoerd en dat alleen de camera iets uitsteekt. De dikte van het toestel is net iets meer dan 1cm op het dikste punt, verder zijn de hoeken  mooi rond afgewerkt waardoor het toestel makkelijk bediend kan worden en lekker in de hand valt, zonder scherpe hoeken etc.

 

Als we de achterkant van het toestel verwijderen zien we een grote accu welke een vermogen heeft van 2000mAh. Ook is er een sim kaart houden aanwezig welke plaats heeft voor twee simkaarten aangezien de smartphone is voorzien van een dual sim mogelijkheid, hierdoor kan je twee simkaarten in de smartphone plaatsen welke afhankelijk van elkaar kunnen werken, zodat je op beide nummers bereikbaar bent en vanaf beiden nummers kan sms’en/ bellen. Aan de achterzijde is ook een micro-sd slot aanwezig, standaard is er een MicroSD kaart van 16GB aanwezig. Aangezien het toestel ook is voorzien van 4GB flash opslag heb je in totaal 20GB aan opslag, hiervan is ongeveer 18GB bruikbaar vanwege de systeem bestanden welke aanwezig zijn op het flash geheugen.

Op onderstaande afbeelding is de achterkant van de smartphone duidelijk zichtbaar, op de afbeelding zien we de sim kaart houden, batterij en de Micro SD kaart houder:

Scherm:

Het scherm is een van de grootste verbeteringen ten opzichten van de Wolfgang SE smartphone, het scherm heeft een formaat van 4,5-inch en is voorzien van de nieuwe IPS technologie waardoor het scherm veel duidelijker en scherper is vergeleken met de voorgangers. IPS komt tegenwoordig steeds vaker voor in de smartphone en tablet markt. IPS betekend In Plane Switching. Een IPS display zorgt voor een betere kleurweergave, een hoger contract en een wijdere kijkhoek in vergelijking met de standaard LCD schermen. Ook zijn de kleuren erg verbeterd waardoor de kleur zwart veel zwarter is. De iPad 4 is bijvoorbeeld ook uitgerust met een IPS scherm.

Het scherm in de Wolfgang AT-AS45IPS beschikt ook over de IPS technologie en beschikt over een formaat van 4,5-inch, het qHD scherm heeft een resolutie van 960×540 en beschikt uiteraard over de IPS technologie. De IPS technologie merk je ook zeker terug aangezien de kijkhoek van het toestel erg goed is en zwart echt zwart is. Het verschil met kleuren weergave is duidelijk zichtbaar in vergelijking met de voorgangers.

Linksboven op het scherm zijn ook een aantal sensoren aanwezig, deze sensoren zijn bedoeld om de scherm-verlichting automatisch te regelen. Ook is er linksboven een front camera aanwezig welke beschikt over een 3 megapixel camera lens. Deze camera is te gebruiken als front camera en is ideaal voor Skype en video bellen, aan de achterzijde is een 8 megapixel camera aanwezig.

Android:

Het toestel beschikt over een standaard Android 4.1 versie. Het Android 4.1 besturingssysteem wordt standaard geleverd zonder extra software, hierdoor is de smartphone helemaal clean uitgerust zonder extra software, vaak zie je bijvoorbeeld bij HTC en Samsung dat er op de telefoon vaak standaard programma’s aanwezig zijn, bij HTC zie je vaak de extra schield HTC Sense en bij Samsung de extra shield  Touchwizz, bij Wolfgang zijn bijna geen extra programma’s aanwezig, wel staan er een aantal afbeeldingen op en het programma Slide IT, normaal gesproken kost de applicatie veel geld aangezien de applicatie in de Play Store verkocht wordt voor 3,99 euro. SlideIT is een swipe app waarmee je erg makkelijk en snel kan typen. Wolfgang heeft 4 talen voor geïnstalleerd. In onderstaande video zie je een impressie van Slide IT, wel kan je er voor kiezen om te switchen tussen het standaard toetsenbord en de SlideIT applicatie, wij hebben het een tijdje gebruikt en typen via de SlideIT applicatie is erg gemakkelijk.

Bij Android 4.1 zijn er een aantal verbeteringen toegepast ten opzichten van Android 4.0. Android 4.1 beschikt over de nieuwe functie Google Now, een soort intelligente persoonlijke assistent die bestuurd wordt via spraak. Google Now is vergelijkbaar met Siri van Apple. Ook is de nieuwste versie van Android een stuk sneller en soepeler, en zijn er een aantal nieuwe notificaties aangepast in het nieuwe besturingssysteem. In Android 4.1 Jelly Bean zijn ook uitgebreide widgets toegevoegd.

In onderstaande afbeeldingen enkele details van Android 4.1

Camera kwaliteit:

De smartphone heeft standaard twee camera’s aanwezig. Het toestel is voorzien van een 8 megapixel camera met een led flitser welke aan de achterkant aanwezig is. De resolutie van de back camera is maximaal 3264×2448, gemiddeld zijn de foto’s tussen de 2MB en 3MB groot. In onderstaande overzicht zijn een aantal afbeeldingen zichtbaar welke gemaakt zijn met de camera op de achterzijde. Zoals je op onderstaande afbeeldingen kan zien is de kwaliteit van de foto’s prima. De camera heeft een aantal functies zoals HDR, Flitser en auto focus ook is er een digitale zoom aanwezig. Onderstaande foto’s zijn wel verkleind vanwege datavebruik

Zonder HDR: ( klik op de foto voor groter formaat)

Met HDR: ( klik op de foto voor groter formaat)

Prestaties:

Het belangrijkste van een smartphone zijn natuurlijk de prestaties en de snelheid van het toestel. De Wolfgang beschikt over een snelle 1Ghz dual core Cotrex A9 processor op basis van een MT6577 chipset de GPU van het toestel is gebaseerd op een een sgx531.Het toestel beschikt ook over 1GB werkgeheugen. Tijdens onze Wolfgang SE review hebben wij het toestel getest met enkele benchmark programma’s, tijdens deze review zullen wij dat op dezelfde manier doen waardoor de resultaten en een vergelijking tussen deze twee smartphones duidelijk in beeld komt.

Quadrant benchmark test:

Een van de bekendste benchmark programma’s voor Android is de Quadrant bench test. Quadrant is een test waarmee je de prestaties van de CPU/ I/O en de 3D graphics kan testen. Wij gebruiken de Quadrant Standard Edition test op de huidige versie 2.1.1.

In onderstaande tabel hebben wij diverse toestellen beschreven waaronder de Wolfgang SE welke op de zelfde manier is getest met de Quadrant benchmark tool. Zoals je wellicht al kon verwachten staan de populaire smartphones van Samsung en HTC hoog in het rijtje, de Wolfgang IPS heeft toch een betere score in vergelijking met de oudere Wolfgang SE, de Wolfgang IPS behaald een totaal score van 2841 terwijl de Wolfgang SE een score behaald van 2612. De Wolfgang IPS heeft een score van 2841, dit is het gemiddelde van tien uitgevoerde benchmark testen.

ToestelScore
HTC OneTotaal 11000
Xperia ZTotaal 7000
Wolfgang AT-AS50SETotaal 6800
Wolfgang AT-AS55HDTotaal 6341
Wolfgang AT-AS45Q2Totaal 6020
Samsung Galaxy Note IITotaal 5943
Wolfgang AT-AS45qHDTotaal 5942
HTC One XTotaal 5941
Wolfgang AT-AS45QTotaal 5929
Wolfgang AT-AS50HDTotaal 5896
Wolfgang AT-AS50QTotaal 5721
Samsung Galaxy SIIITotaal 5423
Samsung Galaxy NoteTotaal 3782
Wolfgang AT-AS53NTotaal 3114
Samsung Galaxy SIITotaal 2950
Wolfgang IPSTotaal 2841
Wolfgang AT-AS45D1Totaal 2820
Wolfgang AT-AS40D2Totaal 2798
Samsung Galaxy S AdvanceTotaal 2796
Wolfgang SETotaal 2612
Wolfgang AT-AS40DTotaal 2556
Wolfgang AT-AS43D3Totaal 2529
Wolfgang AT-AS40SETotaal 2340
Samsung Galaxy NexusTotaal 1869
Wolfgang AT-AS43D2Totaal 1660

Smartbench test:

Ook hebben wij het programma Smartbench gebruikt om zo de snelheid van het toestel te meten. Smartbench draait twee tests; een om de prestaties van het toestel als geheel te meten, en een die meer op de gpu is gericht. Die laatste is vooral geschikt om te beoordelen hoe goed het toestel met games overweg kan. Deze test is meer gericht op de mid-range telefoons waaronder de Galaxy SII en Optimus 2x speed.

ToestelScore
Samsung Galaxy SII3676
Wolfgang IPS3512
Wolfgang SE3361
LG Optimus 2X speed2633
Wolfgang AT-AS40SE2132
Sony Ericson Xperia Play1079

Antutu CPU Benchmark:

Ook bij de Antutu CPU benchmark scoort dit toestel erg goed en zit net boven de HTC One S en de Wolfgang SE smartphone. Met een score van 2732 op CPU gebruik scoort het toestel zeker niet slechts en heeft hiermee een totale score van 6530, het vorige model de Wolfgang SE behaalde nog een totaal score van 5499. In onderstaande grafiek kan je een mooie vergelijking bekijken tussen andere smartphones op CPU gebruik.

ToestelScore
HTC One7812
Samsung Galaxy S47200
Xperia Z6343
Wolfgang AT-AS50SE5996
Wolfgang AT-AS55HD5750
Wolfgang AT-AS45LTE5412
Samsung Galaxy Note II4812
Wolfgang AT-AS50HD4690
Wolfgang AT-AS50Q4220
Wolfgang AT-AS45Q24089
Samsung Galaxy SIII4049
Wolfgang AT-AS45qHD4040
LG Optimus 4X HD 4038
HTC One X3579
Wolfgang AT-AS53N2944
Wolfgang AT-AS45D1 2745
Wolfgang IPS2732
Wolfgang SE2647
Wolfgang AT-AS43D32529
Wolfgang AT-AS40D22432
HTC One S Black2291
Wolfgang AT-AS40D2120
Samsung Galaxy Note2016
Samsung Galaxy Nexus1638
Samsung Galaxy S Advance1390

Belfunctie:

Je zou het bijna vergeten maar met deze telefoon kan je ook nog bellen en sms’en. De telefoon beschikt over een dual sim mogelijkheid waardoor je twee verschillende sim kaarten afhankelijk van elkaar kan gebruiken op het toestel. Zo ben je bereikbaar op twee verschillende nummers en kan je er voor kiezen vanaf welk nummer je naar buiten wil bellen, dit is erg makkelijk als je bijvoorbeeld werk en prive gescheiden wil houden en toch één toestel wil gebruiken. Ook is het bijvoorbeeld makkelijk als je één abonnement heb voor mobiel internet en de andere alleen voor het bellen.

Wolfgang staat bekend om de dual sim mogelijkheid en deze functie is tot nu toe ook bij elke Wolfgang smartphone uitgebracht. De Android 4.1 versie kan ook perfect omgaan met de dual sim mogelijkheid aangezien jezelf kan instellen wanneer je een melding wil krijgen vanaf welk nummer er gebeld moet worden, ook kan je deze actie automatisch instellen. Het toestel is simlock vrij waardoor elke simkaart gebruikt kan worden.

 Vergelijking met andere Android toestellen,

Zoals we al eerder hebben gemeld heeft de Aldi al eerder een aantal Wolfgang smartphones verkocht, om een volledig beeld te geven hebben wij een aantal toestellen vergeleken op basis van uiterlijk en afbeeldingen. De volgende toestellen hebben wij gebruikt voor de vergelijking:

 • HTC One X
 • Wolfgang AS45SE
 • Wolfgang AS45IPS
 • Wolfgang AS43D2

De Wolfgang SE en IPS zijn vrijwel identiek, het verschil tussen de SE/IPS en de Wolfgang AS43D2 is redelijk groot en heeft een flinke verbetering ten opzichten van het uiterlijk. Op onderstaande afbeeldingen zijn enkele details zichtbaar van de toestellen. Om de IPS duidelijk te maken hebben wij deze een oranje cover gegeven.

Links naar Rechts: AS43D2, AS45IPS, Wolfgang AS45SE, One X

Links naar Rechts: HTC One X, , AS45IPS, Wolfgang AS45SE,  AS43D2

Vergelijking Wolfgang AS43D2 vs Wolfgang IPS:

Accuduur:

De Accuduur hebben wij nog niet kunnen beoordelen aangezien wij het toestel nog niet lang hebben kunnen testen. Wij zullen in de loop van de week meer informatie beschrijven over het gebruik en de accuduur van deze smartphone. Onze eerste indruk van de accu is zeer goed aangezien het toestel na een flinke test periode nog steeds op de eerste accuduur mee gaat. Aangezien wij tijdens deze test enkele benchmark testen hebben uitgevoerd, en deze flink veel stroom vragen is het nog moeilijk om een conclusie vrij te geven over de accu. Wij zullen daarom ook meer informatie deze week vrijgegeven over de accu.

Conclusie:

ATtelecom heeft met deze Wolfgang AS45IPS een goede update afgeleverd ten opzichten van de vorige versie de Wolfgang As45SE. De prijs is hetzelfde gebleven en het toestel heeft een aantal updates gekregen waaronder het scherm, welke echt flink verbeterd is. De vorige versie beschikte over een 4.5-inch scherm zonder de IPS technologie. De Wolfgang AS45IPS heeft een flinke verbeteringen aangezien deze telefoon beschikt over de IPS technologie. De kijkhoek, kleurweergave en helderheid is vele malen beter ten opzichten van de voorganger. Uit de benchmark testen kunnen wij opmaken dat de performance ook verbeterd zijn, de IPS en de SE versie hebben allebei dezelfde specificaties op het scherm na.

Het toestel zal verkocht worden voor 229 euro, dit is exact dezelfde prijs als bij de Wolfgang SE, de smartphone is sterk verbeterd met een IPS scherm en standaard Android 4.1 aanwezig, ook de meegeleverde accessoires maken de telefoon compleet. De dual sim mogelijkheid is een van de grootste plus punten aangezien dit een erg makkelijke feature is.

Natuurlijk kunnen we de snelheid van de telefoon niet vergelijken met de populaire smartphones zoals de Galaxy SIII, iPhone 5 en de Galaxy SIII, maar de Wolfgang smartphone is betaalbaar en goed bruikbaar voor de meest recente toepassingen. Het toestel is te koop voor 229 euro hiervoor krijg je een hoop performance en een prima toestel, tuurlijk het kan altijd beter maar dit is zeker een goed toestel voor 229 euro.

De smartphone zal vanaf 16 februari in de verkoop gaan, door de beperkte voorraad zal het toestel waarschijnlijk snel uitverkocht zijn, wij raden aan om vroeg bij de winkel te staan aangezien wij de vorige keer hebben meegemaakt dat dit toestel erg snel uitverkocht is bij de Aldi filialen, kortom wil je deze smartphone? ga vroeg naar de Aldi winkel.

Sterke punten:

 • Prijs/kwaliteit verhouding
 • IPS Scherm
 • 4,5″ scherm
 • Meegeleverde covers
 • Camera
 • Dual SIM mogelijkheid
 • Opslag capciteit van 20GB
 • Stock Android versie
Verbeter punten:
 • Weinig accessoires  op de markt
 • Chipset en processor niet de snelste
Vragen over deze smartphone kan je stellen in ons forum. Klik hier voor het forum. Meer informatie over de smartphone op de website van Wolfgang en AT Telecom

9 REACTIES

 1. Hallo, is er al meer bekend over de nieuwste wolfgang (AT-AS40SE) ? Zo ja, is het een goed toestel? Zouden jullie daar een review over kunnen maken? Zijn er daar ook meerdere achter covers voor? Dat vin ik persoonlijk een leuke extra 😉

 2. Hallo

  Ik ben sinds zaterdag ook in bezit van een smartphone AT-AS45IPS en ik heb hier vraag over. mijn lukt het niet om mijn telefoonlijst van de telefoon met de bluetooth over te zetten naar mij bluetooth van mijn auto de telefoon is wel gekoppeld met mijn vorige smartfone een HTC wiltfire was dit geen enkel probleem wat doe ik verkeert en wie kan kan mij helpen?

  • dit zou ik dus ook graag willen weten of er een flipover of flipcover voor te koop is ik heb nl al heeeeel veel winkels bezocht maar geen die past

 3. Mooi ding, lijkt mij gelijk aan de AMOI n821 uit china, maar dan een rebrand. Kost daar ca 140 euro maar komt dan nog verzenden en eventueel douane bij. En je garantie is bij Aldi handiger te regelen dan bij een chinese shop denk ik.

 4. wat is nou het verschil tussen de at-as43d2 die aldi per 16-01-2013 aanbied of dit toestel of wordt er over het zelfde toestel gesproken. mvgr Johan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here