Politie gebruikt regelmatig gegevens OV-chipkaart

De Politie en Justitie maken regelmatig gebruik van de OV-chipkaart databanken. Hiermee is het voor de politie eenvoudig te achterhalen wanneer een persoon zich op een bepaald tijdstip bevond. Deze informatie blijkt uit onderzoek van de Telegraaf.

action-21892_960_720Volgens het bedrijf achter de ov-chipset Translink Systems wordt er regelmatig in de data van de OV chipkaart gekeken om zo te traceren of om vermiste personen terug te vinden. Het bedrijf laat weten dat er regelmatig gegevens worden opgevraagd over vermiste personen.

Naast de OV-chipkaart gegevens gebruikt de politie en justitie ook regelmatig de informatie uit de databank van Servicehuis Parkeer en verblijfsrechten. In deze database staan bijvoorbeeld de kentekengegevens van automobilisten welke parkeren in een aantal dorpen en steden. In de database staan een aantal plaatsen waaronder Amsterdam, Almere en Amersfoort. Deze informatie wordt voornamelijk gebruik voor vervalste pinpassen. Momenteel wordt de informatie van het SHPV maar 13 weken bewaard in de database.

De OV chipkaart heeft al vaker kritiek over zich heen gekregen betreft privacy. Bij de start van de chipkaart kregen vervoerders spijkerharde kritiek van privacywaakhond CBP omdat ze onder meer te veel persoonsgegevens vastlegden en die te lang bewaarden.

Via: Telegraaf

Vorig artikelTijdens de feestdagen verkocht Amazon 426 artikelen per seconde
Volgend artikelVoorraad Playstation 4 neemt toe in Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in