Review: Synology DS1513+

Installatie

De installatie van de Synology DS1513+ is zoals we gewend zijn van Synology erg gemakkelijk. De eerste stap voor het gebruiken van de Synology nas is het voorbereiden van de installatie en de setup van de DSM software. Voor de test gebruiken wij tweemaal de 2TB WD Green disk met een Sata 600 interface. Als wij mochten kiezen raden wij de WD RED schijven aan voor het gebruik in deze nas. Onze WD Green schijven geven in de Raid 1 setup ook prima performance. Persoonlijk gaat onze voorkeur voor de NAS naar een Raid 10 setup met actieve online spare schijf.

Als de NAS is aangesloten op het internet, kan je de NAS opdracht geven om de laatste softwareversie te downloaden en installeren. Via de software; Synology Assistent is het mogelijk om de admin pagina te achterhalen en eventueel de nieuwe updates installeren voor het model.

Synology-1

Het configureren en installeren van Synology gaat via een stapsgewijze wizard met diverse optie’s en toepassingen, zo kan je opgeven of je een QuickConnect adres wil gebruiken en de algemene gegevens zoals wachtwoord en diverse inlog details voor het admin account. Ook is het mogelijk om vanuit de setup een raid configuratie aan te maken, wij hebben gekozen voor een Raid 1 opstellingen, waardoor er één actieve partitie in mirror staat. De installatie is eenvoudig en voorzien van duidelijke instructies.

Startscherm:

De Synology start na de installatie wizard op in onderstaande start scherm. Op het startscherm heb je diverse mogelijkheden en widgets welke je geheel in eigen stijl kan aanpassen. Er zijn diverse widgets beschikbaar waaronder bijvoorbeeld opslag, broncontrole en de geplande backup voor het systeem. Zoals je bij het icoontje van het configuratie scherm kan zien heeft de nieuwe DSM 5.0 versie ook ondersteuning voor notificaties.

Synology-NAS-1
Dashboard startscherm

Instellingen:

Qua instellingen zijn er vele opties en mogelijkheden. Voor de installatie gaan we als eerste naar het menu opslag beheer. Via opslag beheer is het mogelijk om een simpel volume of Raid configuratie aan te maken. Wij hebben tijdens onze test één volume aangemaakt in Raid 1 mirror, hierdoor heb je twee schijven met SHR gegevensbeveiliging. Hierdoor is er een fouttolerantie van 1 schijf aanwezig, mocht er dus één disk defect gaan, dan zal het systeem zelf overgaan op de overige desk waar exact een kopie op staan van disk 1.

De Raid 1 configuratie kan je eventueel ook nog uitbreiden via een hot spare schijf. Hierdoor heb je een online backup schijf mocht er één definitief defect raken, voor een thuis situatie is dit niet echt van toepassing maar voor een MKB omgeving is een goede fault tolerantie en hot spare erg belangrijk voor de werking en backup van het systeem. In onderstaande afbeelding is het overzicht zichtbaar met SHR Synology Hybrid Raid met gegevensbeveiliging van 1 schijf fouttolerantie. Het bestand systeem is ext4.

Over enkele weken zullen wij deze review uitbreiden met een Raid 5 en Raid 10 setup.

Disk-1-synology
Opslagbeheer Synology

 

Netwerk:

In het menu Netwerk heb je de mogelijkheid om een aantal netwerk instellingen aan te passen. Wij hebben er voor gekozen om beide LAN verbindingen te gebruiken. Met Link aggregation kan je het verkeer verdelen over bepaalde poorten en IP’s waardoor je de belasting flink kan verminderen. De DS1513+ beschikt over vier verschillende gigabit netwerk poorten. In totaal zijn er vier gigabit aansluiten aanwezig, wij hebben twee full duplex netwerk aansluitingen gebruik met twee kabels naar de router. Meer informatie over de snelheid vind je op de pagina; benchmark en prestatie’s. Er is een mogelijk om vier netwerk poorten te configureren waardoor je het uitgaande verkeer kan splitten over verschillende switches.

Network-synology

 

Ook is het mogelijk om via verkeerbeheer de traffic te configureren voor een bepaalde netwerk poort, hierdoor is het mogelijk om traffic te verdelen over de bepaalde poorten, vooral voor een MKB omgeving is dit interessant aangezien je hiermee het verkeer kan verdelen over verschillende netwerken en switches om zo de load te beperken.

Opslag:

De NAS heeft vooral op gebied van opslag en RAID functionaliteiten uitgebreide configuratie mogelijkheden, zo is het mogelijk om verschillende RAID configuratie te gebruiken waaronder de complexe Raid 10 omgeving, waar 4 schijven in Raid 5 worden gebruikt en 1 als actieve backup. Raid beheer gaat erg makkelijk via de SHR tool waarbij de Synology Tool de beste RAID configuratie selecteert voor het aantal schijven. De NAS heeft mogelijkheden tot onderstaande RAID functionaliteiten:

  • JBOD
  • RAID-0
  • RAID-1
  • RAID-5
  • RAID-6
  • Raid- 10
  • Raid 5+ Spare
  • Synology Hybrid RAID

Inhoudsopgave

Op de volgende pagina’s gaan we verder met de review van de DS1513+ NAS:

Pagina 1: Inleiding
Pagina 2: De Synology NAS
Pagina 3: De Review
Pagina 4: Installatie
Pagina 5: Software
Pagina 6: Benchmark en prestatie’s
Pagina 7: Conclusie

1
2
3
4
5
6
7
RECENSIES OVERZICHT
Algemene beoordeling
Mogelijkheden
Software
Prijs Kwaliteit
Installatiegemak
Bouwkwaliteit
Vorig artikelSamsung werkt aan smartwatch met belfunctie
Volgend artikelZo krijg je nog Windows XP updates tot 2019
review-synology-ds1513De Synology DS1513+ is voornamelijk gericht op de zakelijke markt en beschikt over voldoende mogelijkheden. Ook voor thuis gebruik is de NAS zeer goed bruikbaar. De NAS heeft qua software veel mogelijkheden en uitbreidingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in