Smart-tv’s kijken mee met alles wat jij bekijkt

Fabrikanten van de smart-tv’s kijken verzamelen op een grote schaal verschillende gegevens over het kijkgedrag van de gebruikers. Dat concludeert de consumentenbond op basis van een eigen onderzoek. Volgens de bond zijn fabrikanten zoals Sony, LG en Philips niet transparant over wij zij opslaan. 

Smart-tv

De consumentenbond heeft de gebruikersvoorwaarden van de smart-tv’s bekeken, het gaat hierbij om de gegevens van verschillende fabrikanten waaronder: Sony, Panasonic, LG, Philips en Samsung. Bij LG en Panasonic worden de programma’s bekeken welke de gebruikers bekijken op de smart-tv. Philips gaat een stap verder met het zoekgedrag wat je gebruikt op de slimme tv.

De voorwaarde zijn erg ondoorzichtig, voor de gemiddelde tv kijker is het vrijwel onleesbaar. Voordat je een Samsung-tv in gebruik neemt moet je bijvoorbeeld niet minder dan 57 pagina’s doorspitten, vele fabrikanten blijven altijd vaag over hun einddoel, met de teksten is het  niet te begrijpen.

Panasonic heeft in een update laten weten dat het voor de gebruikers mogelijk is om de tracking uit te zetten op hun tv. Ook op de smart-tv’s van Samsung is het mogelijk om de persoonlijke aanbevelingen uit te zetten. Naast Panasonic en Samsung heeft ook LG gereageerd, het bedrijf zegt dat het ook bij de slimme tv’s van LG mogelijk is om tracking uit te zetten, maar dat in dat geval alleen nog de normale functies van de tv te gebruiken zijn.

Update: Ook Philips heeft een reactie gegeven over de privacy problemen:

TP Vision, maker van Philips TV, neemt privacy van consumenten zeer serieus. Smart TV verheugt zich in een groeiende populariteit en het is goed te zien dat de Consumentenbond zich verdiept in de mogelijkheden voor consumenten.

Bij het schrijven van de privacyvoorwaarden hebben we een afweging gemaakt tussen leesbaarheid en begrijpelijkheid aan de ene kant, en voldoende detail aan de andere kant. Wij hebben geprobeerd zo duidelijk mogelijk te zijn naar onze Smart TV gebruikers, zonder in al teveel detail te belanden. We zijn dan ook blij te horen dat deze als helder geschreven worden beoordeeld. Wij zijn als bedrijf actief bezig te kijken naar mogelijkheden om de privacyvoorwaarden continu te verbeteren en zullen de bevindingen daarin zeker meenemen.

Wat betreft de vindbaarheid en toegankelijkheid: we hebben er bewust voor gekozen om de privacyvoorwaarden alleen via onze website beschikbaar te maken en niet via de televisie. Hoewel het technisch mogelijk zou zijn is het in de praktijk niet reëel om de gehele voorwaarden op het scherm te lezen. De omgeving van een televisie leent zich er niet voor om de voorwaarden van deze lengte hierop te lezen. Verder maakt het beschikbaar maken via een PDF-bestand op onze website het een gebruiker mogelijk om voorafgaande aan de aankoop de voorwaarden te bekijken. Wij hebben er daarom voor gekozen om de voorwaarden alleen op onze website beschikbaar te maken.

Met betrekking tot het delen van gegevens met derden: wij maken bewust een verschil tussen de door ons ingehuurde bedrijven met wie we een bewerkersovereenkomst hebben ondertekend en die ons helpen de Smart TV service te laten werken, en de geselecteerde partners die aanbiedingen kunnen doen aan gebruikers. Hier is dus geen sprake van een inconsistentie. Aan deze laatste partijen worden overigens geen data verstrekt over het kijkgedrag. De getoonde aanbevelingen worden volledig door onze systemen bepaald.

Wij streven ernaar om de Smart TV ervaring voor consumenten zo relevant mogelijk te maken. Indien een consument dit wenst kunnen wij suggesties voor programma’s en promoties voor VOD films afstemmen op het kijkgedrag van de consument. Zonder het volgen van het kijkgedrag is dit immers niet mogelijk. Voor dit laatste dient de consument echter expliciet toestemming te geven. Zonder deze toestemming is het voor ons natuurlijk niet mogelijk om persoonlijke suggesties te doen. Dit kan op ieder moment uit of aan worden gezet door de gebruiker. Indien een gebruiker dit uit zet, geven we alleen algemene aanbevelingen op basis van algemene criteria zoals populariteit of tijdstip.

Vorig artikelEerste Shellshock malware opgedoken
Volgend artikelSelfie maken met draagbare drone mogelijk met de Nixie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in