Verbruikt GPS data?

Veel mensen weten er het fijne niet van; als je GPS aan hebt staan verbruik je dan ook data? Mobiele provider Simyo wil je graag meer vertellen over de GPS functie op je smartphone en antwoord geven op de vraag of GPS daadwerkelijk data verbruikt.

Navigatie-Android

Wat is GPS?

GPS is een afkorting van Global Positioning System, hier bestaan twee soorten van op je smartphone, GPS & A-GPS. GPS zorgt ervoor dat de locatie van je smartphone kan worden bepaald. Een voorbeeld wanneer GPS nodig is bij een app is bijvoorbeeld bij een navigatie app (echter bij sommige apps is ook een internetverbinding nodig).

GPS & data

GPS verbruikt geen data. Het misverstand dat mensen denken dat GPS data verbruikt komt omdat GPS en A-GPS vaak als hetzelfde gezien wordt. Veel navigatie-apps maken gebruik van A-GPS, door A-GPS wordt er wel data gebruikt.

Tips voor minder verbruik van A-GPS?

Hieronder bespreken we twee tips die kunnen worden gebruikt om alleen gebruik te maken van GPS en dus niet van A-GPS (de variant die wel data verbruikt).

Tip 1: Zet je locatievoorzieningen uit

Websites en apps die gebruiken maken van locatievoorzieningen kunnen gebruik maken van A-GPS om de locatie te bepalen. Bijvoorbeeld van apps die A-GPS kunnen gebruiken zijn Flitsmeister, RunKeeper, Parkmobile, WhatsApp. Deze A-GPS wordt gebruik om je locatie op te zoeken. Zet je locatievoorzieningen van deze app uit om geen data te verbruiken.

  • iOS -> Instellingen -> Privacy -> Locatievoorzieningen.
  • Android -> Instellingen -> Locatie -> Mijn Locatie

Tip 2: Download maps op je smartphone

Er zijn uiteraard ook locatie-apps die gratis en offline te gebruiken zijn. Door de maps te downloaden kan je bijvoorbeeld kosteloos door het buitenland navigeren. Google Maps heeft bijvoorbeeld offline kaarten beschikbaar. Naast deze navigatie apps zijn ook apps als Citymaps2go en CoPilot beschikbaar zonder A-GPS.

Ziggo-navigatie

Conclusie

GPS gebruikt dus geen data, echter A-GPS verbruikt wel data. Dit komt omdat bij A-GPS gezocht wordt naar een locatie via WiFi en een internetverbinding.

Vorig artikelReview: Asustor AS7004T
Volgend artikelSpotify onder druk vanwege gratis dienst

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here