Review: Synology DS214play

Software

De Synology DS214Play draait op het zelf ontworpen DSM, inmiddels draait de firmware van DSM op een stabiele versie van DSM 5.1. Synology blijft de software constant verbeteren, DSM 5.2 is op dit moment in bèta en beschikt over vele nieuwe functionaliteiten waaronder de toevoeging van Docker, een virtualisatiepakket voor het maken, beheren en uitrollen van server applicaties. Ook is er een nieuwe Backup File Browser aanwezig, waarmee je efficiënter met de opslagruimte aan de slag kan gaan. Wanneer de nieuwe DSM 5.2 versie definitief beschikbaar komt is nog onduidelijk.

DSM_5.2

DSM heeft ook een aantal handige meldingsfuncties. Zo kun je per e-mail, SMS of Push Bericht de status van je NAS doorkrijgen. Je kunt zelf aangeven van welke activiteiten een melding wilt krijgen. Voor de SMS dienst dien je wel een abonnement af te sluiten bij de ondersteunende providers. Ook kan je er voor kiezen om een push bericht te ontvangen op de DS finder applicatie. Dit is de gratis mobiele app van Synology weke beschikbaar is voor de smartphones en tablets. Ook heeft Synology een DDNS service toegepast waarmee je van afstand op een DNS naam je nas kan bereiken. Denk hierbij aan technieuws.Synology.me . Als je dat adres invoert in je browser kom je uit op het DSM portal. Wij hebben zelf een eigen domein gebruikt met een certificaat, ook deze mogelijkheid wordt door Synology ondersteund.

Synology-NAS-1

 

Synology-performance

 

Synology-performance-2

1080p Full HD videotranscodering

De NAS wordt aangedreven door een hardware versnelde transcoding engine, hierdoor komt de NAS goed uit te test gezien de transcoding mogelijkheid. Het coderen gaat om zowel 720P als 1080P zonder problemen. Tijdens het coderen wordt er nauwelijks CPU kracht gebruikt, hierdoor worden de overige diensten niet tegengehouden en kan de NAS gewoon door draaien met de standaard functionaliteiten.

Multimediatoepassingen

De DS214Play heeft als belangrijkste functionaliteit een goede ondersteuning voor multimediatoepassingen, zo is de NAS volledig volledig DLNA gecertificeerd. Hierdoor is het mogelijk om de DS214Play te gebruiken als mediaserver, in de praktijk werkt dit ook zeer goed, zo is er een prima ondersteuning met DLNA tv’s en spelconsoles waaronder bijvoorbeeld PlayStation. Via de Synology DS Audio app is het mogelijk om content te streamen naar een DLNA speler binnen het netwerk. Qua mogelijkheden is de DS Audio app beperkt, maar de functies welke aanwezig zijn werken zeer goed.

Het volledige aanbod van de multimediatoepassingen is te zien in onderstaande screenshot vanuit het Package Center.

DS214-media

Plex mediaserver

In de officiële app store van DSM is Plex Media Server aanwezig, op moment van schrijven gaat het om versie 0.9.9.10.459-008ea34. Indien de Plex app is geïnstalleerd kan je deze benaderen via de webinterface, standaard is de poort naam van Plex; 32400.

Plex-1

Plex-2

Plex-3

Inhoudsopgave

Op de volgende pagina’s gaan we verder met de review van de DS214Play NAS:

Pagina 1: Inleiding
Pagina 2: De Synology NAS
Pagina 3: De Review
Pagina 4: Installatie
Pagina 5: Software
Pagina 6: Benchmark en prestatie’s
Pagina 7: Conclusie

1
2
3
4
5
6
7
RECENSIES OVERZICHT
Algemene beoordeling
8,5
Mogelijkheden
9
Software
9
Prijs verhouding
8
Installatiegemak
9
Bouwkwaliteit
8
Vorig artikelUitgelekte Windows 10-build bevat Mail- en kalender-apps
Volgend artikelSpartan browser alleen te gebruiken voor Windows 10
review-synology-ds214playSynology heeft met de DS214Play een prima NAS op de markt gebracht welke voornamelijk is gericht op de consument welke interesse heeft in de multimedia functionaliteiten en een snelle HD codering wil voor digitale film bestanden.

1 REACTIE

  1. Mooi apparaat, heb er ervaring mee 😉

    quote: maar beperkt zich wel tot zakelijke gebruikers….
    Lijkt juist tot de particuliere gebruiker te beperken

    quote: Wel is het jammer dat de DS214+ niet de…
    Volgens mij gaat over de DS214play!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in