Review: Asustor AS5002T

Installatie

De installatie is vergelijkbaar met de installatie van Synology en Qnap, via een interface is het eenvoudig om de NAS te configureren en volledig naar eigen wens te configureren. De setup vereist weinig ICT kennis, aangezien het stapsgewijs gaat met een duidelijke omschrijving. Na de installatie is de NAS voorzien van de standaard functionaliteiten, via de optionele instellingen is het mogelijk om de NAS verder te configureren. Ook is er een app store aanwezig met een ruim aanbod apps welke je vanuit de store met enkele klikken kan installeren.

Het installeren van de schijven gaat eenvoudig en werkt zeer makkelijk, helaas zijn er wel schroeven vereist, Synology heeft een systeem op de markt gebracht waarmee je de hardeschijf zonder schroeven kan monteren in de bracket. De schijven zijn ook hot-swappable waardoor je snel en makkelijk de schijven kan switchen of uiteraard vervangen. Het voordeel hiervan is wel dat de schijven stevig vast zitten, wat de trillingen tegen houdt.

DSC_0862

Software installatie

De installatie van de software gaat via een programma, welke tevens wordt meegeleverd op een CD. De software genaamd; Control Center heeft de mogelijkheid om het netwerk te scannen op NAS apparaten. Hierdoor kan je de NAS via de webinterface openen. Via het programma kan je tevens de algemene interface gegevens over de NAS uitlezen waaronder, Naam, status, hardware informatie, S/N, bedrijfstijd en netwerk informatie zoals Mac-adres en IPv4 adres.

In onderstaande afbeeldingen de installatie van de software:

De software installatie kan op twee methodes waaronder een 1-click setup of een custom setup. Wij hebben de custom setup gebruikt, het voordeel van een custom setup is dat je de NAS volledig naar eigen wens kan configureren met aanvullende configuratie mogelijkheden.

1

Het menu Basic Settings is gericht op de basis instellingen, waaronder server naam, en een wachtwoord voor het standaard admin account. Uiteraard is het later mogelijk om meerdere accounts te configureren met bepaalde rechten.

2

3

In het menu Network Settings zijn een aantal verschillende netwerk instellingen te vinden waaronder de optie Link Aggregation, met deze optie is het mogelijk om beide gigabit aansluitingen te koppelen naar bijvoorbeeld een Round-Robin netwerk. Via de wizard kan je tevens handmatig een IP toevoegen.

4

 

In het menu Volume Settings heb je de mogelijkheid om direct een volume aan te maken op verschillende levels, waaronder Raid 1, Raid 0. Om een RAID volume aan te maken selecteer minimaal twee schijven.

 

 

5

 

6

7

Startscherm

De Asustor start na de installatiesetup op in onderstaande start scherm. Op het startscherm heb je de mogelijkheid om verschillende instellingen te veranderen en de snelkoppelingen te verplaatsen naar andere pagina’s. In vergelijking met de vorige versie van de Asustor software is er een forse verbetering, zo heeft de interface nu 4K ondersteuning en heeft het design een forse upgrade meegekregen, zo zijn de iconen aangepast en zijn er een aantal nieuwe functionaliteiten aanwezig in de software. Helaas zijn er nog geen widgets aanwezig welke je op het homescherm kan tonen.

9

 

Instellingen

Qua instellingen zijn er veel mogelijkheden op de NAS, zo heb je via het configuratie scherm veel  instel mogelijkheden. Het configuratiescherm is voorzien van een duidelijke interface en ingericht met verschillende categorieën. Qua Netwerk zijn er voldoende mogelijkheden, zo is het mogelijk om de gigabit ethernet poorten te koppelen via Link Aggregation in verschillende profielen, waaronder Round Robin, Active Backup, Boradcast, Adaptive Transmit Load Balancing.

VPN

Voor de VPN zijn er een tweetal connectie mogelijkheden standaard beschikbaar waaronder PPTP en OpenVPN. Via de App Store zijn nog een tal van VPN functionaliteiten aanwezig, maar het PPTP en OpenVPN protocol zijn standaard aanwezig in het configuratie menu.

Storage Manager

De Storage Manager is de standaard manager voor de opslagcapaciteit, via dit menu heb je de mogelijkheid om de bestaande volume’s te wijzigingen of te verwijderen. Ook kan je tevens een iSCSI connectie inrichten. Tevens heb je de mogelijkheid om de status te bekijken van de schijven, waaronder S.M.A.R.T info.

10

Inhoudsopgave

Op de volgende pagina’s gaan we verder met de review van de AS5002T NAS:

Pagina 1: Inleiding
Pagina 2: De Asustor NAS
Pagina 3: De Review
Pagina 4: Installatie
Pagina 5: Software
Pagina 6: Benchmark en prestatie’s
Pagina 7: Conclusie

1
2
3
4
5
6
7
RECENSIEOVERZICHT
Algemene beoordeling
8
Mogelijkheden
9
Software
8
Prijs verhouding
8
Installatiegemak
8
Bouwkwaliteit
8
Vorig artikelLG G2 Android 5.0 update beschikbaar
Volgend artikelLenovo introduceert compacte Chromebox

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here