Review: Asustor AS5002T

Software

Qua software beschikt de NAS over vele mogelijkheden. Asustor heeft de NAS uitgerust met het ADM software systeem. ADM beschikt standaard over vele mogelijkheden naast het flinke aanbod via de app store voor eventuele extra software pakketten. ADM 2.4 is de laatste versie van het systeem, ADM is gebaseerd op Linux en is verder ontwikkeld op basis van de Linux kernel door het team van Asustor. Asustor blijft fors investeren in de software, en dat is ook terug te zien in de software voor de Asustor NAS, zo is de interface geschikt voor verschillende formaten en zijn er er enkele apps beschikbaar voor het mobiele platform.

ADM 2.4 beschikt over een aantal nieuwe functionaliteiten, een van de grootste verbeteringen is het nieuwe encryptie mechanisme. ADM 2.4 beschikt ook over ondersteuning voor SSD Trim Command, hierdoor is er een bredere ondersteuning aanwezig voor SSD’s.

Het beheren van media files gaat ook makkelijker met ADM 2.4, het afspelen van video’s kan tegenwoordig direct in de File Explorer.

Asustor-file-explorer

App Central

App Central is de aanwezige app store, in deze store vind je vele apps welke je vanuit de interface kan installeren op de NAS. Gezien de HDMI output heb je veel mogelijkheden en keuze tussen software. De lijst is te groot om in zijn geheel te benoemen maar er zijn een aantal interessante applicaties aanwezig.

App Central

Download Center is de aanwezige download portal van Asustor waarmee je eenvoudig torrents en overige downloads kan downloaden vanaf de NAS. Het toevoegen van bestanden gaat via een file of URL, de URL is vooral voor torrents van toepassing.

Asustor Portal is een applicatie welke volledig is gericht op de multimedia functionaliteiten van de NAS. Via de HDMI display output kom je in de portal, hiermee kan je eenvoudig verschillende multimedia functionaliteiten openen, waaronder YouTube, XBMC en Surveillance.

Via de HDMI output is het tevens mogelijk om een volledige versie van Chrome te installeren, Chrome is standaard aanwezig in de app store en werkt onder andere via de HDMI ouput. Door de USB aansluiten heb je de mogelijkheden om een draadloos toetsenbord aan te sluiten, uiteraard kan je de NAS ook bedienen vanaf je smartphone of tablet.

XBMC en Kodi

XBMC/ Kodi is ook een van de ondersteunende mediaplatformen, XBMC is aanwezig via de HDMI output naast ADM, Chrome, YouTube en Surveillance. XBMC kan op de A5002T series draaien op zowel 2160P als 1080P, tevens is er ondersteuning voor XBMC versie 13.1 en Kodi. Het streamen van 4K via de HDMI is in de praktijk geen probleem, dit komt voornamelijk door het gebruik van krachtige hardware en een desktop processor met voldoende rekenkracht.

In de App store van Asustor zijn de volgende versies aanwezig:

  • Kodi 14.0.124
  • XBMC 13.1

DSC_0879

XBMC/ Kodi werkt via de app AiRemote en de Asustor Remote, dit is een draadloze remote welke is gericht op de functionaliteiten van de Asustor NAS, voornamelijk bedoeld voor de multifunctionele functionaliteiten. Tevens heeft Asustor een remote welke optioneel is met de NAS. Deze remote werkt in de praktijk goed, en de meeste functionaliteiten zijn dan ook aanwezig.

DSC_0871

VirualBox

VirtualBox-Asustor

Het is mogelijk om VirualBox te installeren op de NAS, deze functionaliteit is vooralsnog alleen beschikbaar voor de AS50, AS51 en AS57 serie. Met deze functionaliteit is het mogelijk om verschillende systemen te installeren op de NAS, bijvoorbeeld Windows 8.1 of Linux. Wel zijn er een aantal beperkingen, zo is het aangeraden om op minimaal 4GB aan RAM de draaien. Via de Asustor Portal kan je één systeem tegelijk te draaien.

Het systeem werkt in combinatie met VirualBox. Door de techniek van VirtualBox en de hardware van Asustor is het mogelijk om virtuele systemen op te zetten. In de praktijk werkt het verrassend goed, wel is het aangeraden om meer dan 4GB aan RAM te gebruiken, Linux kan goed af met de standaard aanwezige 1GB aan RAM. Onder Linux en Windows werken beide netwerk aansluitingen en de USB aansluitingen, ook werkt de uitvoer via HDMI.

One Touch Backup

Aan de voorzijde van de NAS is een enkele USB aansluiting aanwezig, deze USB aansluiting kan je gebruiken voor de One Touch Backup functionaliteit, hiermee is het mogelijk om direct de USB te backuppen naar de NAS. Het is mogelijk om een volledig copy uit te voeren, of een syncronization, waarbij de bestanden worden bijgewerkt.

Backup-file

Acces Control

Via het Acces Control menu is het mogelijk om meerdere accounts aan te maken voor toegang tot de Asustor, dit kan zowel op lokaal niveau als om domain niveau. Het voordeel van domein niveau is dat de inloggegevens kunnen communiceren met Active Directory omgevingen.

Asustor-login

Inhoudsopgave

Op de volgende pagina’s gaan we verder met de review van de AS5002T NAS:

Pagina 1: Inleiding
Pagina 2: De Asustor NAS
Pagina 3: De Review
Pagina 4: Installatie
Pagina 5: Software
Pagina 6: Benchmark en prestatie’s
Pagina 7: Conclusie

1
2
3
4
5
6
7
RECENSIEOVERZICHT
Algemene beoordeling
8
Mogelijkheden
9
Software
8
Prijs verhouding
8
Installatiegemak
8
Bouwkwaliteit
8
Vorig artikelLG G2 Android 5.0 update beschikbaar
Volgend artikelLenovo introduceert compacte Chromebox

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here