Gratis telefoon bij mobiel abonnement is lening

Bij mobiele abonnementen is er regelmatig een aanbieding te vinden waarbij de mobiele telefoon gratis wordt aangeboden, tegenwoordig geldt dit als een lening. En om een lening af te sluiten moet een inkomen getoetst worden. De telefoon wordt immers niet gratis aangeboden maar wordt gekocht op basis van een afbetaling. 

Simonly

De minister heeft dit besloten nadat de Hoge Raad vorig jaar al oordeelde dat bij een telefoon met abonnement een smartphone wordt verkocht op basis van afbetaling. Daarom is de Wet op het financieel toezicht van toepassing, vindt ook Dijsselbloem. Dat betekent dat consumenten moeten worden geïnformeerd over de rente die wordt gerekend op de telefoonlening. Ook moet de vermelding; Let op, geld lenen kost geld worden vermeld.

De telefoonabonnementen met ‘gratis telefoon’ moeten ook geregistreerd worden bij het Bureau Kredietregistratie. Op dit moment werken telecomproviders samen met de stichting Preventel waarbij betalingsachterstanden bij telecomproviders worden geregistreerd. Dijsselbloem ziet geen belemmering om de twee systemen op elkaar te laten aansluiten.

De regels gelden alleen bij een lening van €250 of hoger. Providers kunnen er dus ook voor kiezen geen kredieten boven deze waarde te verschaffen en zo nodig een hogere aanbetaling te vragen.

Vorig artikel‘OnePlus 2 verschijnt in drie verschillende varianten’
Volgend artikelCasio komt volgend jaar met eerste smartwatch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here