Consumentenbond; Laptops in Nederland vol met crapware

Uit een onderzoek van de consumentenbond blijkt dat laptops in Nederland vaak standaard zijn voorzien van zeer veel ongewenste software, ook wel bekend als crapware. Vrijwel alle grote fabrikanten doen mee, op Microsoft na. 

Crapware

De Consumentenbond deed daarvoor onderzoek onder 283 verschillende laptops, die verkocht zijn in de periode 2013-2015. Gemiddeld zijn er 18 ongewenste programma’s per laptop ontdekt. Vaak standaard software welke aanwezig is en trial versies van bepaalde pakketten. Packard Bell staat bovenaan met 25 programma’s.

Medion levert de meeste software van derden mee, het gaat hierbij vaak om probeerversies van bijvoorbeeld anti-virus software en abonnementsdiensten. Microsoft komt er het beste van af, er wordt enkel een probeerversie van office meegeleverd. Uit een enquête van de Consumentenbond onder 1.643 Windows-gebruikers blijkt verder dat bijna driekwart (73 procent) van de consumenten vindt dat fabrikanten zich niet mogen laten betalen om extra software op nieuwe computers te zetten.

Microsoft komt het beste weg tijdens de test, aangezien er alleen een testversie van office aanwezig was op de Surface laptops van Microsoft.

Vorig artikelAlcatel Go Watch werkt met iOS en Android
Volgend artikel‘iPhone 6S biedt betere belkwaliteit’

1 REACTIE

  1. Voor mij geld dat alle laptops waar een Windows versie op staat reeds voorzien is van “crapware”.
    Namelijk Windows zelf, wanneer durft een laptopfabrikant nu eens een serie laptops uit te brengen
    waarbij jij zelf de keuze voor het OS mag bepalen? Ik zou dan voor een Linux besturing kiezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in