Windows bestaat 30 jaar: Het OS door de jaren heen

Sinds gisteren bestaat Microsoft 30 jaar, dertig jaar geleden zag het populaire OS van Microsoft het levenslicht, de belangrijkste momenten van Windows zie jeĀ in dit artikel:

Het leven van Windows begon op een herfstdag in de jaren 80. Windows 1.0 verscheen in 1983, de uitrol liet nog even op zicht wachten. Op 20 november 1985 was het eindelijk zover, de eerste versie van Windows 1.0.

Windows-1.0

De komst van Windows 1.0 was een heuse revolutie in het landschap van de computers. Het was eerste keer dat het gewerkt kon worden met een meus, ook waren er keuzemenu’s aanwezig en was er een interface aanwezig waarmee het eenvoudig was om vensters over het scherm te verplaatsen.Ā Om Windows 1.0 op je computer te kunnen draaien had je minimaal 265KB aan schijfruimte nodig en twee stations voor dubbelzijdige diskettes. Ook was er 512KB geheugen vereist.

Windows 2.0

Windows 2.0 was de opvolger van Windows 1.0 en was een stevige update ten opzichten van de eerste versie.Ā Dit operating system bevatte voor het eerst bureaubladpictogrammen en de verbeterde grafische prestaties maakte het mogelijk om de vensters te laten overlappen, waardoor dit ook het begin was van multitasken op een PC. Ook de sneltoetsen zijn met Windows 2.0 verschenen.

Windows 3.0

In 1990 verscheen Windows 3.0, het OS kreeg betere specificaties en geavanceerde graphics met 15 kleuren en verbeterde pictogrammen, hierdoor werd Windows steeds meer een OS zoals we deze van nu kennen in Windows 7, Ā Windows 8 en Windows 10.

Windows 95: Startmenu

Windows 2.0

Windows 95 verscheen op 24 augustus 1995 en was een van de beste verkochte versies.Ā eze versie van het besturingssysteem kende een recordverkoop van zeven miljoen exemplaren op vijf weken tijd, en zorgde voor enorm veel publiciteit. Het Windows 95 OS kreeg een startmenu en een taakbalk en verbeterde vensters.

Windows 98

In 1998 verscheen Windows 98, deze versie was speciaal gericht op de consumenten. Hiermee was het voor de consument eenvoudiger om te werken met een computer.Ā Met dit besturingssysteem werd het een stuk eenvoudiger om informatie op je pc en het internet op te zoeken en werd het mogelijk om dvdā€™s uit te lezen en USB-apparaten aan te sluiten. Er was namelijk USB en DVD ondersteuning te vinden.

windows 2000

Windows 2000 werd in tegenstelling tot Windows 98 weer een hit. Windows 2000 had voor het eerste een zakelijke versie en beschikte daarnaast over vele verbeteringen. Grafisch is er niet veel aangepast, maar dat is wel doorgevoerd in Windows XP.

Windows XP: Verkoop record

Stick_With_Windows_XP_Desktop

Volgens vele de beste versie van Windows; XP. In 2001 verscheen de Windows XP versie. Het OS was stabiel, overzichtelijk en snel in gebruik.Ā Consumenten waren dol op XP, op dit moment beschikken veel gebruikers nog over Windows XP, XP is daarmee ook veruit de populairste versie van Windows.Ā Windows XP was bovendien beschikbaar in 25 verschillende talen.

WindowsĀ Vista: opnieuw een flop

In 2006 verscheen Windows Vista op de markt, volgens vele was Vista gewoon te zwaar voor de gemiddelde pc, hierdoor was het een onstabiel OS.Ā Ook het ontbreken van ondersteuning van hardware en randapparatuur was een aanzienlijk probleem. Windows vista werd opnieuw een flop, terwijl de ontwikkeling ruim 6 miljard had gekost volgens Microsoft.

Windows 7: Stabiliteit keerde terug

Windows-7-confi

Windows 8 verscheen in 2009 en was weer een goed OS, de stabiliteit keerde terug, net zoals de snelheid en de compatibiliteit van het OS. Visueel gezien waren er een paar kleine aanpassingen ten opzichten van Vista, maar het grote verschil zat het vooral in de verbetering qua performance.

Windows 8/8.1: Veel kritiek op startmenu

Ondanks de populariteit van Windows 6 heeft Microsoft voor een flinke wijziging gekozen. Windows 8 en Windows 8.1 beschikt over een volledig nieuw design, het idee was om het OS te richten op de touch gebruikers. Op het startscherm van Windows 8 is veel kritiek geweest, 8.1 beschikt over lichte verbeteringen.

Windows 10: Multi device ondersteuning

Windows-10-screenshot

De meest recente versie; Windows 10 is weer een goede keus. De stabiliteit is weer aanwezig en ook het gebruiksgemak is terug. Met een aangepast startmenu en de mogelijkheid om Windows op meerdere apparaten te gebruiken.

Windows 10 is het meest recent verschenen besturingssysteem en is voor Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1 gebruikers gratis te downloaden.

Vorig artikelDigitale storing KPN volledig opgelost
Volgend artikelWebsites maken met Wix; Hoe gaat het in zijn werk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in