QNAP TS-453A Review: Multimedia topper

Qnap TS-453A

De Qnap TS-453A heeft verschillende doelgroepen, zo is de NAS prima thuis te gebruiken als NAS en media apparaat, maar ook in de zakelijke omgeving kan de NAS prima gebruikt worden.

Qnap-TS-453A-1

De gehele A reeks van QNAP waaronder ook de TS-453A beschikken over een Intel Celeron N3150 Quad Core processor welke is geklokt op een snelheid van 1,6Ghz tot 2,08Ghz. Het verbruik van deze 64-bit chip is zeer eenvoudig en verbruikt maximaal slechts 6 watt, daarmee is de processor behoorlijk zuinig in vergelijking met de overige NAS systemen van QNAP.

Qnap heeft geen fysieke GPU toegepast, wel beschikt de Intel Celeron N3150 chip over een geïntegreerde Intel HD-graphics met DirectX 11.2 en hardwarematige 4K/H.265 ondersteuning. Qua GPU kwaliteit en mogelijkheden zit het dus wel goed.

Linux Station

Een interessante functionaliteit is Linux Station, met dit nieuwe pakket is het mogelijk om Linux naast het QTS OS te draaien. Met Linux Station is het mogelijk om in een paar klikken bijvoorbeeld Ubuntu te installeren als tweede systeem voor de NAS, via HDMI kan je een monitor aansluiten. Volgens QNAP is het vooral intressant om Internet-of-Things packages uit te voeren via het NAS systeem.

Qnap-TS-453A-3

Er zijn vier hot swap bays aanwezig, deze bays kan je uiteraard geheel naar eigen wens configuratie met een RAID setup of uiteraard zonder RAID niveau.

Voor een RAID opstelling heb je minimaal twee schijven nodig zodat je deze in bijvoorbeeld mirror ( raid 1 ) kan zetten. Naast deze raid functionaliteit heeft de NAS ook de mogelijkheid tot onderstaande RAID functie’s:

  • JBOD
  • RAID-0
  • RAID-1
  • RAID-1E
  • RAID-5
  • RAID-6
  • RAID10

Raid informatie

Voor de consument is Raid 1 en Raid 5 het meestgebruikte RAID platform. Bedrijven hebben vaker de voorkeur tussen Raid 5 en Raid 6. Het grote voordeel van Raid 6 is de betrouwbaarheid en herstel garantie, aangezien twee van de vier schijven defect kunnen raken zonder dat de data verloren gaat. Bij Raid 5 blijft het systeem bij één defecte schijf doordraaien. Bij Raid 5 worden de partitieblokken niet op een enkele schijf opgeslagen, de partitieblokken worden verdeeld over de schijven in de array. Bij een RAID 5 array kan ongeacht het aantal schijven altijd één willekeurige schijf sneuvelen en is al je data veilig. Wie dit nog niet veilig genoeg vind kan uiteraard ook kiezen voor een Raid 6 setup. Bij dit type wordt de andere vorm van parity altijd op twee schijven weg schreven, zo kunnen er altijd twee willekeurige schijven kapot gaan zonder dat ja data kwijt raakt.

In het geval van Raid 1 dupliceert het apparaat de eerste schijf op het tweede exemplaar. Mocht een van de schijven uitvallen, dan heb je nog een back-up. Je kunt er ook voor kiezen om de schijven alleen als opslag en niet als back-up te gebruiken. Hierdoor heb je een risico; mochten de schijven uitvallen dat je waarschijnlijk data kwijt ben. Ook hebben wij een externe hardeschijf gekoppeld waarop de data staat, zo ben je er zeker van dat de data veilig blijft bij het uitvallen crashen van het systeem of van de hardeschijven.

Bij Raid 5 worden de partitieblokken niet op een enkele schijf opgeslagen, de partitieblokken worden verdeeld over de schijven in de array. Bij een RAID 5 array kan ongeacht het aantal schijven altijd één willekeurige schijf sneuvelen en is al je data veilig. Wie dit nog niet veilig genoeg vind kan uiteraard ook kiezen voor een Raid 6 setup. Bij dit type wordt de andere vorm van parity altijd op twee schijven weg schreven, zo kunnen er altijd twee willekeurige schijven kapot gaan zonder dat ja data kwijt raakt.

Design

Qnap-TS-453A-9

Qua design heeft de NAS veel weg van zijn voorgangers, maar er zijn enkele verschillen. Aan de voorzijde is de bekende USB aansluiting te vinden welke tevens kan dienen als een backup poort, via de backup knop is het mogelijk om snel en eenvoudig USB apparaten te back-uppen. Ook mag een LCD schermpje zeker niet ontbreken met daarom de algemene informatie, zoals opslag, tijd en netwerk.

Qnap-TS-453A-8

Aan de achterzijde zijn er ook voldoende aansluitingen te vinden, waaronder twee HDMI poorten, 3x USB 3.0 en een viertal netwerk aansluitingen. Ook is er een audio-output aansluiting te vinden, deze poort is onder andere te gebruiken voor de nieuwe OceaanKTV app.

Qnap-TS-453A-4

Inhoudsopgave

Op de volgende pagina’s gaan we verder met de review van de Qnap TS-453A:

Pagina 1: Inleiding
Pagina 2: De QNAP TS-453A
Pagina 3: Installatie
Pagina 4: Software
Pagina 5: Benchmark en prestatie’s
Pagina 6: Conclusie

1
2
3
4
5
6
RECENSIES OVERZICHT
Algemene beoordeling
9
Mogelijkheden
9
Software
9
Prijs verhouding
8
Installatiegemak
9
Bouwkwaliteit
9
Vorig artikelSamsung ontkracht geruchten overname Tidal
Volgend artikelWhatsapp update oplossing voor problemen met opslagruimte
review-qnap-ts-453aDe QNAP TS-453A is een nieuwe NAS van QNAP welke zich voornamelijk richt op de multimedia functionaliteiten. Met de TS-453A NAS krijg je veel voor het geld. Bekijk de review van de QNAP TS-453A. QNAP TS-453A Review De QNAP TS-453A is een NAS welke beschikt over een...

1 REACTIE

  1. Was net voornemens om deze NAS aan te schaffen naast mijn huidige DS214PLAY. Maar las toch wat nadelen. Zo zou Kodi ineens niet meer ondersteunt worden en is verwijderd. en wordt de HD Player (tijdelijk) verwijderd. . Voor een multimedia NAS een groot minpunt en nu twijfel ik over aanschaf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in