Tesla Model S P90D Review

Technologie

Qua techniek is Tesla behoorlijk ver, de toepasbaarheid van nieuwe functionaliteiten gaat behoorlijk rap, daarom verschijnen er steeds nieuwe functionaliteiten voor de Tesla Model S welke over-the-air worden verspreid. Een van de meest indrukwekkende functionaliteiten is de autopilot functie. Met de autopilot kan de Model S binnen de rijbaan blijven, door een tikje te geven aan de richtingaanwijzer is het eenvoudig om van rijstrook te veranderen. De verkeers-bewuste cruise control werkt op basis van actieve sensoren in combinatie met GPS en digitale kaarten, zo remt de auto automatisch af en ook het optrekken gaat zonder elke actie volledig automatisch.

IMG_0243

Navigatie

Tesla_route_barca

De navigatie werkt op basis van Google Maps, op het grote display wordt de directe weergave getoond van Google Maps met een directe internet verbinding. Op het dashboard wordt de standalone versie weergeven, deze werkt ook wanneer er geen signaal is, ook heb je hierdoor altijd het zicht op de weg. In de praktijk werkt het navigatiesysteem zonder problemen, vooral de combinatie tussen de twee systemen werkt zeer prettig en snel, ook wanneer er geen connectiviteit is kan je hierdoor altijd verder navigeren.

Omdat er steeds meer superchargers verschijnen is het ook mogelijk om met de Tesla Model S een lange rit in te plannen naar bijvoorbeeld Barcalona. Via het navigatiesysteem worden de tussenstops langs de superchargers meegenomen, zodat je in één route naar je bestemming kan komen inclusief de stops voor het laden.

Naast de weergave op het dashboardpaneel wordt er ook op het bestuurderspaneel een route weergeven, beide navigatie systemen werken afzonderlijk van elkaar. Op onderstaande afbeelding is de interface te zien van het paneel welke zichtbaar is voor de bestuurder, de elementen zijn na eigen wens te configureren via het stuurwiel.

Tesla-Nav

Bediening

Qua bediening is er veel mogelijk, vrijwel alles is te bedienen via het touchscreen paneel. In principe zijn alle besturingsknoppen verwerkt in het touchscreen, zo is het eenvoudig om de vering, stoelverwarming en bijvoorbeeld ook het panoramadak te configureren, maar er is meer mogelijk, veel meer!. 
Tesla-Bediening-1

Via het menu item; Controls is het mogelijk om de settings te bedienen, zo is het mogelijk om het schuifbare panoramische dak te bedienen via de settings. Via een eenvoudige touch beweging is het mogelijk om het dak open en dicht te swipen, vrijwel direct schuift het dak naar de gewenste positie.

Aan de onderzijde van het controls menu is de basis bediening te vinden voor de auto, waaronder de verlichting en de vergrendeling.

Het ‘snelstart menu’ beschikt over de meest gebruikte settings, zoals de climate control, verwarming, geluidsniveau en stoelverwarming.

Alles werkt soepel en je swiped vlekkeloos door de interface. Het is dan ook een van de eerste interface’s welke echt soepel werkt. Qua werking kan je het vergelijken met de iPad, alles loopt stabiel en snel. Een toffe functionaliteit is dat je twee losse schermen kan openen, hierdoor kan je bijvoorbeeld media en de browser tegelijk openen.

Er is meer…

Tesla-vering

Qua functionaliteiten is er meer, veel meer,  zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de luchtvering van de P90D via de software te configureren, dit is ook mogelijk tijdens het rijden. Er zijn vier verschillende instellingen waaronder:

  • Very High
  • High
  • Standard
  • Low

In de praktijk wordt de verandering snel toegepast, en kan je ook weer eenvoudig switchen naar een ander niveau.

 

 

Driving controls

De aanpasbaarheid voor het rij-gedrag is ook deels te configureren via de interface. Het is mogelijk om de ‘steering mode’ configureren in;

Tesla-controls

  • Comfort
  • Standard
  • Sport

In het ‘Driving’ scherm is er meer te configureren, waaronder de setting voor ‘Creep’ en de regeneratieve breaking.

Ludicrous

Rechtsboven in is ook de ludicrous optie zichtbaar. Via deze optie wordt de P90D net zo snel als een supercar. Met deze feature (10.000 US dollar ofwel ruim 9.200 euro) zet de grote, zware Model S de tijden van een supercar neer: het sprintje van 0-60 mijl (0-97 km/u) in slechts 2,8 seconden, ter vergelijking; dat is net zo snel als een Ferrari 458 Italia.

In de ludicrous mode is de P90D snel, heel snel. Sneller dan vele Porsches, ferrari’s en zelf  de Lamborghini heeft het moeilijk van 0-100. De P90D doet er 3.0 seconden over. Qua effect is het te vergelijken met een achtbaan-effect. Voor een auto zeker een bijzondere ervaring.

Gebruikersprofielen

Tesla heeft uiteraard ook een functionaliteit toegevoegd waarmee het mogelijk is om profielen te maken, hierdoor kan je eenvoudig een profiel selecteren waarna de software-instellingen worden terug gezet van zowel de software als positie van de spiegels en stoel.

IMG_0187

Media functionaliteiten

Uiteraard heeft het systeem ook ondersteuning voor vele media functionaliteiten.

Met ondersteuning voor AM/FM/DAB_ Radio, On-demand internet radio zijn er vele mogelijkheid. Spotify is standaard aanwezig met een premium abonnement. Uiteraard worden ook Bluetooth en USB ondersteund. In de praktijk werken de media functionaliteiten zeer goed, vooral de spotify integratie werkt top, voor de media is er een perfecte integratie tussen het grote scherm en het kleinere scherm op het dashboard, zo wordt muziek eenvoudig getoond en is het met de stuurbediening mogelijk om door de muziek libary te browsen.

Tesla-Spotify

Via het 17-inch paneel zijn de media functionaliteiten ook te vinden, ook is het eenvoudig om via de tone/ fade balancer het geluid naar eigen wens te configureren. Door het grote scherm is het eenvoudig om een website op te zoeken.

Tesla-Muziek

IMG_0171

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de software kunnen we nog vele pagina’s volschrijven, uiteraard zijn er meer configuratie functionaliteiten en mogelijkheden. Hierboven de belangrijkste functionaliteiten. Er is nog één onderdeel welke wij nog niet hebben vermeld, dat zijn de autonome functionaliteiten. Op de volgende pagina meer informatie over de autopilot, autosteer en autopark.

De autonome (autopilot) functionaliteiten wordt de kracht van de Tesla Model S.

Inhoudsopgave

Op de volgende pagina’s gaan we verder met de review:

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelEx-medewerkers Opera lanceren Vivaldi browser
Volgend artikelApple verhelpt iPhone 6S Siri-bug

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in