WhatsApp verliest rechtszaak van Nederlandse privacywaakhond

De populaire Nederlandse chatapp Whatsapp heeft een rechtszaak verloren van de Autoriteit Persoonsgegevens. De privacywaakhond eist dat de chatdienst zorgt voor een Nederlandse vertegenwoordiger.

whatsapp-1212017_960_720Dat is verplicht volgens de Wet bescherming persoonsgegevens, omdat de chatdienst persoonlijke gegevens verwerkt. Een Nederlandse vertegenwoordiger kan vragen van gebruikers en organisaties beantwoorden.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft eerder gedreigd met een boete van 10.000 per dag. De totale boete kon oplopen tot een maximum van 1 miljoen euro.

Whatsapp besloot om naar de rechter te stappen om de sanctie ongedaan te maken, het bedrijf vindt dat het niet in Nederland persoonlijke data verwerkt. Whatsapp geeft aan dat alle gegevens op een Amerikaanse server worden opgeslagen. Volgens de rechter is er in andere Europese landen geen vertegenwoordiger aangesteld voor de autoriteit persoonsgegevens. Ook geeft de rechter aan dat er gegevens van Nederlandse telefoons worden verwerkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here