Grootste veranderingen in gaming van deze eeuw

Gaming is nog een relatief nieuwe hobby. Mensen hadden je vreemd aangekeken als je het concept van Call of Duty zo’n vijftig jaar geleden aan iemand had uitgelegd. De afgelopen jaren is het hard gegaan, niet alleen de ontwikkelingen op hardware-gebied, er zijn zelfs hele gamegenres gekomen en gegaan. Omdat het einde van het jaar is altijd een uitstekende gelegenheid voor een terugblik, hebben we de belangrijkste veranderingen op gamegebied sinds 2000 voor je op een rijtje gezet.

gamingShooters Met games als DOOM en Wolfenstein aan de wieg, hebben de (first-person) shooters de afgelopen jaren de hele gamewereld weten te veroveren. In de jaren ’90 groeide het genre al enorm aan populariteit met Half-Life, Goldeneye en Counter-Strike. Maar geen enkele game heeft zoveel impact gehad als Call of Duty.

Met de introductie van de game in 2003, is de formule voor de singleplayer shooters op de schop gegaan om ze zo intens mogelijk te maken. De explosieve achtbaanrit is een vaste formule geworden en zelfs CoD’s grote concurrent Battlefield heeft voor de singleplayer de kunst afgekeken van Activision. In 2007 zorgde Call of Duty wederom voor een revolutie, dit keer in de multiplayer. Het aanpassen van verschillende load outs, het inroepen van air support en care packages zijn sindsdien in vrijwel elke shooter terug te vinden.

Mobiel

Wie had aan het begin van deze eeuw gedacht dat we massaal op onze mobiele telefoon zouden gamen? En dat deze games voorzien zouden zijn van goede graphics in plaats van Pong, Snake en Tetris? Apps als Pokémon GO, Angry Birds, Clash of Clans en Flappy Bird zijn miljoenen keren gedownload, dus je kan mobile gaming geen niche meer noemen. En tegenwoordig vind je zelfs een slots online uk waar je tijdens het gamen eigenlijk mobiel kunt gokken. Eerlijk is eerlijk: ze komen qua graphics en diepgang niet eens in de buurt komen van de triple-A titels op consoles en PC, maar dat is ook helemaal niet nodig. Ze zijn perfect voor wanneer je op de bus staat te wachten, de trein weer vertraging heeft of voor wanneer je niet kan slapen.

Digitaal

In de jaren ’80 en ’90 was een game kopen een fysieke aangelegenheid: je moest naar de winkel, de game zoeken, bij een verveelde man achter de kassa afrekenen en dan naar huis om de game te installeren, om er vervolgens achter te komen dat het CD’tje het niet doet… Nu is alles een stuk makkelijker en sneller. Consoles hebben hun eigen online winkel waar je de games digitaal kan kopen, zoals de PlayStation Store. Uitzoeken, afrekenen en downloaden is vaak een kwestie van minuten! Hier heb je wel weer een creditcard voor nodig. Mocht je deze niet aan je account willen koppelen, dan bieden webshops als Startselect de uitkomst: hier kan je al net zo snel digitaal je tegoed voor Playstation kopen.

Indie games

Met de opkomst van digitale games, komen er ook steeds meer indie-developer. Voor kleine, onafhankelijke studio’s is het makkelijker dan ooit om hun game op de markt te zetten. Door de enorme wildgroei van deze ‘indie’ ontwikkelaars en hun games is het dan niet per se makkelijk om je game ook aan de man te brengen, maar dat is een ander verhaal. Er zijn namelijk genoeg onafhankelijke ontwikkelaars bij wie het wél is gelukt om flink te scoren met hun game. Denk aan

Minecraft, Stardew Valley of ARK, die allemaal zonder de bemoeienis van grote bedrijven als Activision, EA en Ubisoft zijn uitgebracht.

De komende jaren

Wat wordt de volgende grote evolutie? Dat blijft natuurlijk nog even spannend. Wie weet gamen we over tien jaar allemaal in een cloud? Zitten we permanent met een VR-bril op ons hoofd? Zijn console-generaties een verouderd principe? Of misschien gebeurt er iets wat helemaal niemand nu nog ziet aankomen…

 

Vorig artikelTwee Netgear routers bevatten beveiligingslek
Volgend artikelThe Grand Tour meest illegaal gedownloade show

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in