De MasterCard-website en de PayPal-websites werden donderdag binnen een paar uur platgelegd door een mysterieuze beweging die zichzelf Anonymous noemt. Maar wie is of zijn Anonymous? Op een pamflet (pdf) dat op internet circuleert, wordt Anonymous als volgt beschreven. De bron van het pamflet zou Anonymous zelf zijn:
Anonymous is not an organisation, or a group of people. It most certainly is not a group of hackers. Anynomous is an online living consciousness compromised of different individuals with at times coinciding ideals and goals. Anonymous is decentralized and as such is free.
Met andere woorden: iedereen kan Anonymous zijn. Het is een organisatie zonder organisatoren. Een digitale beweging zonder leiders en zonder leden. Waar letterlijk iedereen zich bij kan aansluiten.
Losse club
Aanhangers treffen elkaar op forums op internet, zoals 4chan. Daar ontstaat een subcultuur en worden ideeën en plannen uitgewisseld. Behalve op forums treffen ze zich op Twitter en IRC.
De Britse krant The Guardian sprak met de 22-jarige Anonymous’er ‘Coldblood’. Hij omschrijft de beweging als ‘een losse club mensen die dezelfde idealen delen ( ) En: ‘die invloed willen uitoefenen met de beperkte kennis die ze hebben’.
Verveelde tieners
Maar volgens Joran Polak, hoofdredacteur van Security.nl zitten er weinig idealistische motieven achter de beweging. “Digitale vandalen”, zo typeert hij Anonymous. “Hangjongeren die de anonimiteit van het internet gebruiken om allerlei ongein uit te halen, die het leuk en makkelijk vinden om de boel thuis vanachter hun computer te ontregelen”.
Volgens hem zijn er zeker Anonymous-aanhangers met idealistische intenties, “maar de meerderheid valt in de categorie verveelde tieners”. aldus Polak. Anonymous is al een paar jaar op internet actief en heeft verschillende campagnes gevoerd. Zo vielen ze eerder de websites van platenmaatschappijen plat. Ook kregen ze wereldwijd bekendheid met een aanval op de Scientology Church. De club is dus niet aan Wikileaks gelieerd.
Laagdrempelig
Polak denkt dat Anonymous wereldwijd een paar duizend aanhangers heeft, misschien 10.000 of 20.000. Het zijn vooral tieners en mensen tussen de 20 en 30 met een behoorlijke kennis van computers die veel tijd op internet doorbrengen.
David Nieborg, onderzoeker nieuwe media aan de Universiteit van Amsterdam, ziet Anonymous als een typisch digitaal netwerk: snel, globaal en open. Hij denkt dat er sprake is van een harde kern, die duizenden vrijwilligers aanstuurt. “Ik kan binnen 15 minuten meedoen, het is ongelooflijk laagdrempelig.”
Dat is volgens hem ook het succes van Anonymous. “Iedereen met een bepaalde computerkennis kan met behulp van internet kennis verspreiden, informatie delen en zich organiseren.”
Virus
Anonymous gebruikt bij hun aanvallen de computers en internetverbindingen van anderen. Een harde kern stuurt wereldwijd duizenden vrijwilligers aan. Ze vraagt mensen een programma te installeren. Daarmee kunnen ze op afstand controle krijgen over hun computer. Op die manier kunnen mensen wereldwijd relatief eenvoudig deelnemen aan het platleggen van websites zoals die van MasterCard.
Het is de vraag of iedereen dat vrijwillig doen. Mogelijk maakt Anonymous gebruik van mensen die niet weten dat ze meedoen. Hun computer of netwerk is dan geïnfecteerd met een virus. Ze worden dan zonder dat ze het doorhebben, ingezet voor een aanval van Anonymous.