Bitcoin en cryptocurrency voor de beginners

De wereld spreekt steeds meer over termen zoals bitcoin en cryptocurrencies. De termen komen steeds meer in het nieuws. Van de cryptocurrencies is de Bitcoin veruit de populairste digitale munt. Maar wat zijn cryptocurrencies?

Wat zijn cryptocurrencies?

Een cryptocurrency is een digitaal betaalmiddel met een nieuwe visie. In vergelijking met een bankpas is de cryptocurrency een groot verschil. De digitale munt kan door vraag en aanbod in waarde blijven stijgen of uiteraard dalen. Naast de Bitcoin zijn er tegenwoordig vele digitale munten, waaronder bijvoorbeeld NEO, Stratis en Ethereum.

Cryptocurrency staat voor cryptographic currency. Oftewel: versleuteld geld. De digitale munten kan je het beste zien als een munt welke wordt gezien als internetgeld.

Het innovatieve van bijvoorbeeld de Bitcoin is dat er geen centrale instantie het beheer heeft over de digitale munt. Bij het huidige geld zoals de Euro en Dollar zijn er altijd trusted bedrijven die als een tussenpersoon fungeren.

Bij cryptocurrency gaat dit net even anders, daarmee is het mogelijk om geld over te maken zonder de tussenkomst van een instantie of een bedrijf. Dit heeft een aantal voordelen, waaronder dat de transacties sneller en goedkoper uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast is het ook deels anoniem en fraudeproof.

Altcoins

De Bitcoin is de meest populaire munt welke momenteel in omloop is. De Bitcoin wordt ook wel gezien als de grondlegger van de cryptocurrency. Op moment van schrijven heeft de Bitcoin een waarde van ongeveer 4330 dollar, een flinke bedrag welke dagelijks kan stijgen en dalen. Naast de Bitcoin zijn er ook altcoins, dit zijn alternatieve coins.

Altcoins zijn munten zoals Ethereum, Litecoin en Stratis. Dagelijks worden er nieuwe munten toegevoegd welke een meerwaarde heeft. Zo richten munten zich op verschillende doelgroepen en functionaliteiten.

Fake coins

Naast coins welke innovatief zijn, bestaan er ook een hoop coins welke voornamelijk zijn uitgebracht om vooral voor de maker een mooie winst te generen. Het is daarom altijd verstandig om goed onderzoek te doen naar een coin en het team achter de coin. Raadpleeg daarnaast ook social media, internet fora en online community’s welke zich richten op de cryptocurrencties.

Hoe ruil je het om voor echt geld?

Een veel gestelde vraag is; hoe ruil je het om voor echt geld? Er zijn een tal van online beurzen waar je cryptocurrencies kunt kopen en verkopen. De munten worden  opgeslagen in een ‘wallet’, ook wel te zien als een wallet van de beurs op je eigen computer.

Om te beginnen met Bitcoins moet men een wallet aanmaken en dat kan middels software op de computer of smartphone of zelfs een online wallet bij bijvoorbeeld online exchanges als Bittrex, Coinbase en Kraken. In Nederland is Litebit.eu populair, op deze site heb je tevens de mogelijkheid om coins in een wallet te plaatsen.

Op de verschillende Bitcoin exchanges kun je Bitcoins kopen en verkopen voor euro’s. In Nederland is dit mogelijk via Bitonic. Litebit.eu heeft de mogelijkheid om ook andere munten met euro’s te kopen zoals Ethereum en Digibyte.

Het voordeel van een dienst zoals Bittrex is de mogelijkheid om de BTC weer verder te investeren in de goedkopere altcoins.

Tips voor de starter:

Starten met bitcoin of altcoins is op elk moment mogelijk. Onderstaand een aantal belangrijke tips:

  • Verdiep je in de techniek en de werking. Begin altijd met een klein bedrag om te testen of je de techniek begrijpt en of het werkt
  • Cryptocurrency staat nog in de kinderschoenen, er komen nog genoeg kansen
  • Stop geen geld in cryptocurrency dat je niet kan missen
  • De koers kan hevig fluctureren, houd daar rekening mee
  • Gebruik verschillende en complexe wachtwoorden.
  • Gebruik bij online exchanges altijd two factor authenticatie wanneer mogelijk
  • Geduld en geen paniek. Een munt stijgt niet alleen, maar een daling is heel normaal

Online informatie

Op internet is er enorm veel informatie te vinden over de Bitcoin en Cryptocurrency. Via coinmarketcap is het mogelijk om de waarde van de Bitcoin en de altcoins te bekijken. Daarnaast zijn er in Nederland online bitcoin community’s. Binnenkort meer artikelen over de toekomst en de mogelijkheden van de Bitcoin en de altcoins. Daarnaast gaan we ook dieper in op de specifieke onderdelen, zoals het bestellen van Bitcoins en het handelen in altcoins.

Citation: Für einen automatischen Handelsrobot ist Bitcoin UP ausgezeichnet

Vorig artikel‘Nokia 9 krijgt groot randloos beeldscherm en high-end specificaties’
Volgend artikel‘Nest werkt aan nieuwe goedkopere slimme thermostaat’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in