Zo bewaar je de bitcoins en overige cryptocurrency veilig

De Bitcoins zijn populairder dan ooit, naast de Bitcoin zijn ook de alternatieve coins met een flinke opmars bezig, ook wel bekend als de alt-coins. Het belangrijkste is het veilig en goed bewaren van de Bitcoins en overige munten. 

Offline en online

Er zijn tegenwoordig een tweetal verschillende versies, welke zijn gebaseerd op een online en offline variant. De online wallet kan je het beste zien als een wallet welke niet volledig in jouw beheer is. Over een offline wallet heb je de volledige controle. Een offline wallet staat bijvoorbeeld op een usb-stick, computer, smartphone of een speciaal apparaat.

Online wallet

Een online wallet is vooralsnog de meest gebruikte oplossing. Bij een dienst zoals Binance of Coinbase maak je een account aan, hierop bewaar je de munten. Online wallets zijn vooral bedoeld om niet al te grote bedragen te bewaren. Met een online wallet is de kans aanwezig dat de dienst er mee stopt of dat je wallet wordt gehackt. Een van de grootste voorbeelden is de hack van Mt.Gox. Destijds hebben criminelen ruim 744.000 Bitcoins weten te onderscheppen. De munten werden online bewaard in een wallet.

Offline wallet

Bij een offline wallet heb je volledige toegang tot de private-keys. En beheer je volledig de wallet zelf. Bij grote bedragen is het aangeraden om een offline wallet te gebruiken. Wel kan je computer nog altijd gehackt worden.

Een hardware-wallet

De beste keuze is een hardware-wallet. Bij een hardware-wallet staat de munten op een fysiek apparaat welke speciaal is bedoeld voor de munten. De secrey key verlaat nooit het fysieke apparaat, hierdoor is het apparaat volledig los van het internet. De populairste variant is de Ledger Nano S en de Trezor.

Het grootste nadeel van een hardware wallet is dat je hierdoor minder flexibel zal zijn in het kopen en verkopen van cryptocurrencies. Je kan meestal niet ff snel ingrijpen of munten snel verkopen.

Tips

Overweeg altijd om je bestanden te versleutelen, en maak een backup van de seed key. Het versleutelen van wachtwoorden kan bijvoorbeeld via een wachtwoordmanager zoals Keepass.

  • Overweeg altijd een backup van je keys en wachtwoorden
  • Gebruik wanneer mogelijk Two-Factor authentication
  • Versleutel wachtwoorden, documenten en private keys
  • Investeren in een nieuwe munt? Doe goed onderzoek, zo voorkom je scam-projecten.

Bekijk meer tips in een van de eerdere artikelen over cryptocurrency. Opzoek naar tips voor nieuwe munten? Bekijk twee nieuwe toppers welke naar verwachting in 2018 flink gaan stijgen.

Vorig artikelHP roept laptops terug vanwege oververhitte accu’s
Volgend artikelDit zijn drie cryptocurrency coins welke in 2018 flink gaan stijgen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here