Nep ‘Microsoft-helpdesk’ licht Nederlanders op voor ruim 7 miljoen

Een criminelen welke zich voordoen als Microsoft-medewerkers en werkzaam zijn op de ‘helpdesk’ hebben behoorlijk veel slachtoffers gemaakt in Nederland. Bijna 2.000 slachtoffers hebben het in 2017 bij de politie aangegeven. Ruim 70 procent hiervan is ouder dan 50 jaar. Bij elkaar is er ruim 7 miljoen euro buitgemaakt. 

Nep-helpdesk Microsoft

Eén van de slachtoffers werd voor 98.000 euro opgelicht, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse politie.

Veel Nederlanders hebben wel eens te maken gehad met de oplichtingspraktijken. Vanuit het buitenland belt een Engelssprekende ‘Microsoft-medewerker’ die zogenaamd computerproblemen wil verhelpen. De beller vraagt vervolgens om toegang tot de computer. Vervolgens probeert hij geld te achterhalen via een aantal diensten zoals bijvoorbeeld bankieren of PayPal.

Microsoft verklaart dat het bedrijf nooit uit zichzelf contact zal zoeken met klanten. Mensen met een computerprobleem kunnen wel een ticket indienen via Microsoft of zelf het bedrijf bellen. De politie geeft het advies om direct de lijn te verbreken als er iemand belt van Microsoft.

Hoe werkt het?

De medewerker gaat zogenaamd helpen om het probleem te verhelpen. U moet dan wel een programma downloaden, hiermee hebben de criminelen toegang tot de computer. In de tussentijd hebben de criminelen vaak al geld weten te achterhalen en is er vaak al een overboeking naar een andere rekening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here