Wat is Bitcoin – Uitgebreide uitleg over de eerste cryptomunt

In 2008 verscheen er op internet een whitepaper waarin een nieuw betaalsysteem werd beschreven. Een opvallend uniek item was de decentrale opzet van de Bitcoin. De auteur van de whitepaper noemde zich al vanaf 2008 Satoshi Nakamoto, wie hier achter schuilgaat is onduidelijk. Maar wat is de Bitcoin?

Wat is bitcoin?

De Bitcoin is opgericht in 2008 als nieuw betaalsysteem na de financiële crisis van 2008 en de stijgende vraag van een nieuw digitale betaalsysteem. Dit nieuwe betaalsysteem zou naast het bestaande systeem moeten draaien. Verder is het belangrijk dat het nieuwe systeem een decentrale opzet zou krijgen.

De Bitcoin was het antwoord op de vele vragen naar een nieuw digitaal betaalsysteem. Een Bitcoin is een vrij unieke munt welke je het beste kan vergelijken met cashgeld. Hierdoor is het een manier om waarde uit te wisselen van persoon naar persoon, zonder enige tussenkomst van een bank of derde partij.

Bitcoin is een zogenaamde cryptocurrency gebaseerd op de blockchain technologie.

Wat is blockchain?

Blockchain wordt ook wel de meest revolutionaire technologie sinds het internet genoemd. Met de blockchain techniek is het mogelijk om veel te veranderen. Het heeft de potentie om veel te veranderen in hoe wij dingen nu uitvoeren.

Wat Blockchain doet is de vertrouwde tussenpersoon vervangen, zoals in het geval bij een bank en het vervangen door een netwerk van computers. In feite is de Blockchain een openbare database met daarin alle transacties, zie het als een groot bestand met alle boekhoudingen.Een nieuwe transactie wordt telkens toegevoegd aan de ketting van datablokken. Vandaar ook de naam blockchain.

Een groot voordeel is dat de blockchain snel en eenvoudig frauduleuze transacties kan opmerken, doordat het hele netwerk een kopie van de blockchain bijhoudt, welke constant ververst dient te worden.

Interessante feiten over de Bitcoin

  • Het is een vorm van digitaal geld dat je ook digitaal bewaart. Je slaat het hierdoor ook op in een digitale portemonnee en betaalt ook vanuit deze portemonnee, ook wel een in cryptotaal genoemd als een digitale wallet
  • Niemand controleert de Bitcoin. De munten worden niet geprint, zoals bij de euro het geval is. Ze worden gemaakt door computers welke hiermee wiskundige berekening uitvoeren. Dit proces wordt mining genoemd in de cryptaal.
  • Alle transacties worden opgeslagen in één grootboekrekening en zijn onomkeerbaar. Bij het uitvoeren van een transactie is deze definitief
  • De code van Bitcoin is volledig open-source en geschreven in C++.

Hoe kom je aan een Bitcoin?

Er zijn een aantal manieren om aan bitcoins te komen. Momenteel is het mogelijk via de volgende methodes:

  • Bitcoins kan je ontvangen door de digitale munt te accepteren voor de verkoop van diensten en goederen
  • Door Bitcoins te minen
  • Door de Bitcoins zelf te kopen bij een wisselkantoor of exchange
  • Door Bitcoins te ontvangen als salaris

Minen

Het bijhouden van het grootboek staat ook wel bekend als minen. Hiermee worden alle transacties bijgehouden en samengevat in een bepaalde periode. Rekenkracht is vereist om de wiskundige puzzels op te lossen en daarmee het netwerk te beveiligen. Om de 10 minuten wordt er ongeveer een nieuw blok vrijgegeven en gemined waarin de transacties zijn opgenomen. Wanneer een blok wordt toegevoegd aan de blockchain ontvangt de miner een beloning van 12,5 nieuwe bitcoins.

Tegenwoordig is het niet haalbaar meer om te minen via een computer, wat een paar jaar geleden wel mogelijk was. Nu is er flinke rekenkracht vereist en speciale hardware.

Samenvatting

Bitcoin kan je hierdoor het beste zien als een digitaal betaalmiddel waarmee je zonder enige tussenkomst van een partij transacties kan uitvoeren. De transacties worden vervolgens geverifieerd door een centraal netwerk van computers welke bestaat uit miners en nodes.

Vorig artikelWat is Binance? Alle informatie over Binance en de eerste stappen
Volgend artikelEredivisie Live: Hoe kan je de Eredivisie live volgen in Nederland?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in