De 3D-printer geeft veel mogelijkheden en toevoegingen

De 3D printer lijkt voor vele een techniek voor de verre toekomst. De techniek van 3D-printing bestaat eigenlijk al enkele jaren. Vooral op gebied van rapid prototyping is 3D-printing een veelgebruikte techniek. Toch zien we het printen via 3D-printers in flinke interesse toenemen. 

Om te beginnen een korte introductie over 3D-printing. 3D-printen is een productietechniek waarbij een digitaal bestand wordt omgezet naar een object. Het object wordt via een 3D-printer laagje voor laagje opgebouwd.

Er zijn enorm veel materialen te gebruiken via een 3D-printer, naast plastic onderdelen zijn tegenwoordig bijvoorbeeld ook sieraden van goud mogelijk. De mogelijkheden zijn behoorlijk uitgebreid omdat het printen werkt via een 3D-bestand.

In de laatste jaren is er vooral een positieve trend richting het printen van 3D-materialen. Naast bedrijven, medische sectoren en op wetenschappelijk gebied zijn er steeds meer consumenten welke zelf aan de slag gaan met een 3D-printer.

Waar te koop?

Waar een paar jaar geleden de 3D-printers lastig verkrijgbaar waren, is het inmiddels eenvoudig. De printers zijn online eenvoudig te bestellen. Ook de onderdelen en componenten zijn eenvoudig te vinden. Een goed voorbeeld is de webshop van cards 3D printing solutions. Uiteraard zijn er nog veel meer webwinkels gericht op 3D-printing.

Ultimaker

Ultimaker is een van de populairste fabrikanten als het gaat om 3D-printers. Ultimaker was een van de eerste bedrijven welke 3D-printen toegankelijk heeft gemaakt voor de consument.

De Ultimaker S5 is een van de nieuwste varianten. De Ultimaker S5 heeft geïntegreerde hardware, software en materiaal configuratie. De eindgebruikers hebben een volledige vrijheid als het gaat om de selectie in materialen. Via een touchscreen is het mogelijk om het apparaat deels te bedienen.  De 3D-printer is met een bouwvolume van 330x240x300 mm geschikt voor het printen van grotere objecten. Het voordeel van Ultimaker is dat er veel 3D printer onderdelen beschikbaar zijn, waardoor de flexibiliteit is toegenomen.

Start met de 3D-printer

En ineens staat er een 3D-printer? En nu… Hoe maak je een begin? De plaatst van de 3D-printer is van groot belang. Het is van belang dat het gaat om een goede schone omgeving met een goede ventilatie. Stof kan problemen geven met de hechting van het materiaal.

Voor de meeste consumenten zal er vooral gebruik gemaakt worden van kunststof. Deze kunststof is vaak te verkrijgen op een rol en smelt door de warmte. Via een printkop wordt het vervolgens gedoseerd in zijn nieuwe vorm gebracht.

Eerste object

Het eerste object is altijd even uitzoeken naar de beste werking. Het is mogelijk om zelf een object te laten maken, of een bestaand ontwerp te downloaden vanaf internet. De laatste is vooral voor de beginners erg eenvoudig. Vooral voor de eerste keer is het maken van 3D-objecten nog een behoorlijke uitdaging.

Een interessante website voor het downloaden van bestaande objecten is Thingiverse.com. Vervolgens is het mogelijk om het object te configureren op de 3D-printer zelf. De eigenschappen zoals de temperatuur van de printkop, de snelheden en de banen kunnen verschillen afhankelijk van het model.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here