De mogelijkheden en de voordelen van een “cloud first” strategie

De afgelopen jaren is de cloud in een enorm tempo toegenomen. De virtuele wolk is de toekomst. Ondernemen in de cloud heeft vooral voor het bedrijf een flink voordeel. Wij beschrijven een aantal interessante functionaliteiten welke eenvoudiger worden met een cloud strategie. 

Thuiswerken

Net zoals de cloud is thuiswerken in een flinke opmars. Eén van de voordelen welke de cloud met zich meebrengen is het thuiswerken. Medewerkers kunnen vanaf elke locatie bij recente bestanden. Door het werken in de cloud is het traditionele werken op kantoor steeds minder nodig. Omdat alle software, documenten en applicaties via de cloud zijn te benaderen, hierdoor is het mogelijk om device afhankelijk te werken op elke gewenst moment.

Mobiel werken is binnen het bedrijfsleven steeds meer van toepassing, maar vereist wel enige aanpassingen in de infrastructuur en de werkwijze. De communicatie tussen medewerkers welke thuis werken is mogelijk via bijvoorbeeld videoconferencing en chat-software zoals Skype en Teams van Microsoft.

Vervanging van datacentra

De meeste bedrijven met meer dan 50 medewerkers hebben een datacenter of een serverruimte waarin zich de servers bevinden met de data en applicaties. De dagen van een intern datacentra met de vele servers zijn geteld, aangezien steeds meer bedrijven de stappen ondervinden richting de cloud.

Een traditioneel datacenter is relatief duur, niet flexibel, slecht schaalbaar en onvoldoende betrouwbaar. De cloud is een goed alternatief, waarin redundantie, opschaling en kostenbesparing eenvoudiger is.

De voordelen van een ‘cloud first’ strategie

Een cloud first strategie is voor veel bedrijven een belangrijke en slimme keuze, zeker omdat de digitale samenwerking voor de bedrijven steeds belangrijker wordt. Onderstaand een aantal voordelen welke zijn gericht op een cloud first strategie;

  • Mobiliteit en flexibiliteit
  • Minder hardware nodig, kosten besparing
  • Grip op de IT kosten
  • Meer mogelijkheden
  • Controle op data
  • Software wordt up-to-date gehouden

Een van de meest voorkomende voordelen is de besparing op de IT kosten en de schaalbaarheid.

Uitgebreid aanbod

Ook is het aanbod qua applicaties en functionaliteiten een groot voordeel. Een ander voordeel is dat er geen eigen ontwikkelaars vereist zijn, maar de software up-to-date wordt gehouden. Bekende applicaties welke vroeg zijn ingestapt in de cloud zijn onder andere  Salesforce en SAP. Vooral het ERP systeem SAP staat bekend om de cloud integratie met het cloud platform. Een voordeel van SAP is dat er wereldwijd een groot aanbod is van technische kennis met zowel functioneel als technisch beheer, waardoor het SAP beheer goed is uit te voeren met voldoende kennis.

Mogelijkheden en onderzoek

Als je met je organisatie naar de cloud migreert, heb je de keuze uit ontelbare
mogelijkheden, functionaliteiten en applicaties. Het is belangrijk om een goede cloud-strategie te hebben met een duidelijk plan van aanplak welke is gericht op het type bedrijf of organisatie.

De technische uitvoering is een vervolgpunt, maar met een goede cloud strategie voorkom je onverwachte problemen of uitdagingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here