Door smart speakers is typen (straks) overbodig

De opkomst van smart speakers blijft maar groeien, ook Nederlanders beginnen steeds meer gebruik te maken van spraakassistenten. Dat is volkomen logisch als je bedenkt dat het vele malen makkelijker en sneller is om te praten dat te typen. Waar menig Nederlander nu nog vooral gebruik maakt van de voice assistant op de smartphone. Wordt er ook steeds vaker gebruik gemaakt van de smart speaker die thuis staat. In dit artikel zal ik de mogelijkheden van de smart speaker verder toelichten. Het gedrag van mensen is hierdoor sterk aan het veranderen, daarom zal ik ook uitleggen hoe je daar als bedrijf op in kan spelen met je content marketing strategie.

Wat is een smart speaker?

Voor we beginnen is het belangrijk om te weten wat een smart speaker is. Een smart speaker is vrij vertaald een slimme speaker. Wat maakt de speaker dan slim? Nou, dat komt door de virtuele assistent die erin zit. Er zijn een hoop verschillende virtuele assistenten, maar de meest bekende zijn Siri van Apple, Google Assistant van Google en Alexa van Amazon. Deze assistenten kunnen je helpen met van alles. Denk hierbij aan het afspelen van muziek, het opzoeken van de stand van je favoriete voetbalclub of het bestellen van je boodschappen.

Niet alleen typen is overbodig

Naast dat je niet meer hoeft in te typen in Google. Hoef je nu ook geen afstandsbediening meer te gebruiken en de lichtschakelaar ook niet meer. Als je smart home toepassingen in je huis hebt, zoals slimme verlichting en smart tv, kan je dit allemaal koppelen aan je smart speaker. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is te zeggen: “Ok Google, zet de lampen in de woonkamer aan” of “Ok Google, zet NPO 1 aan op mijn tv”. Super handig toch?

Verandering in het zoekgedrag

Iedereen zoekt wel eens wat op Google, en nu gaat dat meestal zo: “herenschoenen”. Door de opkomst van smart speakers zal dat steeds meer gaan lijken op: “Ok Google, zoek voor mij leuke herenschoenen op”. Het wordt een stuk langer en zo zijn er nog wel meer punten die veranderen in het zoekgedrag van mensen. Om ervoor te zorgen dat je als bedrijf nog steeds wordt gevonden als mensen op deze manier zoeken, zal je hierop in moeten gaan spelen. Dit betekent onder andere een verandering in de content marketing strategie.

Speel met je content marketing in op smart speakers

Het doel van Google is om de gebruiker zo goed en snel mogelijk te helpen. Dit sluit perfect aan op het feit dat zij een eigen virtuele assistent hebben ontwikkeld. De snelheid gaat hierdoor enorm omhoog en het gebruiksgemak krijgt ook nog is een boost. Om de gebruiker te helpen haalt Google de informatie van websites af en dus ook jouw website. Door je content marketing strategie zo in te richten dat het echt toegevoegde waarde heeft voor de gebruiker, kom je hoger in Google.

Smart speakers zoeken ook op internet

Net zoals jij dat doet, halen de smart speakers hun informatie van internet. Per spraakassistent verschilt dit weer. De Google Assistant haalt de informatie natuurlijk van Google. Bij Siri verschilt dit weer en haalt de informatie soms van Google en soms van Bing. Voor de gebruiker is het makkelijk, want die krijgt meteen een antwoord vanuit de voice assistant. Voor bedrijven is het wat moeilijker, omdat vaak alleen de absolute nummer 1 positie telt. Wil je gevonden worden door een smart speaker? Zorg dan dat je de eerste plaats bemachtigd.

Schermen raken ook overbodig

Met een smart speaker is typen overbodig en ook afstandsbedieningen en schakelaars zijn nu overbodig. Aan dit lijstje kunnen we ook schermen toevoegen, want die worden ook overbodig! Met een smart speaker is het mogelijk om alles op te zoeken en daarna ook dingen uit te voeren. Dat zie je nu al als je een korte vraag aan je smart speaker stelt, je krijgt dan namelijk meteen al een antwoord. Dit zal in de toekomst alleen nog maar verder uitgebreid worden, dus ook voor lange vragen heb je dan geen scherm meer nodig.

Een aankoop doen via je smart speaker

Als de website geoptimaliseerd is voor voice assistants kan je ook zelfs al bestellingen plaatsen. En dat zonder een scherm! Als webshop is het dan wel belangrijk om dit mogelijk te maken voor de smart speaker. Een SEO consultant kan je hier bij helpen, of je kan hier zelf in gaan optimaliseren. Voor dat mensen de aankoop zullen doen, moet je natuurlijk eerst gevonden worden. Pas je content marketing aan op het veranderende zoekgedrag van je doelgroep. Op deze manier zal je hoger in Google komen en goed gevonden worden als mensen zoeken met hun smart speaker.

Vorig artikeliOS 12.2 nu voor iedereen beschikbaar
Volgend artikelBeheer je bitcoin en andere cryptomunten met deze gave telefoons

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in