Wordt de waarde van Bitcoin door robots gemanipuleerd?

Dat is althans wat verschillende economen en wetenschappers beweren na een onderzoek van gelekte gebruikersgegevens van de voormalige Japanse cryptobeurs Mt. Gox. Ze beargumenteren zelfs dat er een verband bestaat tussen deze vorm van marktmanipulatie en het onherroepelijk faillissement van de cryptobeurs. Maar bovenal tonen ze aan dat wantoestanden op de cryptobeurs schering en inslag zijn. Ook bij Bitcoin, de bekendste onder de cryptomunten.

Wat zijn Cryptorobots?

Wij kennen Cryptorobots voornamelijk van geautomatiseerde systemen die beleggers moeten helpen om gericht te investeren. Denk hierbij onder andere aan bekende Cryptorobots zoals Bitcoin Code of Bitcoin Revolution. Zij nemen een aantal manuele taken uit handen om zo de winst te maximaliseren. Hoewel dergelijke Cryptorobots wel vaker ter discussie staan, zijn ze niet automatisch illegaal.

Bij het aangehaalde onderzoek gooide men het echter over een andere boeg en gebruikte men de Cryptorobots om de markt te beïnvloeden. Beleggers werden niet geholpen, maar de volledige markt werd bedrogen. En dat is andere peper.

Ontmoet Markus en Willy

Op basis van een diepgaand onderzoek ontdekte men een speciaal ontwikkelde Cryptorobot die ze de naam Markus toedichtten. De onderzoekers stelden vast dat Markus 225 dagen actief was en gedurende een periode van slechts 33 dagen tot $76.000.000 aan Bitcoins kocht. Het bijzonderste is echter dat Markus steeds kleine transacties uitvoerde, waarschijnlijk met de bedoeling om niet te worden opgemerkt. En zo wist Markus de koerswaarde van Bitcoin met enkele procentpunten omhoog te stuwen. Elke dag opnieuw. En het geld? Dat bleek naar echte accounts door te stromen…

Toch was de werkwijze van Markus voor de fraudeurs te risicovol. Daarom verdween Markus van het toneel en werd hij vervangen door zijn broertje Willy. Willy paste exact dezelfde tactiek toe, maar deed het nog subtieler. Willy maakte immers gebruik van maar liefst 49 verschillende accounts die elk $2.500.000 te besteden hadden en vervolgens offline werden gehaald. Zo werd opnieuw $105.000.000 uitgegeven met hetzelfde illegale doel: de koers beïnvloeden.

Koersmanipulatie op de Cryptomarkt

De onderzoekers suggereren dat Mark Karpelès, de voormalige bestuursvoorzitter van de Bitcoin exchange Mt. Gox, zelf de markt manipuleerde. Dat is meteen ook de reden waarom ze de initieel ontdekte Cryptorobot meteen de naam Markus gaven. Allerhande theorieën moeten hun insinuaties ondersteunen. Zo was de manipulatie een ideaal middel om de economische impact van hacks te verbergen. En zo zou men traders opnieuw tot handelen aanzetten om vervolgens de slagingskansen op lange termijn te vrijwaren. Maar beschuldigingen uiten blijkt opnieuw eenvoudiger te zijn dan ze ook waterdicht te bewijzen.

Wel moet worden gezegd dat verdachte koersstijgingen in de cryptowereld schering en inslag zijn. De focus heeft zich echter verplaatst naar de kleine muntjes die te vergelijken vallen met de zogenoemde penny stocks. Of ook daar Cryptorobots worden ingezet om de markt te beïnvloeden? Dat is niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat men in de Cryptowereld ook al gehoord heeft van de de zogenoemde pump and dump-techniek.

Toch maar tijd om een en ander te reguleren en internationaal te controleren? Daar lijkt het opnieuw op.

Vorig artikelInstagram bewaarde miljoenen wachtwoorden onbeveiligd
Volgend artikel‘Zijn dit foto’s van de nieuwe iPhones?’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in