Drones of robots is dit de toekomst van pakketbezorging?

Momenteel is het erg eenvoudig om een pakket te laten bezorgen. Wanneer je online een product besteld heb je tegenwoordig al snel de volgende dag de bestelling in huis. Toch zit de markt rondom pakketbezorging zeker niet stil en zijn ze volop aan het testen met nieuwe technieken.

Drones of robots, de toekomst?

Veel bedrijven zijn aan het ontwikkelen om pakketjes te laten bezorgen op een nieuwe manier. Technieken die bezorging slimmer, efficiënter, duurzamer en vooral goedkoper moeten maken.

Al langere tijd lopen er testen om pakketjes te laten bezorgen via drones. Grote concerns als Google en Amazon zijn al jaren aan het testen. Een groot probleem hiermee is vooral nog de luchtvaartautoriteit FAA. Vooralsnog is er nog maar weinig verandering in de huidige wet-en regelgeving voor drones, vooral voor commercieel gebruik zijn er veel beperkingen.

Naast Amazon en Google is ook DHL begonnen met een pilot in Duitsland. Alibaba en Rakuten hebben de drones al omarmd en zijn ook bezig met de ontwikkelingen. Hierdoor zit er zeker voortgang in de ontwikkeling en is het vooral een kwestie van tijd. Uiteraard kan je nog altijd een pakket versturen via de normale manier.

Als de drone op de bestemming is aangekomen, opent de klant via een app het laadgedeelte van de drone en neemt de bestelling in ontvangst. Alex Wang Yuefeng, researchdirecteur van Huawei ziet een toekomst van autonome drones welke door kunstmatige intelligentie worden gecontroleerd. Hierdoor is er geen controle nodig, maar neemt de drone zelf beslissingen. In een stad van China leveren drones al verse bloemen af via kunstmatige intelligentie.

Geen drones, maar robots

Een andere manier is om te bezorging via robots te laten uitvoeren. Een voordeel van robots is de regelgeving welke minder strak is. Wat begon als een 1-april grap bij Domino’s is uitgelopen tot een werkend product.

Domino’s heeft als onderdeel van het DRU (Domino’s Robotic Unit)-framework, een initiatief om pizza’s te laten bezorgen met robots en drones een pilot gestart. Starship Technologies werkt aan de slimme robots welke binnen een straal van ongeveer 1.5 kilometer binnen 15 tot 30 minuten zelfstandig producten kunnen beheren. De robots zijn geheel zelfstandig en worden alleen gemonitord door mensen. Hierdoor is het veilig, aangezien de controle op elk moment overgenomen kan worden.

Nu denk je vast, wat als iemand anders de Robot kan openen en de inhoud kan meenemen? Ook daar hebben ze een oplossing voor. Bij Domino’s ontvangt de gebruiker een link via een bericht. Op het moment dat de robot voor je deur staat en je opent de link, dan zal het compartiment met daarin je pizza’s openen.

Hoe ziet dat eruit?

Vorig artikelOfficieel: Google Assistent vanaf juli naar Nederlandse Sonos speakers
Volgend artikelKilometerregistratie in orde?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in