6 tips bij het kiezen van een internet provider

Er zijn best veel internet providers in Nederland. Van grote aanbieders zoals XS4all, Ziggo en KPN tot een heel aantal kleinere aanbieders. Als je op zoek bent naar een nieuw abonnement, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Want welke provider is nu het best? Dat hangt vooral van jouw situatie en eisen af. Dit zijn 6 handige tips bij het kiezen van een nieuwe internet provider.

1. Welke verbinding heb je?

Er zijn drie soorten verbindingen die gebruikt worden voor internet.

 • Kabel: dit is de ‘ouderwetse’ verbinding, hoewel die al veel beter is dan vroeger. Vooral Ziggo biedt hier abonnementen op.
 • ADSL/VDSL: dit is een verbeterde verbinding, die tegenwoordig bijna net zo snel is als glasvezel. Hier zijn veel meer aanbieders op actief.
 • Glasvezel: niet elk huis heeft een glasvezel verbinding. Heeft jouw huis dat wel, dan kun je een glasvezel abonnement nemen. Dat biedt momenteel het snelste en betrouwbaarste internet.

2. Betrouwbaarheid van de verbinding

Er is een duidelijk verschil in betrouwbaarheid van de verbinding bij verschillende aanbieders. Zo zijn er bij prijsvechters vaker storingen dan bij grotere bedrijven. Er wordt elk jaar een test gedaan hoe betrouwbaar de internetverbinding is. Daaruit blijkt dat XS4all de minste storingen heeft per jaar. Deze provider is echter wel wat duurder dan de meeste andere.

3. Klantenservice

Sommige internet providers, met name de prijsvechters, staan bekend om hun zeer beperkte klantenservice. Er zijn bijvoorbeeld bedrijven die wel heel goedkoop zijn, maar waarbij het moeilijk is om een abonnement op te zeggen. Ook worden klachten lang niet altijd beantwoord. Vind jij klantenservice echt heel belangrijk, dan is dat iets waar je goed op moet letten bij het kiezen van je nieuwe internetprovider.

4. De vorm van het abonnement

Er zijn verschillende vormen van abonnementen. De ene provider biedt grote bundels aan met allerlei extra’s, de ander houdt het aanbod juist beperkt. Het is vrijwel altijd zo dat een grotere bundel of een met meer extra’s ook duurder is. Maar als jij bijvoorbeeld heel graag een alles in 1 bundel met extra zenders wilt, dan kun je daar wel op letten bij het vergelijken van internet providers.

5. Je woonplaats

Sommige providers bieden niet overal internet. Zo werkt Ziggo in vrijwel het hele land, maar niet in de provincie Zeeland. Het is dus ook afhankelijk van je woonplaats hoeveel keus je hebt. Doorgaans heb je in de randstad het meeste keus, terwijl je in de buitenste provincies minder aanbieders hebt. Ook heb je niet altijd toegang tot breedband, hoewel de markt voor breedband wel blijft groeien.

6. De prijs van het abonnement

Natuurlijk let je ook op de prijs van het abonnement. Let hierbij goed op kleine lettertjes! Sommige aanbiedingen lijken heel goed, maar blijken uiteindelijk toch best duur. Zo zijn er veel aanbieders die een aanbieding hebben waarbij je alleen de eerste 3 of 6 maanden flinke korting krijgt. Daarna betaal je het normale hogere tarief. Dat kan soms best tegenvallen, dus houd hier rekening mee. Je kunt het beste de kosten berekenen over een totale looptijd van 1 of 2 jaar om de verschillen goed te zien.

Er zijn zo veel internet providers dat het lastig kiezen is. Maar je keus hangt nog het meest af van je eigen voorkeuren. Ga je bij voorkeur voor snel en betrouwbaar internet met een goede klantenservice, dan betaal je doorgaans wat meer voor je abonnement. Terwijl je ook kunt kiezen voor een prijsvechter waarbij je zo goedkoop mogelijk uit bent met een redelijke verbinding. Overigens is het netwerk bij vrijwel alle providers best goed, zeker vergeleken bij andere landen.

1 REACTIE

 1. Ik moet toch even een streep halen door dit artikel.
  Er zijn geen keuzes in nederland buiten de 2 grote die alle merken bezitten genaamd vodafone/ziggo en kpn met de hele horde andere merken in het assortiment.
  Oveigens is dat ook bij zerkeringen, energiebedrijven, hypotheek verstrekkers en banken de keuzes lijken enorm maar in werkelijkheid is de keuze eigenlijk best wel heel beperkt.
  Bij de meeste merken valt op dat ze eigendom zijn van een of andere grote reus, en als dit niet het geval is dan heeft een of meerdere van deze grote bedrijven wel een overgrote meerderheid in aandelen binnen deze bedrijven.
  Buiten een enkele prijsstunter genaamd tele2 zul je toch echt altijd bij de reuzen uitkomen, wat voor merk er ook word genoemd. maar ik kan niet zeggen of dat merk wel afhankelijk is van de 2 giganten in ons land. Eigenlijk zijn alle andere merken al 10 jaar eigendom van ziggo/vodafone en kpn.

  Dus je hebt dus eigenlijk helemaal geen keuze. Bij beide zijn het aanbod een kopie van elkaar en beide hebben exact hetzelfde prijs nivo.
  Alweer een bewijs dat privatisering nooit werkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here