Dataroaming in het buitenland: hoe zit het nu precies?

De vakanties komen eraan! De tassen zijn ingepakt, de paspoorten liggen klaar en het inchecken kan beginnen. Een goed moment om even te kijken hoe het ook alweer zat met de dataroaming in het buitenland. Ieder land kent natuurlijk zo zijn eigen regels, en voordat jij met je nieuwste iPhone op dat strandbedje duikt om de nieuwste Netflix shows te kijken, is het wel handig om te weten hoeveel je dat gaat kosten. We leggen het je dan ook graag nog even uit.

Dataroaming binnen de EU

Woon je in een land binnen de EU? Dan kun je volgens de EU-regels in ieder ander EU-land je mobiele telefoon gebruiken; zonder dat je hiervoor meer betaalt dan thuis. Dit geldt zowel voor bellen als sms’en en het gebruik van het internet. Dat maakt dataroaming (draadloze telecommunicatie waarbij een dienst wordt voortgezet hoewel jij jezelf als gebruiker niet in het netwerk bevindt waar je geregistreerd staat) binnen de EU in principe even duur als dat het in je eigen land zou zijn. Let natuurlijk wel op dat je binnen je tariefplan of bundel blijft.

Tijdelijk wonen in het buitenland

Dataroaming binnen de EU kost evenveel als in eigen land; tenzij je meer tijd in een ander land doorbrengt dan je eigen thuis. Het gebrek aan extra kosten geldt namelijk alleen wanneer je gebruik binnen ‘redelijk gebruik van roamingdiensten’ valt. Woon je dus voor meerdere maanden in het buitenland, dan kan het zijn dat je provider hier toch extra kosten voor in rekening brengt.

Dataroaming buiten de EU

Het roamen buiten de EU kan heel duur zijn; controleer de tarieven van je aanbieder dus zeker even voordat je op reis gaat! Stel eventueel een datalimiet in op je telefoon om hoge kosten te voorkomen. Zodra je een land betreedt krijg je altijd een smsje van je aanbieder waar de reguleringen in aangegeven staan. Zo ben je meteen op de hoogte van de mogelijke kosten.

Roamen via de satelliet

Heb je een luxe cruise geboekt? Dan is de kans groot dat jouw mobiele verkeer via een satellietsysteem gaat; je bent namelijk niet langer verbonden met een gsm-mast aan land. Er zitten natuurlijk specifieke kosten verbonden aan het gebruik van een satellietsysteem; wat deze kosten zijn kun je het beste even bij je aanbieder opvragen (de kans is gelukkig groot dat die luxe cruise gewoon voor wi-fi zorgt).

Dit is een samenwerking

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here