Laat een 360 graden video maken door VR app ontwikkelaars

360° video behoort tot de meest populaire toepassingen in VR. Op zich is dat niet helemaal waar de technologie oorspronkelijk voor bedoeld is, toch schuilt er veel potentie in het bekijken van videoclips waarbij je als persoon in het middelpunt kunt staan. Je bent geen toeschouwer meer, maar een actieve participant. Een 360 graden video maken is in een aantal opzichten de meest eenvoudige manier van virtual reality maken.

Bij digitale animatie en realtime 3D producties moeten alle objecten en omgevingen eerst ontworpen worden, een panorama camera kun je vrijwel overal neerzetten. Toch is er wel degelijk een groot verschil tussen amateur filmpjes en professionele producties. Omdat dit relatief nieuwe medium een aantal specifieke uitdagingen met zich meebrengt kun je een 360 graden video laten maken bij een VR app ontwikkelaar. Daarbij is er nog de optie om het resultaat streaming aan te bieden voor online gebruik, of direct tijdens een evenement of presentatie voor stakeholders. Naast virtual reality maken kun je ook hardware voor virtual reality huren, zeker wanneer er veel VR brillen nodig zijn voor een eenmalig evenement is dat een interessante optie. Op deze pagina bekijken we de diverse mogelijkheden bij een 360 graden video laten maken.

Eenvoudige virtual reality maken

Wat is VR? Dat is een vraag waar niet iedereen hetzelfde antwoord op zal geven. Bij virtual reality maken zal iedere VR app ontwikkelaar verschillende opties voorschotelen die behoorlijk van elkaar zullen afwijken. VR is geen eenduidige term, laat je bij virtual reality maken dus eerst goed informeren over de mogelijkheden. In het kort is er de keuze uit:

  • Een 360 graden video laten maken met de mogelijkheid om in de rondte te kunnen kijken.
  • Een virtuele omgeving met beperkte interactieve mogelijkheden met alleen rondkijken, niet rondlopen.
  • Een volledige virtuele omgeving waarin de gebruiker fysiek kan rondlopen.

De laatste optie is niet alleen een stuk complexer, ook zijn niet alle VR brillen in staat deze beelden weer te geven. De meest laagdrempelige manier van virtual reality maken is 360° video.

Zelf 360 graden video maken

Voor minder dan 100 euro koop je een panorama camera waarmee je direct 360° beelden kunt vastleggen. Net zoals met standaard camera’s zijn de goedkope modellen geschikt voor vakantiefilmpjes maar niet voor professioneel gebruik. Zo is er een behoefte aan een hoge resolutie (minimaal 4K opname), stereoscopisch 3D voor diepte weergave en ruimtelijke audio. Hoe hoger de bron kwaliteit, des te minder het verlies bij conversie naar verschillende systemen.

360 graden video laten maken

Het proces van een 360 graden video laten maken kan snel verlopen, toch moet het wel met beleid gebeuren. Dit is een standaard stappenplan bij 360° virtual reality maken:

  • Concept en scenario: Eerst moet er een concept bedacht worden dat aansluit op de doelstelling van de opdrachtgever. Denken in standaard video concepten werkt niet omdat de factor interactiviteit niet bestaat bij ‘platte’ video. Ook moet er een nauwgezet scenario worden geschreven waarin alle belangrijke aandachtspunten verwerkt worden.
  • Planning: In tegenstelling tot digitale animatie ben je bij een VR video shoot afhankelijk van locaties, acteurs of modellen, het weer etc. Wanneer je op locatie aankomt en het blijkt dat de set niet in alle richtingen te filmen is loop je tegen problemen op.
  • Opnames: Stabiel beeld is een eerste vereiste bij een 360 graden video maken. Uit de hand filmen is mogelijk, mits er gebruik wordt gemaakt van goede stabilisatie. Ook mogen er geen ongewenste objecten, personen of dieren in beeld verschijnen.
  • Montage: Traditionele videoproducties worden vaak voorzien van korte shots die elkaar snel afwisselen om een vlot tempo in de film te houden. Bij VR video kan dit desoriënterend werken. De blik van de kijker moet ‘gestuurd’ worden naar het juiste deel van het 360° beeld, de kijker kan immers niet het gehele beeld in één keer bekijken.
  • Authoring: Een 8K video is op de meeste VR brillen niet af te spelen, dat is ook niet nodig omdat de beeldresolutie aanzienlijk lager ligt. Die extra pixels bieden wel de mogelijk het beeld optimaal te encoderen voor ieder systeem.
  • Publicatie: Naast online streaming video is het ook mogelijk om het resultaat tijdens een besloten evenement te vertonen. Denk aan een productlancering, een presentatie voor stakeholders of als ondersteunende film tijdens een groter project. Hierbij moet er naast de videoproductie ook rekening worden gehouden met de VR brillen die geschikt zijn voor de doelgroep.

Welke VR bril is geschikt?

In principe in iedere VR bril geschikt voor 360° videoclips. De twee uitersten; via een goedkope houder voor smartphones en de high-end toestellen die gekoppeld zijn aan een PC zijn beide minder geschikt voor dit soort content. Producten als de Gear VR (inclusief Samsung toestel), de Oculus Go en de Pico G2 bezitten de ideale balans tussen eenvoud, beeldkwaliteit en relatief goedkope prijs voor aanschaf of verhuur. Daarnaast is het mogelijk de video in grotere groepen te bekijken in een virtueel theater.

Vorig artikelRetrospelcomputer SEGA Mega Drive Mini uitgesteld tot 4 oktober
Volgend artikelSamsung onthult nieuwe Samsung Galaxy Tab S6

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in