5 tips voor het installeren van een laadpaal

Sta je op het punt een elektrische auto aan te schaffen? Dan weet je vast en zeker al wel dat je hier in de toekomst flink mee op de kosten kunt besparen. Je kunt het elektrische rijden nog voordeliger maken door zelf thuis een laadpaal te installeren. Hierdoor ben je niet langer afhankelijk van de prijzen van de stations, en hoef je ook niet iedere keer op het werk om een laadpaal te vragen. Maar hoe installeer je zo’n laadpaal in huis en waar moet je aan denken? We nemen de stappen met je door!

  1. Kijk naar het aantal fasen van de accu van je elektrische auto

Eén van de grootste verschillen wanneer het op het opladen van elektrische auto’s gaat is de fase: een elektrische auto kan op 1-fase of op 3-fase geladen worden. De uiteindelijke keuze in laadpalen en de aansluiting (inclusief eventuele aanpassingen in de meterkast) zijn hiervan afhankelijk. Ga dus pas over op aankoop van je elektrische auto wanneer je zeker weet welke mogelijkheden jouw elektriciteitsaansluiting heeft om je auto op te laden.

  1. Controleer de aansluitwaarde

De volgende stap is het controleren van de aansluitwaarde van je aansluiting: dit doe je bij de netbeheerder. In sommige gevallen kun je dit gewoon online doen. Je hebt deze aansluitwaarde later nodig om te kunnen bepalen of je aanpassingen uit moet voeren.

  1. Bestel je elektrische auto

Nu je de basisinformatie verzameld hebt kun je deze informatie meenemen in de aankoop van je elektrische auto. Tijd om te bestellen!

  1. Je laadpaal kopen

Hierna is het tijd om het assortiment in ev charging stations te bekijken en een keuze te maken. Er zijn allerlei webshops en winkels waar je als particulier een eigen laadpaal kunt kopen. Je kunt vervolgens kiezen of je de laadpaal zelf wilt installeren, of dat je dit liever door een installateur laat doen.

  1. Je aansluiting of meter wijzigen

Het kan zijn dat je aansluiting niet genoeg capaciteit heeft om de laadpaal te installeren. In dit geval kun je een verzwaring van de aansluiting bij de netbeheerder aanvragen. Het mooie nieuws is dat je hier vaak ook gratis een slimme meter bij geïnstalleerd krijgt! Wil je een aparte aansluiting voor je laadpaal? Dan kun je deze nieuwe aansluiting bij de netbeheerder aanvragen. Mocht je extra informatie nodig hebben, dan kan je netbeheerder je altijd op weg helpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here