Sterke toename van sms-phishing in Nederland

Steeds meer mensen klagen over phishing via sms-berichten. Sinds februari zijn het aantal meldingen in een flinke stijging terecht gekomen. volgens de cijfers van de Betaalvereniging waren er in februari nog 7000 klachten, tegen de 15.000 klachten in september. 

De verwacht is dat het aantal gemelde klachten slechts een fractie zijn van het daadwerkelijke aantal verzonden sms-berichten. Banken roepen hun klanten op om valse SMS-berichten en valse e-mails zo snel mogelijk door te sturen naar de bank die wordt nagebootst. Hiermee kan de bank zo snel mogelijk proberen om de website offline te laten halen.

De SMS-berichten zijn voornamelijk afkomstig van grote banken en andere grote organisaties. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de Belastingdienst, het CJIB, DigiD, webwinkels en telecombedrijven.

De Fraudehelpdesk waarschuwde deze maand voor phishing-sms’jes die uit naam van enkele grote bedrijven worden verzonden, zoals de Belastingdienst, banken en het CJIB. In het bericht wordt er vaak verwezen naar een betaling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here