Senioren langer zelfstandig dankzij techniek

De moderne senior woont zolang mogelijk thuis in het eigen huis. Ook als er zorg nodig is. Want de moderne senior zorgt ervoor dat zijn huis levensloopbestendig is. Mét techniek. Hoe dat werkt? We geven een korte inleiding tot de levensloopbestendige smart home.

Door Carmen van Andel, Langer Thuis in Huis

Wat is een levensloopbestendige woning?

Een levensloopbestendige woning wordt vaak gezien als een woning die gelijkvloers is. Maar een levensloopbestendige woning is meer dan dat. Het is een huis waarin mensen zelfstandig, comfortabel en veilig kunnen wonen, ook als er zorg nodig is.

Omdat er op dit moment alleen nog plekken in verzorgingstehuizen zijn voor mensen die zeer veel zorg nodig hebben, én omdat er weinig geschikte woningen voor senioren te koop en te huur zijn, wordt het aanpassen van de huidige woning steeds noodzakelijker.

Dat kan ook. Want er wordt ook steeds meer mogelijk door de slimme technologieën, zoals domotica.

Stappen

Er komen een aantal dingen kijken bij het levensloopbestendig maken van de woning.

Ten eerste is het belangrijk dat er wordt nagedacht over plekken en situaties in huis die in de toekomst mogelijk gevaar opleveren.

  • Wordt er gekookt op gas?
  • Zijn er drempels?
  • Is er een douche met hoge instap?
  • Is alles goed verlicht en zijn de lichtschakelaars goed bereikbaar?

Dit soort vragen helpen te bepalen welke aanpassingen moeten worden doorgevoerd om de woning in de basis geschikt te maken voor de toekomst.

Domotica

De technische mogelijkheden de komende jaren sterk toe. Ze helpen om langer thuis wonen veiliger en comfortabeler te maken.

Vitale gegevens kunnen bijvoorbeeld op afstand in de gaten worden gehouden. Valsensoren laten direct weten als er iets niet goed is. Net zoals bewegingssensoren die de thuiszorg waarschuwen wanneer iemand te lang niet heeft bewogen. De dokter kan per videoverbinding om advies worden gevraagd.

Tegelijk kunnen robots helpen met dweilen, stofzuigen en grasmaaien. Het gasfornuis wordt vervangen door een veilige inductiekookplaat. Gordijnen openen en sluiten automatisch als het licht of donker wordt. Via slimme speakers kunnen alle belangrijke elektrische apparaten en lampen worden bediend. En als autorijden niet meer gaan zijn elektrische 45 km auto’s een goede manier om mobiel te blijven.

Hulp

Nu zijn veel senioren natuurlijk niet opgegroeid met deze technieken. Daarom is het belangrijk dat zij, wanneer zij dat willen, hulp krijgen bij de installatie. En bijvoorbeeld een cursus krijgen in hoe de bediening werkt.

Toekomst

In de toekomst zal er steeds meer mogelijk zijn om senioren zo lang mogelijk thuis te laten wonen in een levensloopbestendige smart home. Mooi vooruitzicht nietwaar?

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here