De voordelen van een werkstation

De manier waarop we werken is constant in ontwikkeling. Het concept van flexwerkplekken is al een aantal jaren flink in opkomst, evenals aan Het Nieuwe Werken, wat ook een aanzienlijk flexibeler manier van werken is. Ook de traditionele werkplek, waarbij we met een vaste computer aan een groot bureau werken, wordt steeds ouderwetser. We willen eigenlijk altijd en overal in staat zijn om te kunnen werken. Om voor mobiliteit van de werkplek binnen de werklocatie te zorgen, is het werkstation uitgevonden. We nemen je mee langs een aantal voordelen van het werkstation ten opzichte van de traditionele werkplek.

Ergonomisch verantwoord

Hoe vaak horen we niet dat zittend werk niet goed voor je is? We schaffen en masse activity trackers aan om ons eraan te herinneren dat we niet te lang achter elkaar moeten blijven zitten. Dat is nodig ook, want menigeen ontwikkelt klachten aan de nek en de rug en krijgt vermoeidheidsklachten van het dag in, dag uit zittend werken. Een werkstation biedt op je een makkelijke manier de optie om staand te werken. De keuze is aan jezelf of je wilt afwisselen met zittend werken; werkstations zijn verstelbaar in hoogte, dus je kunt hem altijd omlaag bijstellen en er een stoel bij zetten. Maar zo lang je het volhoudt om je werk staand te blijven doen zijn je nek en je rug je er dankbaar voor.

Je werkplek verplaatsen

Met een werkstation is jouw werkplek in een keer een stuk mobieler. De wieltjes onder je werkstation maken het mogelijk om je hele werkplek te verplaatsen naar elders. Dat is handig wanneer je een keer met andere collega’s moet samenwerken of in een andere ruimte moet zijn, maar wel je eigen computer bij de hand wilt hebben. Deze manier van werken zie je bijvoorbeeld veel in ziekenhuizen, waar artsen of verpleegkundigen met een mobiel werkstation van kamer naar kamer gaan en meteen ter plekke het een en ander kunnen verwerken in het patiëntendossier.

Ruimtebesparend

Met een vaste computer komt de noodzaak voor een bureau of op z’n minst een tafel. Vaak moet je een grote systeemkast kwijt kunnen. Daarbij heb je ook de nodige ruimte nodig om te kunnen manoeuvreren met je bureaustoel. Een vaste werkplek neemt dus behoorlijk veel ruimte in beslag. Een werkstation gaat aanzienlijk efficiënter om met de ruimte. Omdat je staat, neem je zelf al minder plek in dan wanneer je op een stoel zit. Daarnaast is de setup van de benodigde apparatuur en accessoires hoofdzakelijk verticaal, waardoor de benodigde ruimte minimaal wordt. In plaats van de schaarse ruimte in de breedte te gebruiken, maar je gebruik van de van lege ruimte in de hoogte. Wanneer je – puur hypothetisch – alle vaste werkplekken op een kantoorvloer zou verwijderen en in plaats daarvan werkstations plaatst, zou je in feite minimaal twee keer zo veel werkplekken kunnen creëren.

Veelzijdiger dan je zou verwachten

Een bureau bied je natuurlijk wel de ruimte om meer zaken kwijt te kunnen. Is een werkstation dan niet veel te beperkend voor een goed uitgeruste werkplek? Het antwoord is nee, want een werkstation is veelzijdiger dan je zou verwachten. Zo is het bijvoorbeeld ook bij een werkstation mogelijk om twee monitoren naast elkaar te plaatsen. Er kunnen grote schermen en kleine schermen op geplaatst worden. Ook voor je tablet kan plek gemaakt worden, met behulp van een tabletstandaard.

Makkelijk aanpassen aan de omstandigheden

Een bijkomend voordeel van de verplaatsbaarheid van een mobiel werkstation, is dat je de plaatsing van je werkplek te allen tijde kunt aanpassen aan de omstandigheden. Lichtinval op je scherm kan bijvoorbeeld erg storend zijn en je erg veel moeite bezorgen om goed op je scherm te kunnen kijken. Met een vaste werkplek is het moeilijk om daar iets aan te doen. Met een mobiel werkstation kun je simpelweg bijdraaien om probleemloos verder te kunnen werken. Daarnaast is het ook handig om een mobiele werkplek te hebben wanneer je even behoefte hebt aan wat rust om je heen om je te kunnen concentreren op je werk. Wanneer je je dus in een storende omgeving bevindt waar te veel geluid of beweging is, kun je eenvoudig met je mobiele werkstation naar een rustige plek gaan om daar verder te werken. Zo hoef je niemand tot stilte te manen en kun jij gewoon doen wat je moet doen.

Vorig artikel5 redenen om over te stappen naar een Windows Server 2019
Volgend artikelGratis versie Spotify nu ook af te spelen op Sonos speakers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here