Password-less werken: is het de toekomst via Windows Hello, Yubikey of Authenticator?

Momenteel zijn we nog volop verbonden aan wachtwoorden. Vrijwel alle accounts hebben een wachtwoord benodigd. Maar we zien langzaam een verschuiving van een wachtwoord naar Password-less werken. 

De gemiddelde Nederlander heeft veel accounts, maar niet allemaal zijn ze uniek. Binnen de zakelijke omgevingen is het daarnaast ook een vereiste om regelmatig je wachtwoord te wijzigen.

Maar een toekomst zonder wachtwoord, is dat mogelijk – en is Password-less de toekomst. Zonder wachtwoord is inloggen met verschillende methode’s, waaronder met een vingerafdruk, pin, security key of gezichtsherkenning (Windows Hello).

Microsoft en Password-less

Microsoft is momenteel volop aan het investeren in de ontwikkelingen rondom password-less werken. Hiervoor heeft Microsoft de oplossingen via de Authenticator app, Windows Hello for Business en security keys.

Windows Hello

Windows Hello is momenteel de meest gebruikte oplossing binnen de zakelijke markt voor Windows 10 devices. Met Windows Hello is het mogelijk om via een aantal kenmerken zoals een pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning in te loggen. Dit maakt het ook eenvoudig om de traditionele wachtwoorden te vervangen.

Fysieke beveiligingssleutel

Een fysieke beveiligingssleutel is een extra manier van beveiligen. Het beveiligen van een account met een wachtwoord is al langer niet meer de enige manier om een account goed te beveiligen. Via een fysieke beveiligingssleutel is er een extra authenticatie vereist. Dit is mogelijk via een 06-nummer, maar ook een fysieke beveiligingssleutel.

Op de sleutel staat een authenticatieprotocol dat uniek is voor die sleutel. Doordat het gaat om een fysieke sleutel, kan er nooit op afstand ingelogd worden.

Toekomst?

Voor nu is het nog in een beginnende ontwikkeling. Maar als we de ontwikkelingen van Microsoft, Yubikey en Google bekijken zit hier zeker toekomst in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here