CoronaMelder-app: Zo download en installeer je de app op je Android smartphone en iPhone

Vanaf zaterdag 10 oktober 2020 is de CoronaMelder-app in Nederland te downloaden. De app zal worden ingezet als een extra hulpmiddel in de strijd tegen het coronavirus. De app is van de overheid en zal vanaf 10 oktober landelijk in gebruikt worden genomen. 

Hoe werkt de CoronaMelder-app

Na het downloaden van de app waarschuwt de CoronaMelder u nadat u in de buurt geweest bent bij iemand met corona. De melding zal verschijnen op de smartphone als er minstens 15 minuten contact is geweest met iemand die later corona blijkt te hebben. De tweede persoon moet de CoronaMelder-app wel gebruiken en ook hebben aangegeven het coronavirus te hebben. Korte contactmomenten zoals een fietser welke voorbij gaat zal niet voldoende zijn voor een melding. Het gaat echt om de langere contacten van 15 minuten.

De app ziet via bluetooth of u dicht bij iemand was. Op basis van de Bluetooth sterkte zal de afstand gekoppeld worden. De maximale afstand is ongeveer 10 meter aangezien Bluetooth een connectie moet leggen met een andere smartphone.

Welke telefoons?

De app is te downloaden voor een groot deel van de smartphone. Wel is er een redelijk moderne smartphone vereist. Voor Android is er minimaal versie 6 van Android vereist. Bij iPhones werkt het vanaf iOS 13.5 of nieuwer. iOS 13.5 is beschikbaar voor de iPhone 6s en iPhone SE en alle nieuwere toestellen.

De app is te downloaden vanuit de Google Play Store en Apple App Store.

Melding?

Zodra er een melding in beeld komt, is er contact geweest met iemand welke later corona blijkt te hebben. De kans op een extra besmetting is hiermee aanwezig.

Privacy

De app beschermt de privacy doordat er geen informatie van gebruikers of de locatie van een gebruiker wordt opgeslagen.